Leugenpraat van Timmermans over Gaza


donderdag 15 november 2012

“Hamas heeft stelselmatig raketten afgevuurd op Israël, dat op grote schaal gedaan en gedurende lange tijd en is zo hoofdverantwoordelijke voor de reactie die daarop gekomen is.” Aldus minister van buitenlandse zaken Timmermans. Hij liegt. Of hij weet niet waar hij het over heeft. In beide gevallen verdient zijn uitlating totale verwerping. De keus die de Nederlandse regering hier maakt vóór de Israëlische terreur – holle oproepen tot terughoudendheid ten spijt – is een reden te meer op deze regering het regeren zo onmogelijk mogelijk te maken.

Laten we ze langslopen, de leugens van Timmermans. De antitankraket die bijvoorbeeld op 8 november drie Israëlische soldaten – geen burgers dus, maar militairen – verwondde, kwam die van Hamas? Nee, de verantwoordelijkheid ervoor is opgeëist door  van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een seculier-nationalistische strijdgroep. Veel andere raketten zijn afgevuurd door Islamitische Jihad, een fundamentalistische rivaal van Hamas.

Zelf is Hamas terughoudend in raketbeschietingen, al zijn er tekenen dat – uit profileringsdrang – die terughoudendheid wat afneemt. In oktober vuurde Hamas raketten af, maar dat haalde het nieuws waarschijnlijk vooral zoiets opmerkelijk is, want de meeste raketten zijn de laatste tijd door anderen afgevuurd. Wel doet Hamas de laatste tijd wat minder haar best om andere gewapende groepen te weerhouden van het afvuren van projectielen. Maar een enkele beschieting plus een afgenomen inspanning om anderen tegen te houden is iets anders dan het “stelselmatig” en “op grote schaal” raketten afvuren “gedurende lange tijd”.

De Israëlische provocaties die keer op keer aan Palestijnse raketten vooraf gaan noemt Timmermans al helemaal niet, hetgijn zijn leugenachtigheid nog versterkt. De voorstelling van zaken die Timmermans geeft, is onjuist. Of hij doet dat willens en wetens – en we mogen toch verwachten dat een minister van buitenlandse zaken weet waar hij het over heeft? – en dan is hij een leugenaar. Of hij heeft geen idee waar hij over praat en dan is hij een klungel. In beide gevallen is hij de binnenlandse vijand.

Hoofdverantwoordlijk voor de escalatie is degene die de escalatie is aangegaan: de Israëlische regering en de Israëlische strijdkrachten. Niet Hamas, en ook niet de andere strijdgroepen, hoezeer ook hun opstelling op allerlei gronden géén steun en géén solidariteit verdient. Die solidariteit reserveer ik voor de slachtoffers van de oorlog, en voor degenen die een solidaire en vrijheidslievende uitweg zoeken.

Maar dat is een ander onderwerp. Ik woon in Nederland, een land dat bij monde van de minister van buitenlandse zaken kiest voor de grootschalige staatsterreur van Israël. Uit antiterroristische overwegingen is dan ook krachtig optreden tegen Timmermans en de gehele Nederlandse regering noodzakelijk. En die taak is aan ons zelf.

, , ,

  1. #1 by huppeldepup on 2012/11/18 - 15:01

    wie heeft ooit bedacht dat oplossingen vreedzaam moeten zijn? De pacifisten van de jaren 80 die toen tegen kruisraketten waren en nu op werklozen jagen?

    Lees Jesaja 45:7 maar eens. God stuurt oorlog op ons af. Niet dat ik het 100% met Israel eens ben maar zeker ook niet met zogenaamde vreedzame oplossingen dan wel met de palestijnen.

Comments are closed.