Politie, rechtbank, OM: drie handen op één criminele buik


maandag 30 december 2013

Politie, Openbaar Ministerie en de Haagse rechtbank: het zijn drie handen op één criminele buik De snelrechtszaak tegen een demonstrant die ervan is beschuldigd een agent een klap te hebben gegeven, laat dat zien. De demonstrant is schuldig verklaard en tot taakstraf en schadevergoeding veroordeeld. Van serieus bewijs was geen sprake. Van serieuze mishandeling van de demonstrant door politie echter wel.

In het bericht van Omroep West lezen we iets over de lachwekkende ‘bewijsvoering’ vanuit het OM. De advocaat van demonstrant Kasper legt uit. “ ‘Mijn cliënt droeg een zwarte vlag’ zegt hij. ‘Maar er is met een roodzwarte vlag geslagen’ ”.(1) Als het OM nou zou kunnen laten zien dat er wél met een zwarte vlag is geslagen, dan had het OM in haar termen een zaak. Maar het OM doet iets anders. “In de hectiek kan de waarneming wat anders zijn, dus of het nu een zwarte of roodzwarte vlag was, dat vind ik niet zo belangrijk.” Dat het van dit ‘niet zo belangrijke’ afhangt of Kasper die klap nu wel of niet heeft uitgedeeld, en dat de vraag ‘schuldig’ of ‘onschuldig’ in de juridische termen waar een OM mee werkt, ervan afhangt, vindt het OM dus “niet zo belangrijk”. Stel dat er een moord is gepleegd , er wordt een verdachte aangehouden, de verdachte heeft een revolver, maar de moord is gepleegd met een pistool. Zegt het OM dan ook dat in de hectiek wat verwarring kan zijn ontstaan, en dat dit niet zo belangrijk is? Is dat misschien de reden voor de reeks van ‘gerechtelijke dwalingen’, de Puttense moordzaak en wat al niet?

Het heeft er veel van weg dat het OM zegt: er is een klap uitgedeeld. Iemand moet daarvoor straf krijgen. Het kan ons niets schelen wie er heeft geslagen, we schuiven een arrestant de schuld gewoon in de schoenen. En de rechter gaat hier doodleuk in mee. Verachtelijk stel is het. Ik las dat Kasper en de mensen die solidariteit kwamen betuigen op de tribune, zaten te lachen. Terecht, het ís belachelijk, hoongelach is hoogst verdiend. Ik las dat Kasper na afloop zijn vuist balde. Goed om te zien. Opgewekte strijdlust ten overstaan van de zogeheten rechtbank die eerder bank van rechteloosheid mag heten, is alleszins op zijn plaats. Dat niemand denkt dat dit soort zieke repressie het verzet gaat breken. Eerder het tegendeel. Grote hulde voor kameraad K.

De uitspraak was dus schuldig, de straf een werkstraf, plus een schadevergoeding van 150 euro “omdat de agent hoofdpijn zou hebben”. Hahahaha. “Dit terwijl hij na de ‘klap’ er weer flink op los sloeg”, als dus het verslag van de rechtbankzitting op de website van de Autonomen Den Haag. Dat laatste brengt ons op de echte wandaad van zaterdagmiddag: grof politiegeweld. Dat geweld heeft ook Kasper aan den lijve ondervonden, maar daaraan ging de rechtbank voorbij. “Dat K. terwijl hij geboeid was in de politiebus nog in elkaar is geslagen door de politie (…), deed verder ook niet ter zake”.

In elkaar geslagen door agenten terwijl hij geboeid was: dat is een tweede geval van mishandeling van een arrestant door de politie. Het eerste geval is de klap op de kop van een arrestant terwijl die al aangehouden op de grond lag, het politiegeweld waarvan Joop.nl gisteren melding maakte en beeldmateriaal bracht. Of beide gevallen van mishandelingen dezelfde arrestant betroffen, is mij niet helemaal duidelijk. Maar er is dus op een arrestant ingeslagen terwijl die op de grond lag, én er is op een arrestant ingeslagen terwijl die in het politiebusje zat. Inslaan op mensen die zich niet meer kunnen verweren is laf, gemeen en ook volgens de geldige regels waar de politie zich aan heeft te houden, een zwaar strafbaar feit, een misdrijf, tweemaal gepleegd op één zaterdagmiddag.

Voor dit misdrijf sluiten OM en rechtbank hun ogen. Dat maakt ze bij voorbaat medeplichtig aan soortgelijk wangedrag van agenten in de toekomst, die immers merken dat ze van justitie geen strobreed in de weg gelegd kregen. Net zoals de politieagent die Rishi doodschoot ook geen strobreed in de weg heeft gekregen van de rechterlijke macht. Waar je ook tegenover politie staat, om welke reden dan ook je met agenten in contact komt, ben je je gezondheid en je leven niet zeker. Justitie dekt deze smerigheid, systematisch en in alle openheid. Het zijn drie handen op één criminele buik. Hoe lang nog voordat die handen eindelijk worden afgehakt, en in die buik een gapend gat wordt geslagen, zodat de troep eruit kan en er einde wordt gemaakt aan georganiseerde staatsmisdaad?

Peter Storm

(1) noot, aangebracht 30 december 19.00 uur nadat iemand me op een fout geweest: eerst stond er tweemaal roodzwarte vlag. In mijn woede te haastig getikt. Gecorrigeerd, en dank aan de scherpe meelezer!

, ,

 1. #1 by Astrid Essed on 2013/12/31 - 06:49

  WERKSTRAF VOOR SLAAN AGENT/COMMENTAAR OP
  NOS BERICHTGEVING

  Goed artikel Peter, schot in de roos
  ziehier mijn aan de NOs teletekstredactie
  toegezonden commentaar over hun tendentieuze en
  partijdige berichtgeving

  http://www.astridessed.nl/werkstraf-voor-slaan-agentcommentaar-op-nos-berichtgeving/

  Aan jou en alle lezers een Prettige Jaarwisseling
  en een Gezond, Gelukkig en Strijdbaar 2014 toegewenst

  Hartelijke groeten
  Astrid

 2. #2 by Gepke de Leef on 2013/12/30 - 21:50

  Ook vermoord door politie R.I. P. Michael Koomen-Mike Stok-Wensley Udenhout- Allan Rooy. En dit is het topje van de killercop moorden van de laatste 2 jaar die de media hebben gehaald.

 3. #3 by Gepke de Leef on 2013/12/30 - 21:48

  10 politieagenten sloegen en schopte Ihsan Gurz dood. OM wilde de agenten niet strafrechtelijk vervolgen. Agenten worden nu in art 12 procedure gehoord als getuige. En 2 van de rechters in deze art 12 procedure zijn voormalig O.v.J. dus de uitslag is ook al bekend.
  het NFI had voor de tweede autopsie ook maar even het hart verwijderd zodat hun valse diagnose hart falen niet meer bewezen kon worden. Door NFI vastgestelde drugs gebruik kwam ook in tweede autopsie niet naar voren. Dus politie/OM/rechters en NFI zijn fouter dan fout om een moord als natUUUrlijke doodsoorzaak in de doofpot te stoppen.

Comments are closed.