vrijdag 15 juni 2018
Zo, dus de politie van Nederland lijdt aan onderbezetting? Houden zo, en ga zo door! Het is alleen jammer dat ik er zo weinig van merk zodra het er op aan komt. Bij demonstraties lijkt de politie nooit echt inzetbare agenten tekort te komen. Het zal toch geen kwestie van prioriteiten zijn?
Hoe kom ik op deze observaties? Welnu, de minister van Justitie en Veiligheid. CDA-er Grapperhaus, kondigde aan dat er agenten bij komen:, elfhonderd in totaal. Een flink deel daarvan wordt omschreven als “wijkagent of rechercheur”, een kleinere groep van 171 bestaat uit “extra rechercheurs”. Die mogen dan “de zware misdaad bestrijden”. Ook voor “grensoverschrijdende internetcriminaliteit” komen er extra agenten.
De Nationale Politiebond vindt het vast niet genoeg. Die klaagde al eens over “structurele onderbezetting” en wil “5000 extra wijkagenten, omdat er de komende jaren 14.000 met pensioen gaan”. Daarnaast is er volgens de bond nu al sprake van structurele onderbezetting”. De minister op zijn beurt erkent dat het niet mee zal vallen om die nieuwe agenten te vinden: met een aantrekkende economie kunnen mensen ook elders wel een baan vinden.
Intussen geeft de leiding van de politie zelf toe dat “de werkdruk voor rechercheurs te hoog is”. Verhalen daarover zullen het ook wel niet makkelijker maken om nieuwe agenten te vinden. Want om overspannen te worden op je werk, zijn er wel eerbaarder functies denkbaar, in het onderwijs of in de verpleging. Daar burn je weliswaar ook out, maar daar doe je intussen ook nog wat behoorlijks voor je medemens zodat je jezelf tenminste zonder schaamte in de spiegel kunt blijven aankijken. En zo blijven, zo jammert het artikel in Nu.nl (1) waar ik in grasduin bemoedigend verder, allerlei zaken die rechercheurs vereisen, liggen. Moeten we ons zorgen maken?
Maar mij valt iets op. Vorige week vrijdag, Roeterseiland, de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Protesterende studenten zetten tentjes op, College van Bestuur (CvB) zegt ‘mag niet’, en seint de politie in als haar verbod niet direct werkt. In no time zijn er enkele tientallen agenten opgedoken, voorzien van pepperspray en honden, en die agenten gaan enthousiast aan het sjorren en meppen, trekken mensen aan hun haren en maken er een nogal hardhandige aanval op protesterende studenten en hun kampje van (2) Niets te merken van personeelstekort of onderbezetting. Klachten over de werkdruk die dit politiegeweld de agenten opleverde, heb ik niet vernomen. Jazeker, oom en tante agent, jullie kunnen dit soort klussen ook weigeren, als jullie geweten eens luider spreekt dan jullie orders. Of vindt jullie geweten openlijke geweldpleging tegen vreedzame mensen wel prima?
En zo gaat het keer op keer. Ontruimingen van kraakpanden: altijd wel agenten paraat. En ik merk ook weinig van personeelsgebrek als de politie hele legioenen agenten, politiebusjes wat niet allemaal in weet te zetten om handjesvol treurige Pegida-fascistentypes te faciliteren en antifascistische demonstranten hardhandig bij ze vandaan te houden. Demonstraties en ander protest: de ME staat voor ons klaar, zij het soms discreet verdekt opgesteld. Zaken blijven liggen, Maar dat de politie aan ordehandhaving niet toekomt wegens werkdruk en personeelsgebrek? Het komt niet voor. Kennelijk zijn er voor repressie altijd wel agenten genoeg. Al twijfel ik er niet aan dat zowel politiebond als politiechefs als ook de minister zelf het aantal agenten best nog wat verder wil opvoeren.
Dat er geen agenten genoeg zijn voor criminaliteitsbestrijding terwijl er voor elk protest wel een blik ME-ers opengetrokken kan worden, en niet te vergeten handenvol van die creepy stillen – agenten in burger, arrestatieteams en dergelijke – op ons kunnen worden losgelaten… dat is veelzeggend. Dat zegt iets over wat de politie nu werkelijk belangrijk vindt, en belangrijk dient te vinden volgens het ‘bevoegde gezag’. Dat gezag en de politie zijn niet zo geïnteresseerd in de aanpak van een misdaad. Die vinden ze interessant om naar te verwijzen als ze meer agenten en meer budget willen. Maar hun kerntaak ligt kennelijk anders, en dáár richten ze zich op. Die kerntaak is ordehandhaving, politiegeweld tegen de bevolking zodra ze uit de pas begint te lopen en vaak al eerder, ‘preventief’. Dienstbaar? Niet aan de bevolking. Waakzaam? Jazeker, immer waakzaam tegen ons.
Noten:
1 “Minister Grapperhuis noemt zoektocht naar nieuwe agenten ‘enorme opgave’”, Nu.nl, 15 juni 2018, https://www.nu.nl/politiek/5315192/minister-grapperhaus-noemt-zoektocht-nieuwe-agenten-enorme-opgave.html
2 “Rake klappen bij studentenprotest: ‘we zijn met bruut geweld weggewerkt’”, AT5, 8 juni 2018, http://www.at5.nl/artikelen/183050/rake-klappen-bij-studentenprotest-we-zijn-met-bruut-geweld-weggewerkt
Peter Storm
#1 by natte happer on 2018/06/16 - 01:34
Ik las zo’n boek hé , over de criminelen in NL , de top 100 criminelen in NL
Volkert van der Graaf stond heel hoog, op nummer drie ofzo
Veel kindermoordenaars, massamoordenaars , stonden volgens het boek in zijn schaduw
Een man die twintig vrouwen verkracht en vermoord heeft, veel milder dan Volkert,
Een gast die kinderen martelde, minder erg dan Volkert, volgens het OM
Dus één politicus neer schieten, is erger dan het verkrachten, martelen en vermoorden van zes kinderen ?
We zien zo waar hun prioriteiten liggen
Toen ik de politie nodig had, konden ze ‘helaas niets voor me doen’
Als ik een demonstratie loop, kennen ze mij ineens wél, dan besta ik ineens wel en kijken ze mij aan alsof ik Osama Bin Laden ben
#2 by Allard on 2018/06/16 - 00:16
Indemdito,goed stuk