Liveblog: NEE tegen Zwarte Piet (afgerond)


zaterdag 17 november 2018

Dit liveblog is niet meer live. Voor “vandaag”, lees “gisteren” (of zoveel dagen eerder als 17 november is geleden),  voor “morgen”, lees “vandaag” (idem, als het ware).

Vandaag is de dag dat in rond de vijftien steden en plaatsen mensen (proberen) actie (te) voeren tegen Zwarte Piet. In Nijmegen is afgeblazen, in begrijp intussen dat het in Apeldoorn ook niet doorgaat. Morgen is Tilburg aan de beurt, daar doe ik mee.

Op dit liveblog ga ik proberen een beetje te volgen wat er her en der gebeurt. Ook vind je hier wat lees-en kijktips, voor als je wilt weten wat er nou zo verkeerd is aan Zwarte Piet, je argumenten tegen dit racistische verschijnsel wilt opfrissen of als je twijfels hebt. Updates verschijnen steeds boven eerdere berichten.

Update 22.02 uur: Liveblog dicht, KOM NAAR TILBURG!

Dit liveblog is zo ongeveer klaar, ook al valt er veel meer te vertellen. Ik sluit het af. Maar eerst nog een oproep:

Kom Naar Tilburg als je tegen Zwarte Piet en het bijbehorende racisme bent. JUIST na een dag als vandaag is dat extra belangrijk. De straten mogen NIET worden overgelaten aan horden kwartfascisten, halve fascisten en hele fascisten, en onze ruimte om te demonstreren mag ook NIET worden bepaald en ingeperkt door gemeentelijke autoriteiten en hun knuppelende knuppels.

KOM NAAR TILBURG en laat zien waar je staat! Ja, is zit enig risico aan. Wat in Eindhoven en Groningen gebeurde, dat dreigt hier ook. Reden temeer voor waakzaamheid, dus KOM!

Stekelenburgplein, nabij  het station, vanaf 11.30. Check en verspreid de oproep, hier: https://www.facebook.com/events/378632582906594/ maar vooral:

KOM!

Update 20.38 Ook actie in Den Haag, en een algemener conclusie

In Den Haag hebben anti-Zwarte Piet oiok gedemonstreerd. De plek was eerst stil gehouden, een bericht van Den haag FM citeert KOZP: “We posten de locatie niet openbaar uit voorzorgsmaatregelen”. Zie https://denhaagfm.nl/2018/11/16/kick-out-zwarte-piet-gaat-demonstreren-op-nog-geheime-locatie/

Anti-Zwarte Piet-actievoerders wilden demonstreren op het malieveld, maar dat mocht niet van de politie. het wewrd Koekamp. Tegenstanders van die tegenstanders probeerden dichtbij de anti-Zwarte Piert-demonstranten te komen. “De politie zou de veiligheid niet kunnen garanderen zo bericht Omroep West: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3725335/Demonstratie-tegen-Zwarte-Piet-afgeblazen-Politie-kan-onze-veiligheid-niet-garanderen “KOZP mocht niet demonstreren op het Malieveld en is onder begeleiding van agenten naar het Centraal Station gebracht”, aldus het AD. https://www.ad.nl/den-haag/tegenstanders-zwarte-piet-onder-politiebegeleiding-naar-station-gebracht~a3eb9191/

Hetzelfde verhaal dus als elders, afgezien van de geheime locatie. Demonstranten voeren actie, tegenstanders bejegenen die actie met agressieve houding, de politie ‘kan de veiligheid niet garanderen”en dringt de anti-Zwarte Piet-mensen om te vertrekken.

De politie laat de fascisten niet hun gang gaan, maar geeft ze feitelijk wel hun zin. Want waar het KOZP om gaat is: demonstreren, zichtbaar en hoorbaar. Waar het tegenstanbders om gaat is: KOZP en andere anti-Zwarte Piet-mensen dwarsbomen, de mond snoeren, de ruimte ontnemen. Dat is ze herhaaldelijk dus gelukt, ook waar nu ze zelf de ruimte ook niet helemaal heeft gekregen. Wat ze zelf niet voluit mochten doen, dat deed de politie wel.

In wisselwerking perken zo politie en loslopende knokploegen de rechten van anti-Zwarte Piet-demonstranten stapsgewijs gewelddadig in, waarbij de politie het argument van ‘voor jullie eitgen veiligheid’ behendig weet te benutten. We zullen zien hoe dat morgen in Tilburg zal gaan. Mocht je genoegdoening willen voor wat knokploegen en politie de anti-Zwarte Piet-acties aan deden, en het punt van KOZP krachtig (wellicht nogmaals)  willen maken: morgen in Tilburg! Stekelenburplein, vanaf 11.30 uur!

Update 18.17 uur: Morgen Tilburg!

Morgen gaan we in Tilburg actie voeren tegen Zwarte Piet! Dat doen we op het Stekelenburgplein, bij het station. Een plek aan de route van de intocht werd door de gemeente niet toegestaan.

Kom je uit Tilburg en omgeving, en wil je meedoen? Kom je van elders, maar zag je geen kans om vandaag ergens aan de protesten mee te doen, en wil je alsnog? Aarzelde je nog, maar is na vandaag de twijfel verschrompeld en heb je iets van ‘JUIST na vandaag wil ik me alsnog laten gelden tegen Zwarte Piet’? Heb je vandaag gedemonstreerd en heb je energie over voor een tweede ronde? Wil je duidelijk maken dat je je niet laat wegblazen door de straatterreur van als zich voetbalsupporters  manifesterende halve en hele fascisten, en ook niet door bestuurlijke verboden en repressief optredende politie? Morgen is je dag, Tilburg is je plek! Aanmelden kan nog, maar als je dat gedoe vindt of wat ook, maakt niet uit en kom als je wilt!

Van 11.30 uur tot 14.00 uur staan we op het Stekelenburgplein. Tot dan en daar!

Zie https://www.facebook.com/events/378632582906594/ voor de oproep en https://autonomenbrabant.nl/2018/11/17/18-11-2018-protest-tegen-zwarte-piet-tijdens-sinterklaasintocht-tilburg/ voor het persbericht dat het Anti Zwarte Piet Comité Tilburg verspreidde naar aanleiding van het vaststellen van de definitieve demonstratieplek.

Pauze.

Volgende updates zullen even op zich laten wachten, en sowieso minder frequent worden. Naar helemaal klaar ben ik waarschijnlijk nog niet. Na 18.00 uur duik ik weer op.

Update 16.42 uur: opfriscursus

Even behoefte aan een opfriscursus, een beknopte uitleg waarom Zwarte Piet inderdaad een racistische karikatuur inhoudt? George Arakel biedt een opfriscursus, met “5 feiten die aantonen dat Zwarte Piet racistisch is”. Op 15 november 2016 verschenen op de website Vorbeeldallochtoon, http://www.voorbeeld-allochtoon.nl/2016/11/15/5-feiten-die-aantonen-dat-zwarte-piet-racistisch-is/ Natuurlijk, er valt meer over de zeggen, diepgaander ook. Maar toch, een nuttig stuk.

Update 16.31 uur: overzicht op Joop

Op de website Joop staat een behoorlijk overzicht. Vele daarvan  is hier onder langs gekomen, maar lang niet alles. Zie https://joop.bnnvara.nl/nieuws/spanningen-rond-intocht-sinterklaas

Het volgende citaat, over de gang van zaken in Leeuwarden, is  idee tekenend: “Uiteindelijk moest de ME alsnog charges uitvoeren op agressieve mensen uit het pro-kamp, waarna activisten voor hun eigen veligheid onder politiebegeleiding werden weggevoerd.” Kortom: door zich agressief op te stellen, kregen pro-Piet-lui goeddeeld hun zin, ook al trad de politie tegen hen op. De anti-Piet-demonstranten moesten immers ook weg.

Update 16.21 uur: nazi’s in Zaandam

Nog geen aandacht aan besteed, maar wel belangrijk en eng: nazi’s demonstreerden in Zaandam. Voor Zwarte Pioet, maar vooral tegen de tegenstanders van dat racistische fenomeen. Pakweg twintig waren het, al zag ik ook het getal vijftig ergens langskomen, en ze deelden stickers – door hen ongetwijfeld ‘kleefbiljetten’ genoemd of zoiets… – uit, volgens Onderzoeksgroep Kafka, die en tweet erover heeft: https://twitter.com/Kafkanet/status/1063740832497451008

Ik hala het uit een overzicht van enge gebeurtenissen rond de intocht op de website Krapuul: http://www.krapuul.nl/politiek-blog/topics/xenofobie-2/2718994/bezorgde-burgers-krijgen-vrij-baan-bij-intocht-baardige-goedheiligman/

Update 15.46 uur:  Waar acties niet doorgingen, en vooral waarom

De NOS schrijft: “In verschillende plaatsen zijn anti-Zwarte Piet-demonstraties afgeblazen. In Apeldoorn gaat de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet niet door. Ook een demonstratie in Nijmegen gata niet door.” Zie https://nos.nl/artikel/2259651-onrustig-rond-demonstraties-voor-en-tegen-zwarte-piet-enkele-aanhoudingen.html

Waarom Apeldoorn, en trouwens ook Dokkum, niet doorgingen, weet ik niet. In Zwolle ging het niet door omdat de burgemeester de demonstratie verbood. Hij had “actuele informatie ontvangen die zodanig is dat de gegeven vorschriften en beperkingen niet langer toereikend zijn vor een veilig verloop van de betoging” (uit het hierboven doorgelinkte NOS-artikel). Vertaling: als we de zaak niet rustig kunnen houden door het demonstratierecht in te perken, en het niet zien zitten om demonstranten adequaat te beschermen, dan verbieden we de boel. Schandelijk besluit.

Nijmegen ging niet door vanwege intimidatie door NEC-supporters die dreigden de actie te verstoren. Burgemeester Brukls vond ook dat demonstreren tijdens de intocht niet moest kunnen en gaf die intimiderende supporters nog gelijk ook, met de woorden: “Ik ben het nooit eens met hooligans van NEC, maar ik ben wel blij dat ook zij snappen dat dit een goed standpunt is.” Dat standpunt van de burgemeester luidde: “ik zal niet toestaan dat er op of langs de route gedemonstreerd wordt.”

Het motto van de supportersgroep: “Gen anti-Zwarte pietenactie in Nijmegen. We schoppen ze de stad uut.”dat gata dus nog aanzienlijk verder dan het ‘geen demonstratie langs de route’ van deze repressieve burgemeester. Zie op Omroep Gelderland https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2369113/Burgemeester-Bruls-fel-over-invulling-Sinterklaasintocht-Daar-gaan-wij-niet-over-als-overheid

Geconfronteerd met deze dreiging van gezeld koos KOZP er voor om de demonstratie niet door te zetten. “Vreedzaam Pietenprotest wijkt voor geweldsdreiging, concludeert de website Joop, https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vreedzaam-piet-protest-wijkt-voor-geweldsdreiging

Update 15.22 uur: Ook actie in Hilversum

Demonstratanten tegen Zwarte Piet aan de route van de intocht in Hilversum. Burgemeester Broertjes komt neerbuigend doen tegenover de demonstranten. Dorbraak heeft een twitter-thread: https://twitter.com/Doorbraakeu/status/1063798114874793984

Update 15.18 Een soort tussenstand

Rotterdam: anti-Zwarte Piet-demonstranten aangevallen door voorstanders. Politie slaat demonstranten, houdt mensen aan, waaronder trouwens ook iemand die een schop uitdeelt aan een anti-Zwarte Piet-actievoerder die een spandoek ophing. Anti-Zwarte Piet-betogers weigerden in het aangewezen vak plaats te nemen: een terechte weigering van een onaanvaardbare verbanning.

Demonstranten worden ‘begeleid’ door politie die ze wegleidt. Politie heeft met stokken geslagen, zo luidt het uit demonstrantenkring. Zie een tweet van Eppo König, met filmpje, https://twitter.com/e_konig/status/1063766536106795008

Eindhoven: anti-Zwarte Piet-demonstranten aangevallen en verdreven door PSV-supporters. Politie wist de anavallers niet tegen te houden. Wel arrestaties. Demonstranten zagen zich genoodzaakt voor het fascistische geweld een… politiebureau in vluchten. Las ik ergens, maar kan in de hectiek niet tijdig de bron terughalen. Wie het weet: gebruik het Cokmments-formulier hieronder!

Zaandam: pakweg veertig mensen demonstreerden levendig. Voor zo ver ik zie, gene confrontaties.

Hoorn: kleine anti-Zwarte Piet-actie. Politie houdt demonstrerende voorstanders van  Zwarte Piet tegen.

Leeuwarden: anti Zwarte Piet demonstratie, agresie van voorstanders.

Groningen: anti-Zwarte Piet-demonstratie agressief bejegend door voorstanders, ook weer uit supporterskringen.

Den Helder: vier (!) demonstranten weten de aangewezen demonstratieplek te bereiken, nadat politie de bus met demonstranten had tegengehouden. Ze demonstreerden, zonder spandoek want dat lag nog in de bus. ḧelden zoals Bosvrouw twittert, met de foto erbij. https://twitter.com/BoosvrouwNL/status/1063772501354979333

Amstelveen: tegen de honderd demonstranten tegen Zwarte Piet. Wel verbale agressie tegen deze mensen, maar voor zover ik weet zijn ze niet aangevallen.

Update 14.40: Actie in Hoorn

In Hoorn demonstreert een “een handvol anti-Zwarte Pietdemonstranten”, aldus het Noordhollands Dagblad. Politie dreef pro-Zwarte Piet-lui terug en houdt ze weg van de anti-Zwarte Piet-mensen. https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181117_93649455/pro-pietendemonstratie-hoorn-teruggedreven-in-leliestraat-video Gevonden via de Doorbraak-twitter.

Update, 14.03 uur: Fascistisch geweld tegen demonstranten

Uit het AD-liveblog, 13.55 uur: “In Eindhoven loopt de situatie nu ook uit de hand. De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet worden verdreven door tegendemonstranten. De politie kan de situatie niet in de hand houden.” Dit is fascistisch straatgeweld. https://www.ad.nl/dossier-intocht-sinterklaas/live-stoomboot-vaart-zaandam-binnen-demonstraties-in-volle-gang~a80229e00/

Update 13.50 uur: Leeuwarden, Groningen…

Het Twitter-account van Doorbraak meldt ook anti-Piet-demonstraties in Groningen – rond de vijftien deelnemers – en Leeuwarden. In beide plaatsen worden ze lastiggevallen door agressieve voorstanders van Zwarte Piet, verdedigers dus van een racistisch verschijnsel. Zie geretweete berichten op https://twitter.com/Doorbraakeu

Update 13.43 uur: Confrontatie in Rotterdam.

“Totale chaos op Erasmiusbrug. Vuurwerk en eieren vanuit auto’s gegooid. Uiit demonstratie reactie. Aanvoerder aangehouden. Rake klappen politie”,  aldus een tweet van Adrianne de Koning, https://twitter.com/adrianne010/status/1063765686877601792 Vragen: aanvoerder van wie? Klappen tegen wie?

De tweet vond ik op het vandaag ook erg informatieve Twitter-account van de organisatie Doorbraak, https://twitter.com/Doorbraakeu . Die groep is zelf ook bij veel van de protesten betrokken.

Update 13.33  Hashtag #KOZP aanrader

Via hashtag #KOZP is veel te vinden. KOZP, voor wie het nog niet wist, stata voor Kick Out Zwarte Piet, de groepering die de meeste acties van vandaag en morgen op touw heeft helpen zetten. Ik lees daar zojuist dat er in Amstelveel rond de honderd mensen actie voeren tegen Zwarte Piet. Heel netjes! Zie https://twitter.com/hashtag/KOZP

Update 13.26: demonstranten uitgejouwd en bedreigd in Eindhoven

Hele dappere vrouwen tegenover een menigte die seksistisch bedreigend spreekkoor vormt, met o. a. het akelige “d’r moet een piemel in”, de kreet die in 2015 voorstanders van vluchtelingenopvang toegeschreeuwd kregen. https://twitter.com/StopBlackface1/status/1063765973759602689

Update 13.15 uur: protest tegen Zwarte Piet in de lucht

Haha. Een vliegtuigje sleept een spandoek door de lucht: “Zwarte Piet = Racisme”! Cool. https://twitter.com/DenKozp/status/1063749945033965569

Update 13.06: livestream vanuit Rotterdam!

Er is ene livestream in de lucht van de anti-Zwarte Piet-acties in Rotterdam. Flinke levendige groep demonstranten, “No More Blackface!” Link: https://www.facebook.com/168983660364693/videos/252695775404917/

Update, 12.58 uur pepernotengevecht in Zaandam

Burgeroorlog, Hollandsche stijl. “De voor- en tegenstanders van Zwarte Piet in Zaandam gooien pepernoten naar elkaar. De politie grijpt nog niet in.” Uit het AD-liveblog, om 12.50 uur, https://www.ad.nl/dossier-intocht-sinterklaas/live-stoomboot-vaart-zaandam-binnen-demonstraties-in-volle-gang~a80229e00/

Update 12.51 uur: over een open brief uit solidariteit

Geen schokkende ontwikkelingen, voor zover ik zie. Een goed moment wellicht om even een belangrijke open brief te lezen en te ondertekenen, als je dat nog niet hebt gedaan. Het gaat over de schandalige manier waarop Wierd Duk en Marcel Vink in De Telegraaf stemming maken tegen anti-Zwarte Piet-activisten, met name tegen Jerry Afriyie en Mitchell Esajas. Zie “Wees Solidair met Kick Out Zwarte Piet en onderteken deze brief”, gisteren verschenen op de site van Doorbraak, https://www.doorbraak.eu/wees-solidair-met-kick-out-zwarte-piet-en-onderteken-deze-open-brief/

Update 12.35 uur: Rotterdam en Zaandam

AD.nl bericht om 12.14 uur op haar liveblog dat een groep tegenstanders van Zwarte Piet op de Erasmusbrug actievoert. “Dat is buiten het vak waarin ze moesten staan”(alsof het legitiem is om demonstranten in vakken te stoppen).

Hetzelfde blog maakt om  11.57 melding van “ongeveer veertig demonstranten” tegen Zwarte Piet ibij de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandam, luid leuzen roepend.

Update 12.24 uur: Bus met actievoerders naar Den helder tegengehouden

Nu.nl bericht dat demonstranten naar eigen zeggen door politie met arrestatie werden bedreigd. Actievoerders kregen het gevoel dat politie de zaak zodanig zouden rekken dat ze sowieso veel te laat zouden zijn om zinvol te kunnen demonstreren. De bus is uiteindelijk naar Amstelveen vertrokken. Daar wordt ook actie gevoerd.

https://www.nu.nl/sinterklaas/5578517/sint-weg-zaanstad-bus-met-demonstranten-tegengehouden-in-alkmaar.html

De NOS meldt dat een bus met bdemonstranten van Kick Out Zwarte Piet onderweg naar Den Helder, bij Alkmaar is tegengehouden. KOZP was niet akkoord met de toegewezen lokatie.

https://nos.nl/artikel/2259651-politie-houdt-bus-kick-out-zwarte-piet-tegen-bij-alkmaar.html

12.11 uur: Een paar kijktips om te beginnen

Gerda Havertong wist in 1987 in Sesamstraat aan Pino uit te leggen waarom Zwarte Piet voor zwarte mensen helemala niet zo leuk is.

https://www.youtube.com/watch?v=KjosGL5YwPw

Guilly Koster voerde in 1989 in het VPRO-programma ‘Bij Lobith’, een gesprek met Rahina Hassankan, die toen een boekje had geschreven: “Al is hij zo zwart als roet”. Daarin – en in het boek – wordt gepraat over de herkomst van het Sinterklaasverhaal, en hoe daar een karikatuurfiguur in is gestopt als symbool van het kwaad, gesymboliseerd door zwart, tegenover het goede dat door wit wordt gesymboliseerd. En ja, zoals progrtammamaker en geïnterviewde vaststellen, dat is wel degelijk beledigend vor zwarte mensen. Dit was al 1989.

https://www.youtube.com/watch?v=vq_nRrwE-nc

En in 1997 vond discussie plaats in het praatprogramma van Sonja Barends en Paul Witteman naar aanleiding van een brief aan schoolbesturen in Amsterdam Zuidoost ook Zwarte Piet af te schaffen. Tegenstanders zetten uitvoerig ezwaren uiteen te zetten: “het grote probleem is dat de rollen verdeeld wordt op basis van kleur” met “de baas wit” en “de knecht (…) zwart”. Voorstanders komen ook aan het woord, de argumenten staan helder tegenover de ‘argumenten’.

Heel veel van de huidige beeldvorming over de tegenstanders van de het Zwarte Piet-verschijnsel en hun – inmiddels ook mijn argumenten – wordt hier efficiënt in weerlegd. Tot en met het schoorsteenverhaal en het roet. De verdrietige verwijzing naar racistisch gescheld aan de hand van het Zwarte Piet-fenomeen ontbreekt niet. Het werd nu en dan al flink verhit. Zowat alle punten die je nu tegenkomt, kwamen toen al voor het voetlicht, zelfs gekleurde pieten bestonden toen al als alternatief. Zeer instructief.

https://www.npostart.nl/barend-witteman-over-sinterklaas-en-rassendiscriminatie/27-11-2014/WO_VARA_713355

Peter Storm

 1. #1 by peter on 2018/11/18 - 16:35

  Dankjewel, ff verbeteren.

 2. #2 by petrel41 on 2018/11/18 - 14:09

  ‘of zoveel dagen eerder als 17 december is geleden’

  december=november

 3. #3 by peter on 2018/11/17 - 23:36

  De vraag is helemaal niet f JIJ gata, de vraga is of je, als jij kiest niet te gana, demensen die wel gaan ook nog eens een trap na moet geven en door het slijk te halen (“zwelgen om het zwelgen”, dat misselijke gesneer). Alsof we al geen vijanden genoeg hebben.

  Dat is het laatste dat ik hier tegen je zeg, for the time being. Laat het plaatsen van nieuwe reacties verder meer een flinke tijd achterwege.

 4. #4 by Barry Jan Rogé on 2018/11/17 - 22:49

  nou,nou, wat een emotie….

  Moet ik dan me werkdag afzeggen, om tegen iets te demonstreren, waarin ik niet heel diep zit, waar ik niet heel veel mee te maken heb…?

  Ik denk altijd lang na, voordat ik een demo doe. Alleen als ik achter een thema écht honderd procent sta, loop ik de demo. Anders krijg ik spijt.

  een ‘verkeerd’ standpunt. Jij hebt die waarheid in pacht, om te bepalen wie ‘verkeerd’ is

  E wat is mijn standpunt dan ? Ik heb er niet eens een standpunt over. Of het ding nou blauw, zwart, groen, of wit is…

  IDONTGIVEAFUCK

  Kortom, de weg van de minste weerstand zou gekozen moeten worden en dus alle pieten roet te maken….

  Maar ga ik daarvoor naar Zaandam reizen ?….op Zaterdag

  NEEN..

  Waarom niet ? Omdat ik moet werken..

  Waarom moet ik werken ? Geld verdienen.

  Waarom moet ik geld verdienen ?

  Is dat een keuze ? Nee hé…

  Over btw gewonden, heb ik niets gehoord. Dat kon ik dus niet weten

  Daarnaast, ik hoorde men over, ja, als het dan een witte piet is, dan lijkt het teveel op een ‘Spaanse slavendrijver’. Ook hoorde ik mensen : roet piet, is nog steeds zwart..

  Kortom, dat noem ik zwelgen ja. Los van of jij dat goor, of niet goor, of Geer en Goor, of wat dan ook vind.

  Identitaire strijd, is zwelg strijd

  mijn mening. Los van of jij een kameraad bent van Rogier, van mij, Pietje Puk, of wie dan ook

  Ik ben mijn eigen kameraad.

  Ik trap je niet in de rug, ik geef mijn oprechte mening. Als ik een demo doe en jij vind dat écht totale bullshit, dan heb ik liever ook, dat je dat dan eerlijk zegt. Dan zou ik dat niet ‘trappen’ noemen. Een beetje groot woord hé

  En als ‘de fascisten’ ( een paar bezopen, doorgesnoven hooligan rukkertjes) wat dan ook gaan doen. Dat zien we dan wel. Dit is uiteraard heel erg, deze aanval op die demonstratie, maar nog niet burgeroorlog, of wat dan ook.

  Laten we het niet hopen.

  En willen ‘de fascisten’ mij wat dan ook aan doen..

  Ik kan mijzelf wel verdedigen

 5. #5 by peter on 2018/11/17 - 21:42

  Terwijl mensen in Rotterdam in het ziekenhuis zijn geslagen, soms aangevallen en afgetuigd en gearresteerd door politie NAdat ze ook al door fascisten waren aangevallen, belaagd zijn door meutes ‘voetbalsupporters’in Eindhoven, Groningen en elders, door fascisten – in heb het over grote groepen, niet zozeer over dat treurige NVU-groepje – terwijl onder het mom van roetveegpiet in de meeste steden de meeste pieten gewoon zwart of donkerbruin zijn, terwijl mijn vrienden en kameraden geslagen verjaagd, verdreven, opgepakt worden, terwijl dat allemaal gebeurt… heb jij het gore lef om te jammeren over ‘zwelgen om het zwelgen’. De hardste confrontaties vonden niet plaats in Zaandam, dus dat er in Zaandam ook roetveegpieten waren – bepaald niet uitsluitend… – is helemaal niet erg terzake. Ik heb op dit punt inmiddels een stuk meer gemeen met die vervelende Rogier (die verkeerde tactieken gebruikt voor een juist doel) dan met jou (die op dit punt gewoon een verkeerd standpunt huldigt).

  Ik ga morgen de straat op, er worden hier ook voetbalsupporters verwacht om ons een lesje te leren. Maar ik reken niet op jouw support of zelfs maar interesse verder. Het is wel duidelijk waar je staat: niet aan dezelfde kant als ik. Vergeet alleen niet dat de fascisten jou ook niet zullen overslaan als ze met ons goeddeels klaar zijn. Ik zal jou dan niet in de rug trappen, zoals jij mij en mijn vriendinnen en vrienden nu wel doet. Die lol gun ik de fascisten namelijk niet.

 6. #6 by Barry Jan Rogé on 2018/11/17 - 21:07

  de fascisten van de NVU etc, daar maak ik niet eens woorden aan vuil

  ik ben blij dat jij je in ieder geval distantieert , van die Rogier

  het gaat me er niet om hoeveel mensen er actie voeren. Al zijn het er zeventig miljoen. Ik hou gewoon niet van alles dat naar ressentiment ruikt en dit ruikt naar ressentiment.

  Daarnaast, dan kijken we naar deze beelden, in Zaandam en wat zien we……

  ROETVEEG PIETEN !

  vanwaar al de zielige tranen dan nog .Zielig zijn, om het zielig zijn ? Hoe noemde Nietzsche dat ook alweer ?

  Het is een gevalletje ‘mening hebben, om het hebben ervan’. Een mening, als een attribuut. Kijk mij nou correct zijn. Het verdomde ding heeft eindelijk roet vegen ! Waar wil je nog de witte ridder voor uithangen dan ? Het feit dat sommige meer roet hebben dan andere ?

  Dit is dweilen met de kraan open, zwelgen om het zwelgen…

 7. #7 by peter on 2018/11/17 - 18:54

  Ja. Dat is idd het effect. En door hem extra aandacht te geven, helpen we hem daarbij. Dit is één man, van een clubje van vier mensen die hard schreeuwen. Intussen staan er landelijk enkele honderden mensen actie te voeren. Waarom deze vier mensen, uitgerekend vandaag, van gratis aandacht voorzien? En belangrijker: waarom onze verontwaardiging, uitgerekend vandaag, steken in die Rogier, en NIKS zeggen over de fascistische meutes die ons het demonstreren onmogelijk trachten te maken? Wat zijn dat voor bizarre prioriteiten?

 8. #8 by Barry Jan Rogé on 2018/11/17 - 18:42

  Wat hoor ik nou…

  Die Rogier ( de meneer met de baard en de peuk in de mond ), de anti Piet meneer. Hij zegt te hopen dat ouders wakker worden, met beelden van stukken schedels en huilende kinderen……

  Kinderen die getraumatiseerd zijn, door een aanslag op zwarte Piet, daar doelt hij dan op…

  Is deze meneer een beetje van de pot gerukt ?

  Begrijp mij niet verkeerd, voor de zestigduizendste keer….

  Ik heb óók liever dat het pietje nou eindelijk een beetje genormaliseerd wordt….

  Maar uitspraken over schedelscherven, huilende kinderen

  Heeft deze man een kronkeltje in zijn hoofd ?

  Een beetje de held uithangen zogenaamd

  pathetische brekebeen….

  Hij maakt links belachelijk.

Comments are closed.