Fijne poëzie-avond met Joke Kaviaar


vrijdag 13 januari 2017

Donderdagavond 12 januari beleefden we in Tilburg een dichtavond met Joke Kaviaar. Autonomen Brabant, waar ik medeplichtig aan ben, had de avond op touw gezet. Daan Taks leverde een poëtische bijdrage. Martin Beversluis, ook uitgenodigd, was helaas wegens ziekte verhinderd. Ik mocht Joke bij enkele teksten ondersteunen met stem en gitaar. Tussen de vijftien en twintig mensen maakten de avond mee. Raakveld leverde de broodnodige gastvrijheid en technische ondersteuning. Het was een mooie, fijne avond.

Lezers van dit blog zullen de naam Joke Kaviaar vast in verband brengen met actie voeren, met artikelen waarin ze stelling neemt, en met repressie en censuur waaraan zij wegens actievoeren en schrijven herhaaldelijk wordt blootgesteld. Maar Joke schrijft ook gedichten. Tegen het einde van 2016 bracht ze een nieuwe bundel uit, met poëzie en tekeningen: “Vuile wapens, schone handen”. Dat was de aanleiding om haar uity te nodigen en een aantal van haar gedichten voor te dragen. Zo gevraagd, goed gedaan.

Joke opende avond na een kort welkomstwoord met een lied: “Eens te meer”, waarbij ik begeleidde op gitaar. Daarna was Daan Taks aan de beurt, met drie meeslepende gedichten, met gepast theater gebracht. Vervolgens was Joke wederom aan zet. Via laptop en beamer kwamen een aantal tekeningen in beeld, per gedicht een ander. Haar gedichten droeg ze voor met veel dynamiek: wisselingen in mimiek en volume, lichaamsbeweging en gebaren, zonder dat het overdadig werd. Veel gedichten waren zwaar, de wrangheid van oorlog en vervolging in scherpe beelden en contrasten verwoord. Er waren ook lichtere momenten. Een hilarisch hoogtepunt was wat mij betreft: ‘Honger’: Een enkel couplet:

“Een potent monster ben ik – Ik pomp
mijn pens vol – ik ben een en al romp
Mijn rug is door zwaarwichtigheid krom
Mijn klauwen groot en hersenen lomp

(…)

Ik gist en ik gist in mijn slijk
Ben dronken pudding – Zowel slap als rtijk
Een schrokkend lijf tegen elke prijs
Vortbestemd voor inhalig gelijk

(…)

De hele dag te laven aan de dis
Zodat ik geen oogst of bloedbad mis
of offerandes of opgejaagd wild of
oceanen vol met verste vangen vis”

Hoe dat afloopt? Pagina 41-43 van ”Vuile wapens, schone handen” bevat het hele gedicht. Maar absoluut hoogtepunt vond ik ‘Genetica Superieur!’ Pagina 105-109 van de bundel. Ik ga er niet eens uit citeren. Je kunt het veel beter zelf lezen in de bundel waarvan Joke er gedurende de avond trouwens een mooi zevental heeft weten te verkopen.

Joke sloot haar optreden af met een antifascistisch strijdlied, waarvan de Nederlandstalige tekst ook in de bundel te vinden is ‘Fascisten! Pas op!’ Ook daar pakte ik weer de gitaar erbij. We deden het lied ook in een Engelstalige versie. Het lied is bedoelt om zelf ook te doen en als strijdwapen te gebruiken.

Daarmee kwam een prachtige avond qua programma ten einde. Althans het meer officiële deel ervan. Nu was het tijd om na te praten, en de aanwezige  voorlichtingsmateriaal van Autonomen Brabant en ook de AntiRacismeGroep Tilburg ARG te bekijken. En het bleef nog geruime tijd gezellig, daar in Raakveld.

*****

Meer informatie over hoofdrolspelers

Over de bundel van Joke Kaviaar: https://jokekaviaar.nl/bundel_VUILE-WAPENS-SCHONE-HANDEN.html

Artikelen en andere prozateksten van haar: https://jokekaviaar.nl/proza.html

Tekeningen van haar: https://jokekaviaar.nl/tekeningen/index.html

Een eerdere, anders gearrangeerde opname van ‘Eens Te Meer’ vind je via https://jokekaviaar.nl/muziek/eenstemeerinaardenburg.mp3. De tekst vind je via https://jokekaviaar.nl/index.html

Het strijdlied ‘Fascisten! Pas op!’ is in beide versies, op verschillende plekke live opgenomen, te vinden via http://vrijheidvanbeweging.nl/alerta/index.html waar je ook de tekst kunt lezen.

Over de repressie tegen Joke Kaviaar, met name de opruiingszaak die al sinds 2011 speelt en tot een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen haar heeft geleid: http://13-september.nl/de-veroordeling/

Daan Taks heeft ook een geïllllustreerde bundel poëzie uitgebracht: Vonken van zwart, en wit licht”. Meer daarover via http://www.daantaks.nl/bundelpresentatie-vonken-van-zwart-en-wit-licht-op-5-juni/

Raakveld vind je via http://www.raakveld.nl/

AntiRacismeGroep ARG: http://www.antiracismegroep.nl/

En Autonomen Brabant is hier te vinden: http://autonomenbrabant.nl/

Peter Storm

, ,

 1. #1 by Sarah Palin on 2017/01/13 - 21:15

  Joke kaviaar, die was toch fractievoorzitter van de VVD ?

  ( nee geintje, ik loop wat te trollen)

  Maar nee, ik hou persoonlijk niet van politieke kunst. Ik heb ook nooit van de death kennedys gehouden, of andere politieke punk.

  Ik heb altijd zoiets van, ik wil juist even ontsnappen aan de realiteit, kom dan niet aanzetten dingen waar ik het toch wel min of meer mee eens ben, of niet, maar who cares

  Uit het niet politieke valt ook wel iets politieks te destilleren, mits je het gaat analyseren. U2 is ook politiek, maar verdekt, verstopt .

  Laatst luisterde ik Black metal, bleken die leden beetje cobtroversieel te zijn, maarja, jammer dan, de muziek is goed, daar gaat het om, dan maar geen anti, racistische pro veganisme teksten. Dan gaat het maar over motoren, draken en naakte vrouwen, so be it, kunst is kunst.

  Totaal irrelevant btw, wat ik nu allemaal uitkraam.

Comments are closed.