Acties 21 september: waarom ik naar Den Haag ga


maandag 9 september 2013

21 september wordt een dag vol actie, ten goede en helaas ook ten kwade. Er is nogal wat verwarring vanwege de veelheid aan initiatieven, meerdere in Den Haag, één in Amsterdam. Wat volgt is een overzichtje wat er te doen is, een enkel punt dat extra aandacht verdient en een soort van idee wat mij een goede aanpak lijkt: met zo veel mogelijk mensen deelnemen in Den Haag. Tegen bezuinigingen en tegen racisme, tegen kabinet én tegen PVV. Minstens.

Amsterdam en Den Haag

Om te beginnen is er “Het is genoeg”, georganiseerd vanuit een Facebook-pagina, “Dutch Revolution”. Uit de toelichting: “Deze demonstratie wordt NIET door een politieke partij georganiseerd, en gaat verder dan een protest tegen het kabinet Rutte/Samson. Het is ook geen nationalistisch protest, want internationale solidariteit van onderop is volgens ons noodzakelijk en vanzelfsprekend.” Het is een protest tegen bezuinigingen, maar tegelijk tegen het achterliggende neoliberalisme, tegen overheidsrepressie ook. Voor de actie wordt al vanaf de eerste helft van juli via een Facebook-oproep gemobiliseerd. Op het moment dat ik dit intik, geven daar 894 mensen aan dat ze gaan komen, zeggen er 712 dat ze misschien komen, en zijn in totaal 10.978 mensen uitgenodigd.

Plaats: Plein, Den Haag.
Tijd: 13.00-17.00 uur.
Website: http://september21.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/events/174906919352801/

Organisatoren achter deze actie willen nadrukkelijk niet dat dit ene vertoon van partijpolitieke uitingen wordt. Geen partijvlaggen en zo, geen borden van partijpolitieke groepen. Mensen van zulke groepen zijn welkom, maar als individu. Als ik het goed begrepen heb is dat één van de redenen voor een initiatief om op dezelfde dag ook in Amsterdam een protest tegen bezuinigingsbeleid te houden, maar dan één waarin politieke groeperingen en partijen nadrukkelijk wél als zodanig welkom zijn. Dat werd “Stop Bezuinigingen”, georganiseerd door het comité Stop Bezuinigingen. Die oproept noemt de nieuwe bezuinigingen, stelt vast: “De Nederlandse bevolking pikt dit niet langer en wendt zich nu massaal af van dit kabinet”, en komt met de oproep om “het tij te keren en te kiezen voor een progressief alternatief waarin solidariteit tussen bevolkingsgroepen voorop staat. ” Tegen bezuinigingen, én tegen verdeel en heers dus. Net als de Haagse oproep wordt de noodzaak van solidariteit beklemtoond. Aan die oproep verlenen inmiddels een hele reeks linkse organisaties zoals IS en een reeks SP-afdelingen, belangengroepen van migranten en vluchtelingen, vakbondsgroeperingen en ook de Kritische Studenten Utrecht steun.

Plaats: Beursplein, Amsterdam, vanwaar de route van de demonstratie “loopt via het Rokin naar de Dokwerker”.
Tijd: 13.00 uur
Website: http://www.stopbezuinigingen.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/events/601461376541513/

Twee acties tegelijk: geen probleem

Toen er twee demonstraties tegelijk tegen bezuinigingen en voor solidariteit bleken te zijn, ontstond er her en der wat gekibbel. Je kon lezen: moet dat, twee demonstraties? Zo versplinteren we de opkomst en verzwakken we het eensgezinde signaal. Natuurlijk willen mensen in Den Haag dat iedereen daarheen kwam ‘want wij waren eerder’ en bovendien zit daar de regering. Terwijl in Amsterdam mensen vast liever iedereen naar Amsterdam wilden zien komen. Met het vrij brede draagvlak van de Amsterdamse actie werd dat laatste ook makkelijker.

Reden tot zorg was dat op zich niet. Zelf maak ik me niet druk over dreigende versplintering. Voor de media-aandacht maakt het niet veel uit of er in twee steden duizend mensen staan, of in één stad tweeduizend. En ik denk dat er mensen zijn die wel in eigen stad willen actievoeren maar er niet voor op reis gaan. Sommige Amsterdammers krijg je niet naar Den Haag, sommige Hagenaars niet naar Amsterdam,. In beide steden betogen – en liefst in nog meer steden – heeft voor de totale opkomst een voordeel. Voor de druk op de regering maakt het niks uit. Regeringen wankelen niet van een paar duizend betogers, of ze nou op één plek staan of op twintig. Voor het contact met de bevolking – en dus voor de kans om later substantieel méér mensen in actie te zien komen dan een paar honderd of een aar duizend – maakt het wel uit. Twee demonstraties geven misschien niet meer media-aandacht dan één. Maar ze bereiken wel winkelend publiek in twee steden tegelijk, in plaats van één. Het geluid dringt zo dieper in de bevolking door. Rechtstreeks, of de NOS nu verslag doet of niet.

Ik was zelf al van plan naar Den Haag te gaan. Het is een fractie dichterbij voor me, en ik vind de sfeer en uitstraling van de actie prettig, prettiger en meer bottom-up, meer doe-het-zelf, dan de klassieke linkse groepen-plus-vakbonden-demonstratie. Maar ik ben niet afkerig van het argument dat het, juist in een klassieke, meer top down linkse demonstratie, nuttig kan zijn voor anarchisten om deel te nemen en een bottom-up sfeer en geluid te stimuleren. Maar hier spelen tamelijk subjectieve voorkeuren een grote rol, de ene keus is niet objectief beter dan de ander. Dát we solidair actievoeren, op meerdere plekken, dáár gaat het om.

Stoorzender Wilders en welkom tegengas

Maar intussen dook er in het verhaal een gevaarlijke stoorzender op: Wilders en zijn PVV. Zij houden op dezelfde 21 september een “Demonstratie tegen Rutte II”. Want: “Dit kabinet is bezig met de systematische plundering van onze samenleving”, door bezuinigingen. “Ondertussen kiest dit kabinet voor ontwikkelingshulp, geld voor Brussel en Zuid-Europa, windmolens, multikul en kunstsubsidies.” Hier gaat demagogie tegen bezuinigingen samen met een aanval op internationale solidariteit of wat er maar in de buurt komt of op lijkt, op progressieve uitingen en voorkeuren bovendien. Een hard rechtse poging om terechte volkswoede voor eigen partijpolitiek en racistisch belang te misbruiken. De website, if you really must see it: http://www.tekenverzetaan.nl/ (je tikt het zelf maar in, ik maak hem expres niet hyperactief hier).

En hiermee verandert het beeld wel. Wat mij betreft wordt het nu extra belangrijk dat de oorspronkelijke actie in Den Haag versterkt wordt. Niet alleen om te voorkomen dat Wilders helemaal de show steelt op de stoep van het kabinet. Maar ook simpelweg om veiligheidsredenen. Waar Wilders mensen de straat op roept, zijn agressieve extreemrechtse figuren te verwachten. Die doken ook op bij een steunbetuiging aan Wilders rond het proces tegen hem. De PVV-actie is op de Koekamp, bij het Malieveld. De actie “Het is genoeg” is op het Plein bij het Binnenhof. Ik ben daar maar liever met flink veel mensen voor het geval rechts op een vervelend idee komt. Ik wil er bij deze ook voor pleiten dat mensen die nog aarzelen of ze naar Amsterdam of Den Haag gaan, voor die laatste optie te kiezen. De Amsterdamse actie wordt sowieso, met het toenemend draagvlak, wel groot. Den Haag gaat erom spannen, dáár is versterking hoogst welkom. Ik hamer daar met nadruk op in een column die intussen te lezen is via de Autonomen Den Haag en via mijn eigen website: “Wilders in Den Haag: rechtsextremisme + straatprotest = fascisme”.

Extra blij ben ik daarom met het initiatief dat AFA  inmiddels heeft genomen tot een actie om tegengas te geven: “Stop racisme, stop de bezuinigingen”, waar ik in de column al naar verwees. Uit de oproep: “Deze dag willen wij een geluid laten horen tegen de PVV die dezelfde dag ook protesteert, en tegen de onacceptabele bezuinigingen die het VVD/ PVDA kabinet wil doorvoeren.” Uit de toelichting: “Het is hard nodig om tegen bezuinigingen en uitbuiting door banken etc. in verzet te komen. Maar we moeten ons niet voor het karretje van politieke partijen te laten spannen, omdat zij liever een zondebok aanwijzen dan dat ze naar het onderliggende probleem kijken.” De oproep wijst met nadruk op het gevaar dat extreemrechts in Europa vormt. Tot nu toe wordt het initiatief gedragen door onder meer diverse AFA-groepen, de Autonomen Den Haag en het Autonoom Centrum in die stad.. Andere groepen zijn echter welkom om de oproep ook te onderschrijven en zich daartoe te melden. Misschien iets voor anarchistische en aanverwante linksradicale groepen om te doen? Er is intussen ook poster- en flyermateriaal, ter verspreiding.

Plaats: het plein voor CS Den Haag.
Tijd: 12.00 uur.
Website: http://stopracisme21sep.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/events/504591266284790/

Naar Den Haag!

Zelf zal ik in Den Haag zijn, om 12.00 uur bij de manifestatie “Stop racisme, stop de bezuinigingen”, en aansluitend op de manifestatie “Het is genoeg”, op het Plein in Den Haag. Mij lijkt deelname aan juist die acties, met name vanwege die PVV-stoorzender, extra van belang en ik wil dan ook voor ruime deelname aan juist die twee acties pleiten. Wie toch naar Amsterdam gaat: alle respect! Misschien is er rechtstreekse communicatie tussen beide steden te realiseren, zodat we elkaar moed in kunnen spreken en kracht bij elkaar kunnen vinden in de verschillende steden, en ons deel van een gezamenlijke strijd weten en voelen, waar we ook aan actie deelnemen. Dát we aan actie deelnemen – en tastbaar néé zeggen tegen die van Wilders, is wat mij betreft het belangrijkste.

Peter Storm

, , ,

 1. #1 by hBC on 2013/09/12 - 12:15

  Op Twitter loopt ook een oproep van de SP, Emiel Roemer. Ook de 21e?
  Die mis ik dus nog.

 2. #2 by Yamilla Hoshi on 2013/09/09 - 17:30

  Wilders en racist? Hoeveel bier heb je op?
  Als hij racist zou zijn, waarom is hij dan de grootste partij in de huidige peilingen?
  Dat is niet eens mogelijk, als dat waar was!

  Voor het geval dat, ik ben een Poolse meid, ik heb meerdere vrienden die Moslim, zwart, Joods, Oost-Europees, etc. zijn, die zijn allemaal voor Wilders. Nou, op 1 na, die zit nog in de Rutte fase.

Comments are closed.