21 september als krachtmeting (1): vooral een Bruine Zaterdag


zondag 22 september 2013

Omvang en aard van de demonstraties tegen bezuinigingen zeggen iets over de krachtsverhoudingen in de maatschappij. En dan heb ik het over de krachtsverhouding tussen links en rechts, de krachtsverhoudingen binnen links, maar ook die binnen rechts. Het was in zijn totaaleffect vooral een Bruine Zaterdag. De klap ontkennen die rechts op mars heeft weten uit te delen, valt niet zonder schade te negeren.

Eerst de krachtmeting tussen links – in brede zin, autonomen en anarchisten en Occupyers en dergelijke reken ik mee, al weet ik dat sommigen van hen zich in dat etiket niet herkennen – en rechts. De optelsom. “Ruim vijfduizend mensen” namen in Amsterdam deel aan de demonstratie van linkse partijen, vakbonden en progressieve organisaties. Pakweg honderd mensen namen deel aan de AFA-manifestatie in Den Haag tegen Wilders’ én tegen bezuinigingen. Die voegden zich bij de eveneens pakweg honderd mensen op het Plein. Laten we dat naar boven afronden, we maken er 250 van. We tellen dat op bij de ruim 5000 in Amsterdam en ronden dat allemaal nogmaals naar boven af. Zesduizend progressieve/ linkse/ alternatieve demonstranten op een zonnige zaterdagmiddag. Ik vind het netjes, het komt niet elke week voor, en als mensen er met een goed gevoel en de bereidheid om verder actie te voeren vandaan komen, is het nog mooier. Maar ik vind het geen reden tot triomf en op de borstklopperij van onszelf.

Dan de andere kant. “Vandaag demonstreerde de PVV met zo’n 1500 aanhangers op de Koekamp in Den Haag”. Beduidend minder dan links, zelfs als we er met dezelfde – dubieuze! – afrondingspraktijk als hierboven, er 2.000 van maken. Maar ik kan daar met de beste wil van de wereld geen geruststelling in vinden. Linkse partijen en vakbonden zijn het demonstreren gewend. Ze hebben de netwerken, de ervaring hoe je zoiets doet, het draagvlak. Voor de PVV is het demonstratiewapen vrijwel nieuw, op een paar minieme protestjes en een solidariteitsbetuiging aan de Grote Leider rond zijn proces na. Meer dan 150 mensen bracht die club nooit op de been. Er is natuurlijk wel ervaring in het houden van rechtse optochten. Die zit bij de diverse neonazi-clubjes, bij de NVU en dergelijke. Maar die brachten de laatste jaren amper 60 mensen per keer op de been, waarvan de helft geïmporteerd uit Duitsland. En nu opeens staan er tussen de 1.000 en de 2.000 rechtse mensen – ‘gewone’ PVV-ers, maar ook Blood & Honour-nazi’s, mopperende mensen aan de witten onderkant maar ook macho-gasten met de rechterarm omhoog, PVV-leuzen, maar ook de oranje-wit-blauwe prinsenvlag die de NSB voerde.

Het uiterst rechtse sfeertje dat de PVV pusht, gaat nu samen met openlijk fascistisch activisme. En die combinatie brengt, out of the blue, 1.500 mensen op de been. Wat dit initiatief deed met het zelfvertrouwen van uiterst rechts, hebben we ook gemerkt. Groepjes PVV-ers en dergelijke vielen op zeker twee plaatsen actievoerders van onder meer AFA lastig, zowel op het Spuiplein als op het Plein bij de “Het is genoeg” actie. Het PVV-succes vertaalt zich in beginnende intimidaties op straat.

Er zou na de Bruine Zaterdag van gisteren een schok door linkse gelederen moeten gaan, in plaats van de schijngeruststellende triomftaal van ‘wij in Amsterdam waren groter dan zij in Den Haag’. Dat moest er nog bij komen: dat Wilders in één keer meer aanhang op de been brengt dan alle progressieve, linkse en alternatieve stromingen bij elkaar! Terwijl links een aantal op de been bracht dat wel eens vaker samenstroomt, is rechts op straat exponentieel gegroeid. Reken je de huidige trend door, dan heeft Wilders volgend jaar de overhand, niet alleen in peilingen, maar ook op de straten van Den Haag. Daar verandert een rondje van A naar B met vlaggen, spandoeken, leuzen en toespraken, hoe strijdbaar ook, tamelijk weinig aan. Links blijft stabiel of groeit een beetje – en crisistijd waarin de  behoefte aan strijbare solidariteit evident is, zou je toch zeggen. Rechts rukt pijlsnel op, nu ook op straat. Dat is de realiteit die we gisteren zagen. De PVV en haar achterban hebben gegronde redenen om zich na gisteren sterk en triomfantelijk te voelen. Wij niet.

Er zit aan de krachtmeting tussen links en rechts nog een andere kant: de strijd tussen demonstranten en de regering-Rutte/Samson. Als ik de premier was, lag ik van de omvang en aard van de demonstratie gisteren geen seconde wakker. Het maakt deel uit van het standaardritueel, dat zich jaarlijks voltrekt. Kabinet maakt bezuinigingsplannen, staatshoofd leest troonrede voor, minister van financiën presenteert miljoenennota, oppositie maakt bezwaren, journalisten stellen vragen, vakbonden en links houden een protest, een al dan niet internationale socialist kondigt een ‘hete herfst’ aan. Het beleid wordt, met een marginale wijziging, doorgevoerd, en iedereen gaat over tot de orde van de dag. Dat maakt zulke protesten nog niet nutteloos. Maar het nut ligt in een mogelijk vervolg. Als de demonstratie echt aanzet is voor meer, fellere en drukverhogende acties, dan heeft dat nut. Ik ben er van overtuigd dat veel demonstranten met zo’n doel aan het protest deelnamen en deelnemen. Ik ook. Maar van intentie naar uitvoering zit een moeizaam traject. Dat blijkt elk jaar weer, want de als elke aangekondigde hete herfst – ja, ik deed zoiets ook wel eens… – daadwerkelijk had plaatsgevonden dan zaten we nu in een herfst die al zes jaar ononderbroken duurde.

Hoe dan ook: de demonstratie van gister in Amsterdam zal Rutte geen angst hebben ingeboezemd. Het feit dat de FNV inmiddels ook een actie op 30 november tegen het bezuinigingsbeleid heeft aangekondigd, zou hem wat meer hoofdbrekend kunnen geven. Maar of dat meer wordt dan een keurige manifestatie waar we naar toespraken mogen luisteren om vervolgens naar huis gestuurd te worden, staat ook nog te bezien. Als we er niet in slagen om uit dit keurslijf van top-down opgezette acties stoom-afblaas-acties te breken, dan hoeft het kabinet zich over het verzet tegen het beleid helaas nog geen zorgen te maken.

Rutte heeft extra reden tot vreugde in de succesvolle PVV-stunt van gisteren. Die laat immers zien dat een flink stuk van de – terechte- woede over bezuinigingsbeleid gekaapt is door uiterst rechts. Dat verzwakt de strijd tegen Rutte, al zal hij de afbrokkeling van ook zijn achterban naar zijn rechtse rivaal niet leuk vinden. Maar alles bij elkaar heeft de krachtmeting die we gisteren zagen – in een context waarin de PVV in peilingen de grootste partij is, met 33 zetels in de meest recente peiling van De Hondt – een flinke ruk naar rechts laten zien. Willen we de beperkte nederlaag van Bruine Zaterdag niet zien escaleren tot een groter drama, dan kunnen we dat maar beter onder ogen zien.

Peter Storm

, ,

  1. #1 by peter on 2013/09/24 - 15:32

    Hoi Dwarsligger

    Er is niets mis met tot een hete herfst oproepen; men moeten alleen niet elke standaard-demonstratie die in september plaatsvindt hypen alsof die daadwerkelijk de ‘aftrap’ is. Daar reageerde ik op, in algemene termen want zo gaat het jaar na jaar. Of we een hete herfst meemaken, weten we begin december, terugblikkend… Jaarlijks dezelfde ‘aftrap’ geven voor iets dat niet komt wekt op den duur alleen nog op geeuw- of lachspieren.

    Dan dit. Je schrijft: “Als hij “(Wilders dus) “daarin slaagt en vaker mensen op straat mobiliseert, kunnen uit dat proces natuurlijk knokploegen voortkomen, maar zo ver zijn we nog niet en dus moeten we juist zorgen dat we dat proces in het begin stoppen door Wilders de pas af te snijden.” We hebben deze knoikploegen GEZIEN, afgelopen zaterdag. Ik heb oog in oog met ze gestaan. Ik was blij dat ik met AFA was, anders hadden de rechtse (nog kleine) straatbendes letterlijk een gevoelige tik uitgedeeld. Demonstreren tegen fascisme doe je waar die fascisten georganiseerd opduiken. Afgelopen zaterdag was dat in Den Haag het geval. En dat kon je aan zien komen. Daar wegblijven vind ik gewoon nalatig.

    Over wat je kunt doen. Die 100 mensen in Den Haag moeten er natuurlijk voor zorgen dat ze volgende keer met meer zijn. En daar kan iedereen zelf asasn bijdragen, jij dus ook. Zo moeilijk is dat toch niet om zelf te bedenken? En ja, de FNV-actie is belangrijk, en demo ‘s zoals in Amsterdam zijn belangrijk, dat heb ik herhaaldelijk óók gezegd. Maar in zulke demonstratie is de rol van partijen een probléém. Wat we in Den Haag probeerden is déél van het zoeken naar ean oplossing, wat een deel van de demonstranten in Amsterdam probeerden eveneens. Wat je schrijft over het spreken van wilde poststakers – gaaf! – en het smeden van onderlinge banden tussen demonstranten waar je op wijst, gaat in die richting.

    Ik zie de goede kanten n van Amsterdam en de goede kanten van Den Haag als aanvullend, met verschillende accenten. Ik gaf, beargumenteerd, deze keer de voorkeur aan de aanpak in Den Haag. Maar ik val Amsterdam niet af, hoe kritisch ik over bepaalde aspecten ook ben; maar waarom de miskenning van wat er in Den Haag is geprobeerd? Ik heb in mijn teksten in de aanloop keer op keer beide steden genoemd, mijn eigen voorkeur uitgelegd, maar met nadruk gezegd dat ik de keus voor Amsterdam respecteer, en dat ik het vooral belangrijk vond dát we gingen demonstreren, in welke stad dan ook. Ik had me een soortgelijke houdong andersom ook kunnen indenken: Amsterdam aanprijzen maar met enige waardering ook iets zeggen over de acties van Dutch Revolution en AFA in Den Haag. Volgens mij draagt dat bij aan een eenheid-in-verscheidenheid.

  2. #2 by Joanna on 2013/09/22 - 22:08

    Eens. Aan de slag!

  3. #3 by Dwarsligger on 2013/09/22 - 20:27

    Het is fijn dat je niet meer voor een “hete herfst” oproept, maar wat is je alternatief, wat stel je dan wel voor, welke concrete stappen ben je met gelijkgestemden aan het nemen of stel je voor dat links zou moeten nemen? Als je zo hard alarm slaat, ben ik benieuwd wat er gedaan moet worden?

    Ik zie iig wel wat de mensen die de demonstratie in Amsterdam hadden georganiseerd, waaronder enkele linkse migrantenorganisaties, lokale vakbonden, Platform Tegen Racisme en Uitsluiting, SP en de IS, min of meer in gedachte hebben. Hun redenering was dat Wilders met zijn demonstratie vooral het antibezuinigingsgeluid wilde kapen en dat daarom in de eerste plaats links het voortouw moet nemen in het organiseren van het verzet tegen de bezuinigingen. Als hij daarin slaagt en vaker mensen op straat mobiliseert, kunnen uit dat proces natuurlijk knokploegen voortkomen, maar zo ver zijn we nog niet en dus moeten we juist zorgen dat we dat proces in het begin stoppen door Wilders de pas af te snijden.
    De organisaties van de Amsterdamse demonstratie hadden daarom hun energie geïnvesteerd in een grote mobilisatie, verbreding en het erbij betrekken van migranten (de demonstranten in Amsterdam waren dan ook divers en kleurrijk, ook de podiumsprekers). Door deze demonstratie zijn de vakbonden onder druk gezet om een actietraject uit te roepen. We moeten zien of het een “hete herfst” wordt, maar er is niets mis met het daarvoor oproepen en stappen nemen om dat mogelijk te maken. Welke stappen? De demonstratie in Amsterdam was al de eerste stap. De groepen die er waren, leren elkaar vertrouwen, samenwerken en actievoeren. Er is meer betrokkenheid en deelname van migranten en vakbondsleden gerealiseerd (op het podium spraken oa de organisatoren van de wilde stakingen bij PostNL). Miljoenen mensen hebben op hun tv schermen gezien dat het verzet van links een grotere vuist maakt tegen de bezuinigingen. Vakbondsactivisten die bij de organisatie betrokken zijn gaan in de komende maanden ervoor knokken om te zorgen dat er acties komen en dat de FNV-top de demonstratie van 30 november serieus neemt. Dit vergt heel veel werk, meer dan kranten verkopen en borden meedragen op een demonstratie 😉 (wat ook moet gebeuren natuurlijk)
    Natuurlijk zijn er binnen deze coalitie verschillende ideeen – organisaties zoals DIDF (Turkse arbeidersvereniging) en de IS richtten op de demonstratie hun peilen op het kapitalisme en expliciet op PVV met borden die ook in het nieuws zichtbaar waren. De SP wil veel meer de woede gebruiken om richting de gemeenteraadsverkiezingen zichzelf te profileren, maar hun deelname zorgde ervoor dat de opkomst groter was, en dat is een winst. Daardoor moesten zij ook stelling nemen tegen de PVV-demonstratie. En dat is ook winst.

    Maar ik snap niet wat jouw strategie is? Wat gaan die 100 mensen die in Den Haag demonstreerden doen? En hoe zou ik of anderen daaraan iets kunnen bijdragen?

Comments are closed.