Optocht en manifestatie tegen armoede, Tilburg: verslagje


maandag 19 oktober 2015

Afgelopen zaterdag op 11 oktober, werd de jaarlijkse Internationale Dag tegen de Armoede kracht bij gezet met een kleine demonstratie/ manifestatie in Tilburg, uitgeroepen door Georganiseerde Weldaad, het plaatselijke actieplatform in Tilburg, en was in zijn soort geen tegenvaller.

Rond de twintig mensen verzamelden zich rond twee uur in de middag. Geen regen, zoals de dagen ervoor, dat scheelde. Autonomen Brabant namen deel, met de inmiddels gangbare rood-zwarte vlaggen, én met een twee avonden eerder gemaakt spandoek. Giftig geelgroen, met als tekst: “Fightin’ Poverty = Smashin’ capitalism” en daaronder: “Refugees welcome” .En een mooie omcirkelde A ernaast. Ik ben zo ‘n autonoompje, en was er dus ook. Hier mijn indrukken.

Na enige tijd was het moment gekomen voor een kort toespraakje, na wat inleidende woorden van een organisator van Weldaad. Ik gaf allereerst een beeld van wereldwijde ongelijkheid: de helft van all het bezit ter wereld is in handen van slechts één procent van de bevolking. De arme helft van de wereldbevolking bezit één procent van al het bezit. Armoede is overal, ook in Tilburg. Het is een kwestie van beleid: politici nemen maatregelen waar mensen arm van worden. Het is tegelijk een kwestie van systeem: het kapitalisme maakt mensen rijk door andere mensen arm te maken. De strijd ertegen is een kwestie van solidariteit. Vandaag de dag betekent dat: solidariteit tussen mensen die hier al wonen enerzijds en hun nieuwe buren, oftewel vluchtelingen, anderzijds (1). Vandaar: vluchtelingen welkom! Dat was het moment waarop één van de aanwezigheid zijn hoofd schudde en wegliep.

Nu werd het tijd om te gaan lopen. Een tweede spandoek, van de anti-armoede-actie een jaar geleden, kwam tevoorschijn: “Armoede = Onrecht”. Voorzien van lege portemonnees die de armoede symboliseerden en waarmee enkelen van ons al op de foto waren gegaan, begonnen we aan de optocht. Meppend op pannetjes, soms wat leuzen roepend, trokken we vooral door de Heuvelstraat., de winkelstraat van Leiden Amsterdam Haarlem Arnhem Utrecht Tilburg (ze zijn allemaal hetzelfde tegenwoordig). Leuzen vinden die pasten viel nog niet mee. “A-Anti-Anticapitalista!” Die deden we, en enkelen van ons een enkele keer ook: “Geen bazen en politici, maar zelfbestuur en anarchie” .Maar die gaat voor een relatief lieve actie als deze toch al vrij ver. Voor een juwelier aangekomen konden we het niet laten om even te roepen: “One Two Three: Fuck the Bourgeoisie!” Dat was amusant. Eerder al kwamen we langs een leegstaand pand. Daar zongen we: “Er staat een pandje leeg… Daar moeten krakers in… Wie heeft het breekijzer? … Wie belt de advocaat?”… Elke regel vier keer, op de melodie van Tararaboemdijee.(2). Vroeg of laat blijft het niet bij zingen alleen.

Na terugkeer op de heuvel was er gelegenheid voor deelnemers om pamfletten en boekjes uit te stallen. Autonomen Tilburg deden dat gretig, en al snel lag er naast de flyer van Weldaad ook pamflettenspul van die Autonomen exemplaren van Buiten de Orde, flyers van de Vrije Bond en enkele boekjes. Plus twee gloednieuwe flyers van de Autonomen Brabant zelf: eentje gemaakt voor deze demonstratie, en een andere als algemene folder gemaakt van de tekst “Autonomen Brabant: hoe dat zo?”  O ja, en stickers. Het spul was om mee te nemen, en mensen voorzagen zich van wat ze wilden. De ook uitgestalde sticker “Zwarte Piet = Racisme” leidde bij een langskomende kijker tot de woede die we inmiddels zo goed kennen. Dat gevecht woedt volop. En ja, dat heeft met de strijd tegen de armoede te maken,. Het verbindende streepje heet: Solidariteit. En nee, ik ga dat nu verder niet uitleggen.

Na enige tijd, en enige friet, was het allemaal weer mooi geweest. Volgende belangrijke etappe: ook vanuit Tilburg naar de landelijke demonstratie op 1 november in Den Haag: “Refugees Welcome! Stop de rechtse hetze!” Ook daarvoor was al actiemateriaal beschikbaar op de informatiekraam op de Heuvel. Of het daadwerkelijk een groot en stevig gebeuren worden, zoals noodzakelijk? Dat hangt ook af van jou.

(1) Noot, aangebracht  op 19 oktober 2015, 20.42 uur: formulering over nieuwe buren verbeterd. Eerst stond daar “onze nieuwe buren”. Maar dat gaat er van uit dat ‘wij’ en ‘onze’ alleen slaat op niet-vluchtelingen. Dat is niet inclusief gedacht en dus verkeerd. Formulering is dus iets veranderd.

(2) Noot aangebracht op 19 oktober, 23.24 uur: “Wie heeft het breekijzer”,  en niet “Waar is het breekijzer zoals er eerst stond. Dank aan een scherpe meelezer.

Peter Storm

, , ,

  1. #1 by jan met de balzak on 2015/10/20 - 10:17

    jullie zijn mede schuldig aan de armoede; Met leuzen als anarchisme, fuck de boergoise en vluchtelingen welkom nemen alleen de ganzen en kippen jullie serieus. Flyers van de Vrije Bond en Buiten de Orde; wie wil die troep nog lezen?

    Kep ooit meegelopen met de Euromarsen, tot ik opeens tussen een Palestijnse delegatie stond. Ik dacht: wat doe ik hier nog langer…

Comments are closed.