Egypte: staatsgreepregime doet haar werk


vrijdag 5 juli 2013

Tot zover de democratische feestvreugde in Egypte. Het leger heeft vanmiddag demonstranten beschoten. De demonstranten betoogden voor de eerder deze week afgezette president Morsi. Daarmee deden ze ze iets dat doodnormaal is, of zou moeten zijn: de straat opgaan voor hun mening. Maar wat doodnormaal is, dat is voor het Egyptische leger alweer teveel. En het leger is sinds twee dagen aan de macht. Niet ‘het volk’.

Het beschieten van demonstranten had al een aanloop. Media kwamen al eerder onder vuur. Op woensdag sloot het nieuwe bewind drie TV-zenders: Egypt25 van de Moslim Broederschap en twee andere Islamistische stations. Ook vielen veiligheids mensen de plaatselijke Aljazeera-vestiging binnen. Pro-Morsi-geluiden, Islamistische stemmen, maar ook berichtgeving van buiten de officiële hoek, werd aldus gedwarsboomd. En er waren al arrestaties en dreiging van arrestaties. Enkele kopstukken van de Moslim Broederschap zijn al gearresteerd, en er blijkt een lijst te zijn van mensen die gezocht worden. Daar zouden, volgens “sympathiserende militaire bronnen” – kennelijk mensen in het militaire apparaat die die de Broederschap steunen of althans waarderen – 300 tot 400 mensen op staan. Morsi zelf zit ook vast. De arrestaties en dreiging van arrestaties doen mensen van de Moslim Broederschap denken aan de jh jaren vijftig. Toen pleegden militairen ook een zeer populaire staatsgreep, om al snel tot het vervolgen van de Moslim Broederschap over te gaan.

En nu is er dus ook alweer het beschieten van betogers. Militairen – of andere veiligheidstroepen? – openden het vuur toen pro-Morsi-betogers optrokken naar de de plaats waar Morsi wordt vastgehouden. Soldaten probeerden demonstranten te stoppen, schoten in de lucht en vervolgens op demonstranten. Drie betogers kwamen om, het is niet duidelijk of er rubberkogels of scherpe munitie aan te pas kwam. Dat is wat her en der te lezen valt. Een legerwoordvoerder ontkent overigens, en spreekt van “losse flodders” en “traangas”. Hoe dan ook:  dit zijn geen taferelen van een leger dat het volk heeft geholpen zich te bevrijden, dit zijn taferelen van een leger dat een deel van het volk onder vuur neemt, om duidelijk te maken wie de baas in in het land.

Dat het beschoten deel van het volk een gehate president steunt, er allerlei conservatief-religieuze opvattingen op na houdt, dat het hier geen voorvechters van solidaire vrijheid betreft, doet in dit verband weinig ter zake. Ook rechtse mensen moeten kunnen demonstreren zonder door soldaten van de straat geknald te worden te worden door soldaten. En ik zal me er wellicht niet populairder mee maken, maar het is wel waar: Morsi was gewoon gekozen, hetgeen van de huidige machthebbers niet kan worden beweerd.. Het is niet ondenkbaar dat een deel van de betogers niet eens zozeer fan is van Morsi of de Broederschap, maar gewon vindt dat generaals geen gekozen politici – en daarmee hun kiezers – opzij mogen schuiven. Op dat gevoel kan de Broederschap inspelen, zeker nu het nieuwe bewind het opzijzetten van Morsi kracht bij zet door het onderdrukken van zijn aanhangers.

Betekent dit alles dat we nu de Broederschap en Morsi nu moeten ‘steunen’ of zoiets, in een nieuwe dialectische draai waar sommige trotskisten zo dol op zijn? Welnee. Die organisatie speelt haar eigen reactionaire spel, het gaat haar om macht en het opleggen van haar rechtse programma. Dat is wat Morsi deed, en waarmee hij zich in een jaar tijd immens gehaat mee maakte. Daarom gingen afgelopen week miljoenen mensen tegen hem de straat op en eisten zijn vertrek. Díé mensen hadden gelijk! De val van Morsi is een goede zaak. Maar de manier waarop – via een militaire ingreep, met de huidige repressie in haar kielzog – is dat niet. Die bedreigt de vrijheid, nu vooral van Morsi-aanhangers maar uiteindelijk van iedereen die voor vrijheden rechten en waardigheid wil opkomen. Dat we de de militaire machtsgreep gewoon best een staatsgreep mogen noemen, wordt uit de recente gedragingen van de militaire machthebbers steeds duidelijker.

Dat die staatsgreep niet helemaal een ad-hoc-reactie op het laatste moment was op het aanzwellend protest van de afgelopen dage, valt uit een achtergrondstuk van Hamza Hendawi en Maggie Michael in de Guardian op te maken. In “Mohamed Morsi’s final days: the inside story” schetsen zij hoe Morsi steeds onmogelijker werd in de ogen van hoge militaire. Die maakten zich zorgen. “Morsi was recente maanden in conflict geraakt met vrijwel elke ionstelling in het land, waaronder Moslim- en Christelijke geestelijken, de rechterlijke macht, de strijdkrachten, het de politie en inlichtingendiensten” .Veiligheidsdiensten en militairen werkten achten zijn rug om. Op oproepen vanuit de legerleiding en anderen om iets aan de problemen te doen en samenwerking met anderen te zoeken te reageerde Morsi vooral door te hameren op zijn legitimiteit als gekozen president. Hij klaagde zijn nood bij Westerse ambassadeurs. Volgens een functionaris van de Broederschap was op 23 juni – een week voor het miljoenenprotest van vorige week zondag – dat het leger van Morsi af wilde. Van concessies die Morsie vlak voor zijn val nog deed, wilde bevelhebber El-Sissi niet meer weten. Hij mocht zelf vertrekken, hij mocht zelfs vertrekken naar een ander land volgens een bron. Hij weigerde, en werd afgezet.

Of alle details uit deze reconstructie kloppen? Ik kan het niet nagaan. Maar het beeld is aannemelijk: een legertop die al langer voorbereidingen trof naarmate Morsi zich isoleerde en steeds meer sociale en politieke krachten tegen zich kreeg. Voor Morsi gold vooral zijn Democratische legitimiteit – en zijn wil om Broederschappelijke politiek op te leggen aan het land. Voor de opstandige bevolking gold vooral het verlangen naar sociale rechtvaardigheid en vrijheid. Voor de militaire top gold boven alles de stabiliteit van het staatsgezag en het bijbehorende ondernemingsklimaat. Die stabiliteit kwam met de botsing tussen Morsi, zijn aanhang en ambities enerzijds, en de maatschappij die van links tot rechts zich daartegen afzette, in gevaar. Daarom wilde de legertop van hem af, en benutte get volksprotest behendig om daarvoor nog krediet te krijgen ook. Een krediet dat het leger, ook gezien de gebeurtenissen van vandaag, dus helemaal niet verdient.

Peter Storm

,

  1. #1 by andree de jong on 2013/07/06 - 13:24

    Beste Peter,

    Jammer dat je je verhaal niet even overgelezen hebt, leest soms wat lastig. Ik begrip dat je vol vuur dit stukje geschreven hebt en het islamisme vergelijkt met rechts. Dat mag dan jouw wereldbeeld zijn, dat geldt dus niet voor Egypte. Jammer dat je met weinig kennis van de (werkelijke) zaken jouw projectie neerzet.
    Ik woon tien jaar in Egypte en ken de situatie wel en ben het totaal niet met je eens.

    Ten eerste moet je de manier waarop Morsi gekozen is even bestuderen, er zijn gigantisch veel stemmen gekocht door brood en olie enz. uit te delen, er zijn vele stembiljetten ‘in de bosjes’ gevonden, dode mensen hebben gestemd…. noem maar op.
    Mensen werden gedwongen Morsi te stemmen, daar zijn zelfs opnames van geweest, hij is met een nipte meerderheid ‘gekozen’, ook omdat er nauwelijks iets anders te kiezen viel op dat moment.

    Morsi beloofde van alles, vrouwen en christenen zouden meeregeren, er zou een brede maatschappelijke vertegenwoordiging komen in de regering. Wat gebeurde, niets van dat al, het werden allemaal islamisten. De aanvallen op christenen werden ingezet, vrouwen onderdrukt in de nieuwe regels. De huwbare leeftijd voor meisjes moest naar 12 jaar..
    Economisch gezien is het land in 1 jaar geruïneerd, omdat dat totaal geen belang had in de islamistische visie. De islamisten die op de posten werden gezet hadden geen kaas gegeten van hun portefeuille. Benzine, electra, water, voedsel, de wegen, wat dan ook alles verslechterde, alsmede werden mensen die ook maar een beetje kritiek op Morsi hadden werden gearresteerd en veroordeeld wegens belediging van het staatshoofd enz..
    Het land werd een zootje en dat had niets met links en rechts te maken maar met onbehoorlijk bestuur en het installeren van een islamistische heilstaat.
    Het volk is massaal de straat opgegaan na eerst miljoenen handtekeningen te hebben gekregen voor een petitie om Morsi uit zijn functie te ontheffen.
    Om bloedvergieten te voorkomen heeft het leger met inachtneming van alle voorzorgen gezorgd voor een minimum aantal slachtoffers.
    Alle partijen krijgen hun kansen in de nieuwe staatsinrichting, niemand wordt uitgezonderd, ook niet de brotherhood, mits zij stoppen met het verspreiden van haat.
    Gisteren heb ik gezien hoe de pro Morsi mensen werden opgezweept door een van de topmensen van de brotherhood. Het was verschrikkelijk om naar te kijken en te luisteren, Al Sisi moest aan zijn voeten worden opgehangen, de christenen uitgemoord, alle mensen die niet achter Morsi staan waren de vijanden en de menen werden opgeroepen hun leven te geven als martelaar om Morsi te bevrijden en weer als president te installeren.
    Bloeddorst, haat, godsdienstwaanzin, het leek op Hitler zijn toespraken, schreeuwend, herhalend en in plaats van heil hitler werd het allah u akbar, zelf de armen gingen de hoogte in.

    Broederschappelijk politiek noem jij het, wat anderen en vooral zij het noemen is ‘sharia’…… en dat is wat geen normaal mens wil als ‘politiek’
    De brotherhood was een wolf in schaapskleren en heeft het land naar de afgrond geduwd. En daar was de volksopstand voor, en door ‘Power of the People’ is Morsi afgezet. Aangezien de brotherhood bewapend is en er zelfs bewapende Palestijnse strijders zijn opgepakt heeft het leger in moeten grijpen.
    Om olie op het vuur te gooien deinst de brotherhood er zelfs niet voor terug om eigen mensen neer te schieten, om daarna het leger de schuld te geven, daar zijn opnames van waarop dit duidelijk te zien is ……

    Dat de top van de brotherhood wordt opgepakt heeft meerdere redenen, ze hebben geld gekregen van o.a. Qatar, daar zijn bewijzen van gevonden, en het is eveneens omdat zij tijdens de eerste revolutie bevrijdt zijn door Hamas leden en niet door de locale bevolking. Twee weken geleden heeft het hooggerechtshof dat onderzoek afgerond en er lag al een vonnis dat de brotherhood leden die dus onwettelijk bevrijd waren eigenlijk terug moesten achter de tralies.
    Dat de brotherhood media zijn gesloten is een zegen, ze riepen via die stations op tot haat, moord en jihad (opoffering van het leven om martelaarschap te verkrijgen).

    Hieronder een filmpje zoals uitgezonden werd:

    Ik wens je veel denkwerk en vooral herziening van je wereldbeeld t.a.v. Egypte.

Comments are closed.