Bescheiden successen: acties tegen extreem-rechts in Nijmegen en Amsterdam


Zondag 11 maart 2018

Gisteren en vandaag waren relatief goede dagen in de strijd tegen diverse varianten van extreem-rechts. Gisteren kregen homohaters van rechts-katholieken huize boze tegendemonstranten voor hun neus in Nijmegen. Vandaag was het Pegida en een grover optredend groepje moslimhaters die door tegenbetogers min of meer verdreven werden. Een goede zaak! Maar de prijs die antifascisten betaalden, in de vorm van geïncasseerd politiegeweld en arrestaties, was wederom aan de hoge kant.

Nijmegen, gistermiddag: een groep die zich Civitas Christiana noemt, probeerde actie te voeren tegen reclameposters van Suitsupply waarin zoenende mannen waren afgebeeld. Civitas Christiana vond dat op de rand van pornografisch, de posters lieten “vulgair gedrag” zien, een aanblik waar vooral kinderen niet aan mogen worden blootgesteld. Enig bezwaar tegen afbeeldingen van vrouwen die mannen zoenen en andersom, hoor je uit deze kring dan weer een flink stuk minder. Merkwaardig he?

Hugo Bos, woordvoerder van de club zei ook nog: “Wij komen op voor mensen die tegen het praktiseren van homoseksualiteit zijn.” En ze deden dat juist in het relatief homovriendelijke Nijmegen. Immers: “Als je tegen milieuvervuiling bent ga je toch ook protesteren bij een vieze fabriek”. (1) Homoseksualiteit is viezigheid voor deze mensen. Een opvatting die bij verspreiding actief bijdraagt aan geweld tegen homo’s en er als ze alom aanwezig is mede voor zorgt dat jonge homoseksuelen niet voor hun oriëntatie uit durven te komen, en zich genoodzaakt zien om stiekem langs riskante kanalen seksuele contacten te zoeken omdat het contact zoeken via de ‘normale’ weg…. te riskant voelt. Anders gezegd: Civitas Christiana wakkert een klimaat waarin anti-homogeweld gedijt.

Een aardig aantal mensen pikten het gelukkig allemaal niet en kwamen op de demonstrerende en biddende homohaatgroep af. Mannen zoenden elkaar, pal voor de snufferds van hert groepje homohaters. Mensen van politieke partijen spraken zich uit tegen het reactionaire gezelschap. Strijdlustiger en geloofwaardiger tegenstanders van de homohaat waren er ook. “Het meeste lawaai kwam van een groep demonstranten die gewapend was met toeters, waarmee ze de gebeden van de streng-katholieken overstemden.” Flyers van de homohaatgroep gingen aan flarden in de handen van tegenstanders. De reactionairen gingen een uur door, en bliezen toen de aftocht “onder begeleiding van de politie”. Hoogst verongelijkt natuurlijk: “Wij worden hier onfatsoenlijk behandeld”, aldus Hugo Bos. Nog lang niet ‘onfatsoenlijk’ genoeg, eigenlijk.

Die Hugo Bos is trouwens al iets langer in the picture met zijn club Civitas Christiana. Hij maakte zich al in 2014 en 2015 breed voor “onze geliefde Zwarte Piet”, onder meer door middel van een petitie en een fundraisingscampagne (2). Dit was dan weer onderdeel van een breder offensief om traditie, normen, waarden en identiteit te redden. Zwarte Piet was gekozen “als symbool met zeehondjespotentie”, zoals de Volkskrant dat in een reportage over het toen nog piepjonge Civitas Christiana bloemrijk omschrijft. Een hele nare club van uiteraard hele keurige mensen. Homohaat, racisme, alles lekker in de reactionaire mix.

En bij deze vermenging van geloof en politiek hoor je geen Wilders die roept dat het katholicisme ‘geen geloof is maar een ideologie’. Vreemd he? Ook hoor je geen Wilders die het opneemt voor homo-emancipatie tegen dit katholieke haatgroepje. Vreemd he? Seculiere waarden en seksuele vrijheid zijn voor hem en zijn geestverwanten stokken om moslims mee te meppen, geen issues die op zichzelf verdedigd dienen te worden als ze door ‘ons soort mensen’ – wit, katholiek en ó zo hetero – aangevallen worden. Genoemde Geert Wilders kreeg trouwens afgelopen vrijdag een ei in zijn richting gegooid in Emmen, waar hij op verkiezingsbezoek was. Ook daar waren tegendemonstranten actief. Mooi zo.

Over moslims meppen gesproken, vandaag probeerden twee fascistenclubs het weer eens. Pegida, dat nationalistische anti-moslim groepje dat nog steeds neergezet wordt als ‘anti-islambeweging’- alsof het hier in alle ernst om godsdiestkritiek gaat en niet gewoon om haat tegen een bevolkingsgroep – hield een optocht in de binnenstad van Amsterdam. Een not wat ruwere club, Rechts in Verzet, probeerde iets dergelijks in Amsterdam Noord. Beiden ontmoetten verzet. Laat Ze Niet Lopen had daartoe opgeroepen, klaarblijkelijk – en gelukkig! – met enig resultaat.

Pegida liep vanaf het Waterlooplein naar het prederiksplein. Ze waren niet met veel: met 25 tot 30 heb je het wel gehad, zo lees ik in gevestigde media (3) . Volgens Laat Ze Niet Lopen waren het er slechts twintig (4), en op beeldmateriaal zie je inderdaad ongeveer zo’n aantal. Tegendemonstranten waren met aanzienlijk meer: veertig tot vijftig volgens media. De ME was er, feitelijk om Pegida te verdedigen tegen de tegenstanders. Er was ook nog een andere politiegroep, Vredeseenheid genoemd. De NOS daarover: “Die laatste groep bestaat uit politiemensen die gespecialiseerd zijn in risicodemonstraties. Zij praten met demonstranten en onderhouden contacten met de organisatoren.”(5) De rillingen krijg ik ervan, zowel van hun rol – een ‘vrede’ handhaven die geen vrede is – als van hun verhullend-propagandistische benaming.

Berichtgeving spreekt van elf arrestaties, waarbij opvalt dat de politie niet vertelt of het hier Pegida-mensen betreft, tegenstanders, of allebei. “De aanhoudingen werden verricht wegens het afsteken van zwaar vuurwerk, het brengen van de Hitlergroet, het beledigen van een agent en het niet opvolgen van directe orders.”(6) Dat laatste krijg je natuurlijk vooral als die ‘directe orders’ betekenen dat tegendemonstranten ‘gemaand worden’ zich te verwijderen. Oftewel: als het recht om antifascistisch geluid te laten horen binnen gehoorsafstand met behulp van knuppels ‘moet’ worden gehandhaafd. In een artikel van Laat Ze Niet Lopen op de site van Anti-Facistische Actie AFA (7) lezen we wat er gebeurde: “Antifascisten hebben op verschillende manieren Pegida kunnen overstemmen en tegenhouden: Rookbommen werden afgestoken, er werd lawaai gemaakt, leuzen werden geroepen, steigers werden beklommen en spandoeken werden uitgehangen”. Pegida-chef Edwin Wagensveld kwam al niet boven het geluid van roepende tegendemonstranten uit, en kon vervolgens niet eens een tram in vluchten want tegendemonstranten liepen hem kennelijk voor de voeten.

Het artikel van Laat Ze Niet Lopen vertelt echter ook iets over de prijs die antifascisten weer eens te betalen kregen. “Uiteindelijk zijn 9 antifascisten hardhandig opgepakt, zo werd iemand die in een rolstoel was hardhandig omgegooid, uit de rolstoel getrokken en gearresteerd.” Haat tegen hele bevolkingsgroepen uitdragen vindt de politie geen groot probleem. Wie dat probeert, krijgt keurig politiebescherming. Tegen die haat ageren wordt echter hardhandig afgestraft. Het was niet voor het eerst, het zal ook wel niet voor het laatst zijn. Antifascistische strijd is juist ook daarom tevens een strijd tegen de politie die fascisten keer op keer de hand boven het hoofd houdt. Intussen bleef de ruimte voor Pegida dus wel beperk vanwege de druk vanuit tegendemonstranten. Na ongeveer de helft van hun geplande route te hebben gelopen, vond de politie het welletjes en zette de demonstratie verder stop.

En dan was er nog een soortgelijke confrontatie in Amsterdam Noord. Daar deed Rechts in verzet, een soort mini-Pegida-op-steroïden, een poging tot demonstratie. Het Laat Ze Niet Lopen-artikel zegt het mooi: “Vandaag kwamen alle 8 aanhangers van rechts in verzet naar Amsterdam Noord.” Ze kregen de wind van voren: “De demonstratie werd overschreeuwd door antifascisten die leuzen riepen als ‘Amsterdam nazivrij!’ Buurtbewoners reageerden afkeurend op rechts in verzet en protesteerden samen met antifascisten tegen de aanwezigheid van extreemrechts in Noord.” Politie deed een racistische poging om Marokkanen te criminaliseren en beweerde “De Marokkanen die hier staan om te protesteren, komen alleen om te vechten.” Politie houdt niet van mensen die zich actief verzetten tegen fascisten. Politie houdt nog minder van zelfverdediging van die groepen die structureel doelwit zijn van zowel fascisten als van… politiegeweld.

Het lijkt allemaal misschien gerommel in de marge, dit soort acties tegen extreem-rechtse, veelal regelrecht fascistische groepjes. Maar ook dit soort kleine confrontaties doen ertoe. Rechts in Verzet met die acht mensen is een club die weliswaar klein, maar tevens erg giftig is. Haar chef Hugo Kuijper is de man van het ophangen van een onthoofde pop bij een moskee. Dit zijn niet louter zondagmiddagwandelaars met nare vlaggen. Dit zijn potentieel zéér gewelddadige racisten.

De mensen die dit gevaar hebben teruggedreven, hebben afgelopen zondagmiddag heel goed en waardevol werk verzet. DatZelfde geldt ook voor de anti-Pegida-actievoerders en voor de tegenstanders van Civitas Christiana die in Nijmegen actie voerden. Dank!

Noten

1 Anne Gijtmans, “Nijmeegse tegenactie blaast protest tegen ‘vulgaire’ posters Suitsupply weg”, gedeeltelijk overgenomen op Doorbraak, 11 maart 2018, http://www.doorbraak.eu/nijmeegse-tegenactie-blaast-protest-vulgaire-posters-suitsupply-weg/ , origineel Anne Gijtmans, “Nijmeegse tegenactie blaast protest tegen ‘vulgaire’ posters Suitsupply weg” https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/nijmeegse-tegenactie-blaast-protest-tegen-vulgaire-posters-suitsupply-weg~a0e7fb57/

2 Margriet Oostveen, “Verbond van conservatieve katholieken is ootor achtert pro-Piet petitie Volkskrant, 7 september 2015, https://www.volkskrant.nl/opinie/verbond-van-conservatieve-katholieken-is-motor-achter-pro-pietpetitie~a4136870/

3 “Arrestaties bij Pegida-demonstratie en tegenbetoging”. NOS, 11 maart 2018, https://nos.nl/artikel/2221850-arrestaties-bij-pegida-demonstratie-en-tegenbetoging-in-amsterdam.html en
“Elf personen aangehouden bij demonstratie Pegida in Amsterdam”, Nu.nl, 11 maart 2018, https://www.nu.nl/binnenland/5171864/elf-personen-aangehouden-bij-demonstratie-pegida-in-amsterdam.html

4 Laat Ze Niet Lopen, “Abnti-fascisten dwarsbomen Pegida demonstratie”, 11 maart 2018, https://afanl.wordpress.com/2018/03/11/antifascisten-dwarsbomen-pegida-demonstratie/

5 “Arrestaties bij Pegida-demonstratie en tegenbetoging”. NOS, 11 maart 2018, https://nos.nl/artikel/2221850-arrestaties-bij-pegida-demonstratie-en-tegenbetoging-in-amsterdam.html

6 “Elf personen aangehouden bij demonstratie Pegida in Amsterdam”, Nu.nl, 11 maart 2018, https://www.nu.nl/binnenland/5171864/elf-personen-aangehouden-bij-demonstratie-pegida-in-amsterdam.html

7 4 Laat Ze Niet Lopen, “Anti-fascisten dwarsbomen Pegida demonstratie”, 11 maart 2018, https://afanl.wordpress.com/2018/03/11/antifascisten-dwarsbomen-pegida-demonstratie/

Noot, aangebracht 13 maart, 1.31 uur: twee oplettende mensen wezen me op fout weergegeven namen. Gecorrigeerd, en allebei nu correct neergezet. 

Peter Storm

, , , ,

Comments are closed.