Israëlisch terrorisme tegen Palestijnen: Volkskrant kiest criminele kant


dinsdag 8 juli 2014

Opmerking, woensdag 9 juli, 5.51 uur: onderstaand artikel is deels achterhaald. Het Volkskrant-stukje waar ik zo boos over was, is inmiddels sterk verbeterd en een stuk evenwichtiger geworden. Het noemt nu eerst de Israëlische luchtaanvallen,en daarna de Hamasraketten,  en niet – zoals in de eerdere versie – alléén de Hamasraketten en niet de dodelijke luchtaanvallen van Israël. Ik laat onderstaande tekst verder ongewijzigd, het was een reactie op wat toen ik het schreef wel degelijk een hele scheve berichtgeving was.

De Volkskrant heeft een berichtje, en de strekking is als volgt. Een uit Gaza afgeschoten raket heeft Jeruzalem bereikt. Resultaat? De raket “heeft vandaag een huis getroffen”. Ook elders landden wat van die dingen. Resultaat? “In de omgeving van Tel Aviv sloegen raketten in, maar er werden geen schade of gewonden gemeld.” Totaal aantal slachtoffers: nul. Aantal Palestijnse doden op dezelfde dag: minstens zestien. Maar die zestien worden in het bericht dus weggelaten.

Niets in het berichtje over de context. Niets over de aanloop. Niets over de andere kant. Niets over de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Niets over de mensen die Israël met die luchtaanvallen de dood in heeft gejaagd. Niets over de 16 dode Palestijnen, die de NRC eerder op de dag vermeldde, en waarvan de Volkskrant er eerder wel elf in haar eerdere berichtgeving wist mee te nemen. In dat bericht werd wél melding gemaakt over raketten vanuit Gaza als reactie. Maar in het latere bericht dus niets over de Israëlische bombardementen, feitelijk moordaanslagen.

Niets over die 16 doden dus. Niets over het feit dat die doden vooral burgers zijn. Minstens 12 burgers, waaronder 5 kinderen, waren onder de doden in Gaza, zeiden Palestijnse functionarissen”. Dode kinderen zijn blijkbaar pas echt nieuwswaardig voor de Volkskrant als het Israëlische kinderen zijn. de verwoestingen, niets over het snel toenemend aantal gewonden.: volgens Al-Akhbar, een nieuwssite zijn dat er intussen 106. Niets over dat alles.

Dat afvuren van Hamas-raketten is niet goed en niet slim. Ze raken de Israëlische militaire machine niet, ze jagen Israëlische burgers de stuipen op het lijf, en je geeft de regering een extra smoes om haar terreur op te voeren. Maar meer dan vandalisme-op-steroïden is het niet: veertig raketten, één beschadigd huis… Die Israëlische luchtaanvallen zijn misdadig en door niets gerechtvaardigd. Afkeuring daarvan zou net zo logisch moeten zijn als afkeuring van de moord op drie Israëlische jongens die door Israël als voorwendsel voor de huidige escalatie wordt gehanteerd.

Medeplichtig aan de Israëlische misdadigheid is de verachtelijke eenzijdigheid van de Volkskrant-berichtgeving, die Palestijnse raketten die één huis beschadigen, uitvergroot en Israëlische bombardementen met snel oplopende aantallen doden en gewonden wegmoffelt. De Volkskrant kiest haar kant. Ik kies tegen de Volkskrant.

Peter Storm

,

  1. #1 by KevinVanE on 2014/07/09 - 20:03

    Peter Storm, het is niets nieuws. Sinds 1948, oprichting van de Staat Israel is het niet anders geweest. Van de VS is het te verwachten omdat de mensen daar joodse wortelen hebben. Een paar bekende: Rumsfeld, Cheney, Wolvowitz, Richard Pryor (eigenaar jurasalem post), Madelein Albright, etc heb ik het nog niet eens over het huis van afgevaardigden, het congress en de joodse lobby. Europa echter heeft een hele andere reden en dat is het schuldgevoel betreft de holocaust. De kaart van de holocaust wordt niet voor niets vaak gespeeld. En als je kritisch bent wordt je beschuldigd van een anti-semiet of een rechtse nationalist De regeringen zijn allen pro Israel. Kijk naar van Agt. Ook hij was pro Israel. nu jaren later, nu hij niets meer met die macht te maken heeft, komt hij op voor de rechten van de palestijnen. Helaas heeft hij nu niets te zeggen en is het een roepende in de woestijn.

  2. #2 by malle pietje on 2014/07/09 - 02:02

    colourblind ;).

Comments are closed.