Volkskrant betoont zich wederom pro-Israëlische propagandakrant


woensdag 14 oktober 2015

De Volkskrant schrijft over het geweld tussen Israëli ‘s en Palestijnen. Dat doet het bijna net zo vakbekwaam als de woordvoerder van Kim Jong-Un in Noord-Korea over de spanning van dat land met de VS. In dat land hebben propagandisten echter nog het excuus dat hun levens gevaar lopen als ze van de officiële lijn afwijken. Volkskrant-scribenten – het is onzin om deze lui ‘journalisten’ te noemen, en iedere serieuze journalist zou moeten protesteren als dat toch gebeurt – doen hun leugenachtige arbeid echter in relatieve vrijheid, zonder gevaar voor eigen leven. Er is geen excuus voor hun leugenachtigheid, hun gedraai, hun misselijkmakende propaganda voor een bezettingsregime, tenzij het salaris dat journalisten en redacteuren krijgen plus de angst hun baantje te verliezen, voor een excuus moet doorgaan. Waar doel ik op? Lees maar eens.

Dit schrijft de Volkskrant  : “De reeds bestaande spanningen tussen Israeli’s en Palestijnen zijn de afgelopen weken weer hoog opgelopen. Vrijwel dagelijks worden willekeurige Israëlische burgers neergestoken door militante Palestijnen. Tegelijk vliegen rond de Gazastrook regelmatig projectielen over en weer.” Is dat een ook maar enigszins billijke samenvatting van de toestand? Laten we eens kijken.

Ja, Palestijnen steken nu en dan Israëli’s neer. Die informatie is juist. Wat echter ontbreekt is dat die Israëli ‘s gewond raken, terwijl de Palestijnen die dit doet nogal eens worden doodgeschoten door Israëlische soldaten of politieagenten. En lang niet altijd zijn slachtoffers “willekeurige Israëlische burgers” zoals de Volkskrant beweert. Aljazeera bericht bijvoorbeeld over een steekpartij in een exclusief-joodse nederzetting. Twee gewonde Israëli’s; van de Palestijnse daders schoot de politie er één door en verwondde de ander. Hier waren de slachtoffers van de steekpartij inderdaad burgers. Maar dat het bewoners waren van een exclusief-joodse nederzetting is relevant. Precies daar wonen doorgaans zeer fanatieke, anti-Arabische Israëli’s. Dat maakt het verwonden van mensen daar niet OK of zo. maar van volledig willekeurig neersteken van willekeurige Israëli’s is geen sprake.

Dat wordt nog duidelijker in de volgde twee incidenten die Aljazeera noemt. Het eerste betreft een Palestijnse vrouw die wordt aangehouden nadat ze een Israëlische politieagent zou hebben proberen neer te steken. Een agent van het Israëlische bezettingsregime is nadrukkelijk geen ‘willekeurige Israëlische burger’. Het tweede betreft een Palestijnse jongeman van 18 jaar die neergeschoten wordt nadat hij iemand van de Israëlische grenspolitie probeerde neer te steken. De Israëlische grenspolitie is deel van het apparaat dat Palestijnen controleert en terroriseert op dagelijkse basis. Het is bespottelijk om leden hiervan tot willekeurige Israëlische burgers uit te roepen. De score: twee van de drie genoemde steekpartijen betreffen leden van de gewapende Israëlische staatsmacht, en ook die bewoners van een joodse nederzetting die gestoken waren, zijn iets minder willekeurig dan de Volkskrant het doet voorkomen. Spreken over militante Palestijnen die willekeurige Israëli’s neersteken is dus zwendel.

Verder valt op dat Palestijnen als dader van steekpartijen wel worden genoemd. Israëli ś – burger of soldaat – als dader van het doodschieten van Palestijnen blijven onbenoemd. En die raketten die heen en weer vliegen doen dat klaarblijkelijk ook uit zichzelf want van partijen die deze dingen afschieten is bij de Volkskrant geen sprake.

Het echte schandaal wordt echter duidelijk als je wat getallen naast elkaar legt. Bij de Volkskrant zijn er alleen maar Israëlische burgerslachtoffers. Van Palestijnse slachtoffers van het geweld is in het stukje geen sprake. Aljazeera geeft echter in het eerder aangehaalde artikel een korte samenvatting waaruit blijkt dat die er wel degelijk zijn, in zeer aanzienlijke aantallen. “Terwijl de onrust zich blijft verspreiden zijn er sinds 3 oktober minstens 27 Palestijnen, waaronder verdachte aanvallers, gedood door Israëlische troepen Nog eens 1990 zijn gewond geraakt volgens het ministerie van gezondheid van de Palestijnse Autoriteit. Sinds het begin van de maand zijn er vier Israëli ‘s gedood en minstens 67 gewond in aanvallen door Palestijnen.”

Dat is heel andere koek dan alleen Israëli’s die worden neergestoken plus anoniem heen en weer vliegende projectielen van onbekende herkomst. De Volkskrant heeft duidelijk nogal wat weggelaten. Niets zegt de Volkskrant over de Palestijnse slachtoffers. Alleen Israëlische slachtoffers, veel en veel geringer in aantal, zijn het vermelden kennelijk waard. Het is een shockerend, maar nauwelijks uitzonderlijk geval van meten met twee maten.

Of willen ze bij de Volkskrant beweren dat die cijfers er mijlenver naast zitten? Dat is theoretisch mogelijk Aljazeera kan in principe net zo goed de boel verdraaien als de Volkskrant. Maar de enige manier waarop de zaak gered kan worden, ia als die Volkskrant aannemelijk kan maken dat er helemaal geen Palestijnse slachtoffers zijn, alleen Israëlische. Dát is namelijk wat de Volkskrant feitelijk beweert, door iedere verwijzing vaan Palestijnse s doden en gewonden weg te laten en alleen Israëlische slachtoffers te noemen.

Het beeld is intussen helder. Israëlische levens tellen bij de Volkskrant. Palestijnse levens tellen bij die krant klaarblijkelijk niet. De Volkskrant betoont zich voor de zoveelste keer een pro-Israëlische propagandakrant. Wie geld voor dat ding betaalt, ondersteunt die propagandakrant. Wie in deze laatste zin een oproep leest om de Volkskrant te boycotten, heeft goed gelezen.

Peter Storm

 

 1. #1 by Aad Moret on 2015/10/19 - 16:14

  Alle media wordt gekleurd door wat een redactie belangrijk vindt om te publiceren of wat goed verkoopt. En om je mening te vormen naar wat één partij (krant, nieuwsbureau of wat dan ook) zegt, lijkt me erg kort door de bocht. Kort gezegd: Weinig fundament onder je verhaal, maar wel goed geschreven.

 2. #2 by peter on 2015/10/16 - 17:02

  Je geeft vermoedens over wat ik misschien wel zou kunnen vinden. Maar veel verband met wat ik schrijf ziet ik niet. Veel reden om het als reactie op mijn stuk te behandelen en als zodanig te beantwoorden zie ik ook niet. Misschien dat iemand anders zin heeft om de drogredenen even uit je reactie te vissen. Ik niet.

 3. #3 by frank j on 2015/10/16 - 16:47

  Als je een wereld nastreeft zonder staten en grenzen zou men ook niet moeten zeuren als iemand een huisje ergens bouwt.
  Of vind jij dat we dan voor de palestijnen een uitzondering moeten maken en dat zij wel recht hebben op een eigen staat en hun eigen grenzen? Dat zou dan zowaar een nationalistische gedachten gang zijn.
  Als Palestijnen strijden voor hun eigen land en grenzen en cultuur dan zijn het verzetsstrijders maar stel dat ik hetzelfde zou doen ben ik een racist en nazi enzovoorts heb dat altijd nogal dubbel gevonden.

 4. #4 by peter on 2015/10/15 - 23:00

  De strekking van mn stukje is je blijkbaar ontgaan. Geeft niet hoor.

 5. #5 by frank j on 2015/10/15 - 21:14

  Een “linkse” krant die propaganda verkoopt en jij kijkt daar van op?
  Een foto of filmpje zegt meer dan duizend woorden kijk het recente filmpje maar eens waar een pallie met de wagen inrijd op mensen die bij een bushalte staan te wachten en vervolgens uitstapt met een bijl en op mensen gaat inhakken.
  Ik ga er vanuit dat je dit soort walgelijkheden niet gaat goedpraten.

 6. #6 by nkos on 2015/10/15 - 07:13

  Mocht je daar de zin en tijd voor hebben, dan zou ik eeb artikel over de achtergrond en de precieze aanleiding van deze laatste geweldsexplosie enorm op prijs stellen, want ik ben de draad helemaal kwijt geraakt de afgelopen jaren.

 7. #7 by Ad Mols on 2015/10/14 - 11:51

  Jaap Fisher (of als u wilt Joop Visser) schreef al heel wat jaren geleden het lied “De jou-hoe-hoer-nalisten. Blijft actueel.
  Maar wat De Volkskrant (evenmin als de andere media in Nederland) niet vermelden, is, dat op dit moment consequent moslims in politiestaat Israël worden geschoffeerd door grove schendingen van de Al Aqsa Moskee, de op twee na heiligste plek van de Islam. De Palestijnen verzetten zich tegen een weloverwogen poging hen te verdrijven uit Jerusalem. Dat doen ze soms (lijkt het) vrij willekeurig, maar met messen vechten tegen zwaarbewapende kolonisten en militairen is bijna zeker zelfmoord en dan kijk je in je wanhoop niet zo nauw.

Comments are closed.