Twee, drie, vele Kwade Kwasten en nog veel méér. Dát hebben we nodig.


dinsdag 4 juni 2013

Laat ik eens glashelder beginnen. De Kwade Kwasten hebben gelijk, in hun woede én in hun actie. Kwade Kwasten? Ja, zo noemen degenen zich die op 2 juni het huis van de IND-directeur hebben beschilderd en er de leus “IND = moord” achter hebben gelaten.  Die leus klopt. Dat ze die op het huis van een hoofdverantwoordelijke hebben aangebracht hebben aangebracht klopt ook. Dat ze aankondigen dat het “gedaan (is) met uw rust”, dat de “(z)olang documenten heersen over mensen, de aanval (zal) worden voortgezet” – het deugt allemaal. En wie nu denkt dat er allerlei tactische mitsen en maren komen, die heeft het eventjes mis. Voor genuanceerde afwegingen komt later wel weer tijd. Nu even niet.

 

“IND=moord”, is dus de tekst. Overdreven? De IND is de instantie die mensen terugstuurt naar de landen waar mensen vandaan vluchten, omdat ze er vrezen voor mishandeling, marteling en dood. De IND helpt mensen dus de dood in te jagen waaraan ze juist probeerden te ontkomen. De IND is deel van dezelfde deportatiemachine als detentiecentrum Rotterdam, waar ze hongerstaking proberen te breken door isolatiefolter, waar de vertrouwensarts wordt tegengewerkt, waar vluchtelingen die hun verhaal naar buiten proberen te brengen extra zwaar worden aangepakt. Mensen de dood injagen, mensen overleveren aan hun beulen, mensen zelf van vrijheid beroven, van gezondheidszorg afsnijden, angst aan jagen… het behoort allemaal bij het repertoire van de deportatie- en detentiemachine. Het is al zover gekomen dat een doodsbange jongen wordt in isolatie is gegooid omdat hij … teveel huilde. “IND = moord” is geen demagogie. “IND=moord” is een beknopte samenvatting, geen overdrijving maar feitelijk een heel knap understatement.

En de directeur van die IND is dus een moordenaar, jawel. In een rechtsstaat zou zo iemand worden aangehouden, berecht en langdurige gevangenisstraf krijgen. Maar rechtsstaten bestaat niet, alleen rechtse staten (linkse staten bestaan al helemaal niet). Er is geen recht dat de onderdrukker van staatswege echt tot de orde roept. Dus is er het recht van de onderdrukte, en van al degenen die solidariteit met de onderdrukte in hun aderen voelen, omdat ze willen leven en daaruit afleiden dat andere mensen – ook mensen op de vlucht, ook mensen in detentie – eveneens willen leven, in vrijheid en zonder angst. De IND functioneert legaal, bovengronds en nog van onze belastingcenten ook. De directeur van dat instituut wordt door jou en mij dus mee betaald, als jij een belastingbetaler in Nederland bent tenminste. Die kans is er groot, want wie iets koopt in een winkel, betaalt al BTW en dus belasting.

Er is geen politie en geen rechtbank die de moordenaar aan het hoofd van die moordinstantie dus richting bestraffing leidt. Moord tolereren, moord niet dwarsbomen terwijl je mogelijkheden hebt om dat wel te doen, een moordenaar zelfs onaangeklaagd laten … het is minder dan we kunnen doen, het is te weinig. De Kwade Kwasten klagen de moordenaar aan, bezorgen hem een onveilig en ongemakkelijk gevoel door diens huis te bekladden. Goed! De moordenaar voelt nu dus iets – een minimale fractie – van de totale onveiligheid dier zijn slachtoffers, in detentiecentra, deportatievluchten en na deportatie – ieder uur van de dag voelen. Ik heb geen medelijden met de directeur. Ik geloof niet dat de actie hem tot inkeer laat komen, dat is naïef. Maar als dit soort criminelen weten dat ze geen rustig leven zullen krijgen, dat er altijd iets raars kan gebeuren, iets zenuwslopends… dan wordt de prijs die hij betaalt voor zijn beulswerk wel hoger. Te hoog, zo mogen we hopen, voor soortgenoten en voor mogelijke opvolgers ook. Ja, dit soort acties zijn een legitiem deel van een effectief verzet tegen de detentie- en deportatiepolitiek van Teeven. Nee, in bedreiging met persoonlijk geweld zie ik niets. In het indringend en verontrustend schuldige beleidsmakers en verantwoordelijke uitvoerders confronteren met hun misdadigheid zie ik nadrukkelijk wél iets. En dat is wat de Kwade Kwasten hebben gedaan.

Is het als zodanig een effectief actiemiddel? Kennelijk wel. Mensen praten erover, media hebben enige aandacht voor de immense woede die de IND en de opdrachtgever Teeven met hun politiek cvan folter en opsluiting uitlokken. Het brengt mensen misschien op nog wel mooiere ideeën. Ik begrijp dat Teeven zelfs extra beveiliging heeft. Extra beveiliging, dat zouden zijn slachtoffers in detentie ook wel willen, tegen de knokploegen die deze Teeven op hen loslaat. Die extra beveiliging wordt gebouwd, door de solidariteit die Occupy Rotterdam keer op keer om het detentiecentrum laat zien, door het onophoudelijke werk van Deportatieverzet… en ja, ook door de Kwade Kwasten, die laten merken, zien en voelen dat de staatsterreur tegen vluchtelingen geïllegaliseerde, niet accepteren en niet ongestoord zullen laten plaatsvinden.

We hebben een sterker Occupy Rotterdam nodig, met talloze soortgelijke acties. We hebben een sterkere Werkgroep Deportatieverzet  nodig, en die mensen hebben een rekeningnummer. We hebben een steviger en wijder vertakt No Border Netwerk  nodig, met een goed No Border kamp in augustus, en ook dat heeft een rekeningnummer. We hebben een sterker Doorbraak  nodig die langs weer andere wegen solidariteit helpt opbouwen. We hebben nog veel meer nodig, aan informatieverspreiding, solidariteit en strijd. En ja, driewerf ja: we hebben twee, drie, vele Kwade Kwasten nodig, evenals Boze Breekijzers, Strijdlustige Slopers, Woedende Waaghalzen en nog wel meer. Tot de moordmachine kapot is, en niet meer bestaat.

Razende Ravotr, ook wel bekend als Peter Storm

, ,

 1. #1 by mervin on 2013/06/05 - 19:46

  mooie actie mooie uitleg door peter meer zullen er volgen brandende vuren voor de vrijheid van beweging voor iedereen ! niemand is ilegaal stop met het kooien van mensen doorgaan doorgaan tot elke kooi opengeslepen en vernietigd is !!!!!!

 2. #2 by nn on 2013/06/05 - 10:21

  Hup hup Peter!!!!!!!!!!!!

 3. #3 by Astrid Essed on 2013/06/05 - 05:55

  ACTIE KWADE KWASTEN/RESPECT EN BEDENKINGEN

  Geachte lezers,
  Beste Peter,

  Peter, hartelijk bedankt voor je heldere analyse van de actie
  van de ”Kwade Kwasten” bij het huis van IND chef van Lint.

  Je schrijft in je commentaar
  ”En wie nu denkt dat er allerlei tactische mitsen en maren komen, die heeft het eventjes mis. Voor genuanceerde afwegingen komt later wel weer tijd. Nu even niet.”

  Toch waag ik mij aan enige kritische kanttekeningen.

  Allereerst en dat overheerst:
  Respect voor de actie, die immers is voortgekomen uit
  grote betrokkenheid met de schandalige wijze, waarop de
  elementaire mensenrechten van vluchtelingen zowel in
  Nederland als andere EU landen wordt geschonden.

  Het is spijkerhard en glashelder, wat je daarover verder in
  je betoog zegt en daar sta ik helemaal achter.

  Maar de locatie van de actie, noch een deel van de aan de IND directeur
  gerichte tekst kunnen mij minder bekoren.

  Locatie:

  Kwade Kwasten hebben als doelwit het huis van de IND chef gekozen.
  Daarmee ben ik het niet eens.
  Iedereen, zelfs een politieke gangster en een Schreibtich morder hebben
  recht op eerbiediging van hun gezins, prive en levenssfeer.

  Dat is nu eenmaal een mensenrecht en dat recht geldt voor iedereen.
  Ik ben niet van plan achter de schending van dat recht te staan, omdat
  het een fout personage is.
  Daarover wil ik heel duidelijk zijn.

  Overigens heb ik tegen het viseren/bekladden van IND en andere
  gebouwen in de Asiel en Terugkeerketen gen enkel bezwaar.

  Maar dat is dan ook een officieel gebouw

  Tekst:

  Mijn tweede bezwaar geldt de tekst

  Ik citeer Kwade Kwasten:

  ”Het is gedaan met uw rust zolang als u de directeur blijft van de dienst IND die verantwoordelijk is voor de afwijzing en opsluiting en deportatie van immigranten!”

  Ik begrijp de achterliggende bedoeling en het dilemma
  de IND chef jaagt op migranten
  Zij geen rust [door dat vervl beleid] dan hij ook geen rust

  Maar ook dat verwerp ik, want ik vind toch, dat je niet uit het
  oog moet verliezen, dat het hier een mens betreft.

  En die benader je niet zo, hoe fout ook.
  Zo denk ik erover

  MIJN DEVIES

  Keihard bestrijden, de verantwoordelijken voor
  het misdadige asielbeleid, maar wel met inachtneming van ieders recht
  op privacy, gezinssfeer en ja, ook rust.

  En geloof me:

  Er zijn genoeg middelen, dat te doen, zonder deze specifieke
  actie.

  Val ik hiermee Kwade Kwasten af?

  NEE

  Ik heb groot respect voor hun betrokkenheid, moed en
  menselijkheid.

  Maar een volgende keer een andere locatie, graag.

  Laten we de mensenrechten, die we bij vluchtelingen
  verdedigen, algemeen maken.

  Ook in de gevangenis [wat ik deze en andere vluchtelingenjagers
  toewens] moet immers de IND Chef humaan worden behandeld

  GEEN MENS IS ILLEGAAL!

  Vriendelijke groeten
  Astrid Essed

 4. #4 by jose van dijk on 2013/06/04 - 22:34

  Het gevaar van deze discussie is dat belangen van mensen in nood geraakt worden. De infrastructuur moet verbeterd worden. De zaak moet schoon en gerepareerd worden. Dit om de levens van mensen te verlengen , gezond en gelukkig. Bovendien zonder oorlogen komen er ook minder vluchtelingen.
  Daar moeten we gezamenlijk aan bouwen.

 5. #5 by jan bervoets on 2013/06/04 - 19:34

  Ken je dit strijdlied, met een paar woorden vervangen?
  Want we hebben wel genoeg aanwijzingen om dit te staven!

  Schrijft het op de straat, schrijft het op de muur,
  Schrijft het in uw harten, met letters van vuur.
  Beukt het in de hoofden, schreeuwt het langs de wegen
  Dat heel de aard’ het hoort:
  IND, fascisme, IND is moord.

  Zegt het uw vrouw, zegt het uw kind,
  Spreekt met uw makkers dat elk zich bezint
  Spreekt het uit in koren, draagt’ t naar de winden
  Dat heel de aard’ het hoort:
  IND, fascisme, IND is moord

  Zegt het uw man, zegt het uw kind,
  Gaat tot de wekers, voor ’t moordtuig begint
  Schreeuwt het in de landen, schreeuwt het over zeeën,
  Dat heel de aard’ het hoort:
  IND, fascisme, IND is moord

Comments are closed.