Archive for October, 2014

Burkina Faso: victorie en gevaar

donderdag 30 oktober 2014

Onderstaand stuk heb ik vanmiddag gemaakt en aan Doorbraak aangeboden. Op de website daarvan  staat het intussen ook alweer te lezen.

Zo, dat ging snel, of lijkt dat maar zo? Gisteren haalden berichten van groot protest in het Afrikaanse land Burkina Faso gevestigde media. Vandaag blijken de protesten zo fel dat het parlementsgebouw erdoor in vlammen ging. Kort erna trok de regering het wetsvoorstel dat de woede had opgewekt in. Het heeft er veel van weg dat een volksopstand tot een overwinning heeft geleid. Is er meer aan de hand?

Read the rest of this entry »

, , ,

No Comments

Rond Kobani, anarchistische solidariteit tegen IS

woensdag 29 oktober 2014

Kobani, stad in door Koerden gewoond gebied in Syrië, houdt nog steeds stand tegen de aanvallen van Islamitische Staat (IS). De verdedigers krijgen intussen versterking en staat niet meer zo alleen. De tragiek is dat met die versterking de verstrengeling met krachten die de vrijheid van Koerden in Kobani eerder bedreigen dan bevorderen, groeit. Enkele opmerkingen over deze verstrengeling, en wat gedachten over anarchistische solidariteit en wat die kan inhouden in deze complexe situatie. Read the rest of this entry »

, , , , , ,

1 Comment

Wat is de universiteit?

zaterdag 25 oktober 2014

Onderstaand stuk schreef ik als column voor de website van de  Autonomen Den Haag. Daar staat het al te lezen, zelfs met een plaatje erbij 🙂

Op 14 november gaan studenten en sympathisanten manifesteren op het Malieveld in Den Haag tegen de invoering van het leenstelsel. Dat wordt hopelijk een grote en stevige actie, een opstap naar meer actie om het plan van tafel te jagen. Studenten geld laten lenen voor hun eigen levensonderhoud tijdens de studie is bizar en asociaal, het zal vooral armere mensen afschrikken om aan een studie te beginnen en maakt het hoger onderwijs minder toegankelijk. Het Nibud maakt zich al zorgen. Read the rest of this entry »

, ,

2 Comments

Hete Herfst? Sociale strijd kan prima zonder

vrijdag 24 oktober 2014

Wat een verademing eigenlijk. Dit jaar heeft niemand in actieland een ‘hete herfst’ uitgeroepen, een najaar vol staking en andere sociale actie aangekondigd, zoals in andere jaren welhaast traditioneel gebeurde. Dat is maar goed ook, want dan hoeven we in januari ook niet uit te leggen waarom ook dit jaar – net als alle voorafgaande jaren sinds mensenheugenis, met 2004 als uitzondering – er van die hete herfst weinig is terechtgekomen. Intussen kunnen we dan onze aandacht richten op de stukken sociale strijd die er deze najaarsmaanden wel degelijk is. Read the rest of this entry »

, , , ,

No Comments

Gough Whitlam en de doodlopende parlementaire weg

dinsdag 21 oktober 2014

Gough Whitlam is op 21 oktober op zeer hoge leeftijd overleden. Ik kan me indenken dat deze naam veel van de lezers van dit artikel weinig zegt. De man was echter eerste minister van Australië in de jaren zeventig van de vorige eeuw, en is is mee verantwoordelijk voor een reeks progressieve hervormingen. Aan diens korte ambtstermijn kwam een einde door een soort van staatsgreep. Als we willen laten zien dat sociale verandering via wetgeving en parlementaire arbeid ontoereikend is omdat de kern van de macht niet bij gekozen politici ligt en dus ook niet via die politici gebroken kan worden, dan is de loopbaan van Whitlam geen slecht illustratiemateriaal. Read the rest of this entry »

, ,

No Comments

Dag tegen Armoede: indrukken van actie en samenkomst in Tilburg

zondag 19 oktober 2014

Het zal niet bij iedereen bekend zijn maar 17 oktober is ooit uitgeroepen tot jaarlijkse dag tegen armoede. In Tilburg is dat kracht bij gezet met een demonstratieve optocht en aansluitend een maaltijd, gevolgd door een manifestatie met debat, sprekers, poëzie en muziek. De zaak  was voorbereid en op poten gezet door Georganiseerde Weldaad, met medewerking van allerhande mensen waaronder ook van de Tilburgse Anarcho Sociëteit waaraan ik zelf mee doe. Een aardige opkomst en een goede sfeer kenmerkten de actie, het maandenlange werk was duidelijk niet vergeefs. Read the rest of this entry »

, ,

No Comments

Koerdische strijd, imperialisme en solidariteit: een reactie op David Graeber

vrijdag 17 oktober 2014

Onderstaand artikel schreef ik als discussiestuk/ reactie voor op de website van Doorbraak. Daar staat het al te lezen.Veel van de argumenten in mijn serie ‘Foute oorlog tegen foute club’ komen er in terug;  ik heb mijn voordeel proberen te doen met de kritische opmerkingen die ik daarover van diverse mensen heb gekregen en hier en daar geprobeerd wat nauwkeuriger, beter gericht en iets minder ruw te formuleren. Dank, kritische meelezers.

Koerden in Kobani voeren een desperate strijd tegen de oprukkende moordbrigades van Islamitische Staat (IS). De verdediging dwingt bewondering af, en oproepen om deze strijders te hulp te schieten en een dreigende massaslachting te voorkomen weerklinken inmiddels luid. Dat deze Koerden solidariteit verdienen is helder. Hoe die solidariteit er uit moet zien, is lastiger vast te stellen, en niet elke oproep in die richting is even sterk. Dit soort zaken kijkt nauw als we althans niet in verkeerd vaarwater willen belanden. Met zijn intussen geruchtmakende artikel artikel “Why is the world ignoring the revolutionary Kurds in Syria?”  loopt David Graeber dat risico. Helaas, want het gevoel van urgentie waar het stuk blijk van geeft, is maar al te terecht. Read the rest of this entry »

, , , ,

3 Comments

Foute oorlog tegen foute club (7 en slot): Wat dus niet en wat dan wel?

woensdag 15 oktober 2014

Deel 7 en slot van deze serie

Wat we zien rond Kobane is een cynisch spel. Door zo lang te wachten heeft de VS feitelijk aan Syrische Koerden laten weten: jullie hebben ons nodig om te overleven. Door met vertraging toch Kobani te helpen redden, profileert de VS zich alsnog als beschermer van arme Koerden, zoals de VS zich met haar luchtaanvallen op Libië in maart 2011 als grote beschermer van Benghazi profileerde. Dat sommige Koerden blij zijn met zo ‘n redding, zoals sommige Libiërs destijds blij waren met de hunne, is logisch. Maar de VS legitimiteit toekennen voor dit soort reddingsoperaties is levensgevaarlijk, omdat de VS die legitimiteit gebruikt voor haar eigen economische en strategische belangen. Aan die belangen is humanitaire inzet ondergeschikt, en het redden van mensenlevens is tegelijk een vorm van PR, geen doel op zich. Read the rest of this entry »

,

1 Comment

Foute oorlog tegen foute club (6): Koerden klem tussen IS-terreur en imperiale manipulatie

dinsdag 14 oktober 2014

Intussen blijft de vraag van David Graeber in zijn intussen roemrucht geworden Guardian-artikel om antwoorden vragen: Waarom negeert de wereld de Koerden in Syrië? In het vorige deel stelde ik al dat de vraag zelf niet klopte. De Koerden van Kobani worden niet genegeerd. De Koerden van Kobani worden actief tegengewerkt door Turkije, gemanipuleerd tot ondergeschiktheid door de VS. Gelukkig worden ze ook daadwerkelijk gesteund door anarchisten uit Turkije en elders, die een solidariteitscampagne op touw hebben gezet in het grensgebied. Voordat ik verder ga over Turkse tegenwerking en Amerikaanse manoeuvres eerst maar even met nadruk: die anarchistische steuncampagne verdient steun.
Nu verder over de machtspolitieke dimensies, in hopelijk het één na laatste deel van deze vrijwel onbeheerst voortwoekerende serie… Read the rest of this entry »

, , , ,

1 Comment

Foute oorlog tegen foute club (5): Stalingrad 1943, België 1914, Koeweit 1990…

maandag 13 oktober 2014

Zoals de Spaanse confrontatie in 1936 mee werd beslist door de houding van de grote mogendheden van toen, zo wordt de gang van zaken in Syrië bepaald door bondgenootschappen waarin niet de revolutionaire Koerden van Rojava doorslaggevende zijn, maar de VS, haar alliantie van F16-assistenten en reactionaire regionale bondgenoten. Als de hele oorlog er één was van Rojave en haar Koerdische strijders enerzijds, de IS en haar strijders anderzijds, dan was de keus doodsimpel. Maar de strijd om Rojava is in de oorlog tussen IS en haar vijanden slechts een veldslag, een episode, onlosmakelijk met die grotere oorlog verbonden. De Koerdische strijd aldaar de rug toekeren is onsolidair. De Koerdische strijd daar simpelweg aanprijzen zonder iets over die bredere context te zeggen glijdt te makkelijk richting deelnemen aan een imperialistische campagne die geen steun verdient, en waar ook die Koerdische vrijheid niet mee gediend is. Deel vijf van een serie, nog twee te gaan… hoop ik… Read the rest of this entry »

, , ,

1 Comment