Witte terreur gaat blackface


vrijdag 24 november 2017

Geweld en intimidatie zijn de middelen waarmee Zwarte Piet-verdedigers het verzet tegen de racistische karikatuur die Zwarte Piet is, trachten te breken. Die intimidatie hult zich tegenwoordig in blackface. Twee maal in korte tijd deden als Zwarte Piet vermomde figuren zich op agressieve wijze gelden.

Vorige week zaterdag dook een viertal Zwarte Piet-figuren op bij de voordeur van Sylvana Simons, aanvoerster van de nieuwe politieke partij Bij1 en iemand die zich luid tegen Zwarte Piet heeft uitgesproken. Simons: “Ze kwamen mij even ‘uitleggen’ dat ik ‘normaal’ moet doen”. Ze zetten zelf beelden ervan online, inclusief het huisadres van Simons, die zelf niet thuis was. (1) Persoonsgerichte intimidatie van een krachtige stem in het anti-Zwarte Piet-verzet, door via blackface onherkenbaar gemaakte figuren. Een gevaarlijke ontwikeling. Ik ben trouwens benieuwd of degenen die raasden en tierden toen de voordeur bij Thierry Baudet beschilderd bleek te zijn, zich nu ook verontwaardigd zullen laten horen. Of is de persoonlijke levenssfeer van fascisten heilig maar die van antiracisten niet?

Gisteren was er opnieuw pro-Zwarte Pieten-agressie door Zwarte Piet-figuren. Toen mensen drongen schoolplein en klaslokalen van De Cirkel, een basisschol in Utrecht binnen. Ook zij waren blackface uitgedost. Ze deelden pepernoten uit aan kinderen, maar ook stickers, pro-Zwarte Piet, zo mag je aannemen. De groep die de actie clamimt noemt zich ‘Zwarte Pieten Actiegroep’ (2). Die keert zich tegen een school die onder een koepelorganisatioe valt die sinds 2015 Sinterklaas zonder Zwarte Piet houdt. Dat was, naar zeggen van de blackface-racisten van Zwarte Pieten Actiegroep, dan ook de reden om deze school binnen te vallen.

De pro-Zwarte Pieters maken de connectie tussen Zwarte Piet en racisme zelf glashelder. “Ga terug naar je eigen land”, kregen docenten van actievoerders te horen, toen docenten deze actievoerders de school uit probeerden te sturen. De indringers vetrokken vervolgens.De directeur deed alaangifte ‘wegens disxcriminatie en huisvredebreuk”. Ik ben trouwens benieuwd of al die mensen die jammeren ‘Het Is Een Kinderfeest! ‘als tegenstanders van Zwarte Piet bij een Sinterklaasintocht actie proberen te voeren, ook ‘Schande’ roepen nu voorstanders een school binnendringen om pal voor de neus van kinderen hun racistische blackface-traditie te promoten.

Opvallend is de reactie van premier Rutte. Die vond afgelopen zaterdag een agressieve wegblokkade van Zwarte Piet-fans kennelijk okay, maar vreedzame actie van tegenstanders niet. Hij omschrijft hoe kinderen vol verwachting uitzien naar zoiets als een intocht. “Wat je dan niet wilt, is dat kinderen geconfronteerd worden met boze demonstranten.”(3) Onuitgesproken conclusie: ‘maar goed dat gewelddadige blokkeerders die vreedzame demonstranten tegengehouden hebben’. Rutte koos hier partij, niet alleen in het debat over Zwarte Piet, maar ook in de confrontatie tussen tegenstanders die vreedzaam wilden demonstreren, en de knokploeg op wielen waarmee voorstanders dat saboteerden.

Na de schoolactie van blackface-racisten is Rutte echter niet zo blij. “Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort. Niet goed.” Rutte voelt wellicht ook wel aan dat er een probleem is als juist voorstanders van zijn heilige Zwarte Piet-figuur hun punt maken in aanwezigheid van zijn al even heilige kinderen. Hij erkent ook dat tegenstanders op zichzelf het volste recht hebben tegen Zwarte Piet te demonstreren. Maar hij zegt ook, alweer en nog steeds: “ik zou alleen u wel willen vragen dat niet te doen, niet vanuit de wet, maar vanuit fatsoen. Confronteer kinderen niet met demonstraties.” (4) Kinderen jaar na jaar confronteren met een racistische karikatuurfiguur vindt Rutte echter nog steeds geen enkel probleem. Zijn versie van ‘fatsoen’ is dan kennelijk niet in het geding. Rutte staat nog steeds aan de kant van de witte wet, de witte orde, de witte normen en de witte waarden en van wit fatsoen.

De strijd rond Zwarte Piet staat intussen wel steeds meer op scherp. Tegenstanders hangen her en der spandoeken tegen Zwarte Piet op: in Rotterdam, in Nijmegen, nu ook boven een snelweg in de buurt van Leiden (5). Tegenstanders maakten in Dordrecht ook de toegang tot een opslaghuis van Sinterklaasspullen onmogelijk door het slot te saboteren en flink wat ‘Zwarte Piet is racisme’-stickers erbij te plakken (6). Propaganda is het, en een milde en hopelijk aanstekelijke vorm van sabotage. Geen persoonsgericht geweld of iets dat ook maar in de buurt komt.

Bij voorstanders van Zwarte Piet is dat dus anders. Terreur vanuit hun hoek gaat intussen steeds verder. Witte terreur om witte overheersing tot iedere prijs hoog te houden. Zwarte Piet en het blackface-racisme dat daarin steekt is een uiting van die witte overheersing. Wie daar kritisch op wijst en zich er tegen uitspreekt, is doelwit van racistische agressie. We hoeven niet op witte puntmutsen te wachten. Witte terreur gaat in Nederland blackface.

Noten:

1 “Pro-Zwarte-Piet-actiegroep valt basisschool in Utrecht binnen”, NOS, 24 november 2017, https://nos.nl/artikel/2204370-pro-zwarte-piet-actiegroep-valt-basisschool-in-utrecht-binnen.html

2″Inval Zwarte Piet-actiegroep in basisschool, ‘Pieten’bij huis Sylvana Simons”, nu.nl, 24 november 2017, https://www.nu.nl/politiek/5021423/inval-zwarte-piet-actiegroep-in-basisschool-pieten-bij-huis-sylvana-simons-.html en het in noot 1 aangehaalde bericht.

3 “Premier Rutte over Zwarte Piet-discusie: ‘Laten we een beetje normaal doen’”, RTV Noord, 18 november 2017, https://www.rtvnoord.nl/nieuws/186365/Premier-Rutte-over-Zwarte-Piet-discussie-Laten-we-een-beetje-normaal-doen , teruggevonden via “Liegen mag niet van Sinterklaas”, Grutjes.nl, 21 november 2017, http://www.grutjes.nl/2017/11/liegen-mag-niet-van-sinterklaas/, een ijzersterk stuk trouwens.

4 Zelfde als noot 2.

5 Eric Krebbers, “Groot spandoek over de A4: ‘Zwarte Piet snel weg!’”, Doorbraak, 24 november 2017, http://www.doorbraak.eu/groot-spandoek-a4-zwarte-piet-snel-weg/

6 Albert Sok, “Sinterklaashuis Dordrecht gesaboteerd”, AD 22 november 2017, https://www.ad.nl/dordrecht/sinterklaashuis-dordrecht-gesaboteerd~a0128ef66/, gevonden via Doorbraak, “Deur Sinterklaashuis in Dordrecht dichtgeplakt met lijm en met ‘Zwarte Piet is racisme’- stickers beplakt”, http://www.doorbraak.eu/deur-sinterklaashuis-dordrecht-dichtgelijmd-en-zwarte-piet-is-racisme-stickers-beplakt/

Peter Storm

,

  1. #1 by Jart Dirkjes ( voorzitter van de koninklijkeUSWBNZL) on 2017/11/25 - 16:08

    Om te trollen maakte ons gouden kind en met ‘ons’ bedoel ik natuurlijk mijzelf, de pietjes op zijn kleurplaat blauw. How triggeren wij de stoottroepen van de nationale glorie ?

    De lokale Ingrid schrok erg van het blauwe pietje. Erg he Ingrid, wat vind Geert ervan ? En Anoek Nanninga en de hooligans van het Hollandse gevoel ? Doe toch normaal, doe normaal, spring voor autos en agenten geven je een vertedere handje. Mannen onderling, witte verbroedering , een traantje van trots

    Geef me een zakje voor de kots

Comments are closed.