Explosies van boosheid tegen Trump en zijn akelige beleid


zondag 29 januari 2017

Zo! Trump krijgt antwoord op zijn hatelijke, racistische decreet waarmee hij vluchtelingen uit zeven landen de toegang tot de VS ontzegt. En wat voor antwoord! “Op luchthaven JFK in New York zijn duizenden demonstranten samengekomen  om te protesteren tegen het immigratiebeleid van Donald Trump”, zo schrijft de Volkskrant die voor de variatie weer eens nieuws brengt. “Ook op andere plekken in New York komen demonstranten spontaan samen, zoals bij het gerechtsgebouw in Brooklyn.” De NOS voegt toe: “Ook op O ‘Hare Airtport in Chicago, San Francisco Airport en Dulles Airport in Washington zijn demonstranten bijeengekomen.”  

De demonstraties zijn een snelle, buitengewoon goede reactie op dat buitengewoon slechte recente besluit. Uit de inhoud daarvan: mensen uit Jemen, Irak, Iran, Somalië en Libië worden de komende 90 dagen niet toegelaten, vluchtelingen uit Syrië zelfs voor onbepaalde tijd niet meer. Intussen zijn al mensen vastgezet in de VS, sommigen met geldig verblijfspapier  , de zogeheten green card, zo bericht Aljazeera. Honderd tot tweehonderd, aldus de NOS – die er aan toevoegt dat een rechter intussen opdracht tot hun onmiddellijke vrijlating heeft gegeven. Het zou kunnen dat het protest dus al vruchten afwerpt ook, want deze vrijlating is één van de eisen van demonstranten. Het is ook denkbaar dat de rechter primair bezig was met het aanzien van de wet en rechterlijke macht zelf, en/ of juridische procedures vóór wilde zijn, en ook zonder de demonstraties hetzelfde had besloten. Of de vastgezette mensen ook daadwerkelijk vrijgelaten worden, staat trouwens ook nog te bezien. Hoe dan ook, na eventuele vrijlating staat het giftige decreet zelf overeind. De noodzaak tot felle en omvangrijke actie dus eveneens.

Het decreet – gericht tegen mensen uit voornamelijk door moslims bewoonde landen – volgt op een reeks geestverwante, veelal ook in presidentiële decreten gegoten besluitvoornemens.  Zo kondigde hij de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens aan om immigranten te weren, iets waar hij in zijn verkiezingscampagne nadrtukkelijk mee dreigde. . Hij deed er ook nog een uitbreiding van het aantal immigratieambtenaren met 10.000 bij. Ook dreigde hij om steden die niet meewerken aan het uitzetten van ‘illegalen’met het afknijpen van overheidsgeld. Solidariteit moet van staatswege de nek worden omgedraaid, net als bewegingsvrijheid van mensen.

Intussen gaf hij ook nog eens groen licht voor de aanleg van twee pijleidingen: Keystone XL en Dakota Acces. Tegen die laatste pijpleiding voeren Oorspronkelijke Amerikanen van de Sioux-gemeenschap en hun bondgenoten al maanden harde strijd rond Standing Rock. Die strijd gaat door, tegenover brute repressie en tegenover een presidentieel besluit.

En afgelopen zaterdag vond een anti-abortusdemonstratie plaats, waar vice-president Mike Pence sprak.  “Het leven is weer aan de winnende hand”, zei hij. Zo werd het criminaliseren van de zelfbeschikking van vrouwen over hun eigen lichaam en vruchtbaarheid – het kapotmaken van vrouwenlevens – weer verpakt als ‘het recht op leven’. Ook deze reactionaire campagne krijgt nu openlijk ruggensteun vanuit het Witte Huis. Ook op dit front staat het bewind van Trump voor repressie en reactie in de volle breedte en in verbijsterend hoog tempo.

De contouren van een bewind met fascistische trekken, een openlijk racistische politiestaat, een regime dat tegelijk het grote geld ruim baan geeft, worden steeds zichtbaarder. Mensen die het raakt omdat ze zelf bedreigd worden, of omdat het ze als mens raakt zijn bang, soms panisch. Maar mensen zijn vooral ook heel, heel erg boos aan het worden. Precies in explosies van die boosheid van steeds meer mensen ligt hoop om de monsterlijke ontwikkelingen te keren.

Noot, 29 januari, 13.50 uur: miniem bijgewerkt, weggevallen woord toegevoegd.

Noot 2, 29 januari, 14.44, in reactie op comment nummer 2, waarvoor dank: er stond 9 dagen als termijn waarin de toegang tot zes landen is opgeschort. Tikfout, het zijn er echter 90. Gecorrigeerd.

Peter Storm

 1. #1 by petrel41 on 2017/01/29 - 16:49

  More about Trump’s anti-refugee policies and resistance to them:

  https://dearkitty1.wordpress.com/2017/01/29/donald-trumps-illegal-anti-refugee-policies/

  Parody song about Trump’s anti-refugee policies:

  https://dearkitty1.wordpress.com/2017/01/29/trumps-anti-refugee-policies-parody-song/

 2. #2 by peter on 2017/01/29 - 15:38

  Natuurlijk. De haast, het late uur… Dank, ik verbeter het.

 3. #3 by André de Raaij on 2017/01/29 - 15:35

  Die 9 dagen moeten er 90 zijn. Als het net ruim een week was zouden er niet zoveel mensen boos zijn geworden.

 4. #4 by Roy Donders on 2017/01/29 - 14:11

  Het is best wel een belediging om vast gezet te worden, omdat je uit een land komt waar veel moslims wonen en moslims zijn soms radicaal, dus drie stappen terug kan jij in theorie een moslim radicaal zijn, als je heel veel door denkt….

  Je kan ook mensen vasthouden omdat ze naar Metallica luisteren en sommige hells Angels doen dat ook en sommige van hen zijn crimineel, dus jij ook…

  Hij delft hiermee wel zijn eigen graf, want heb een beetje zelfrespect en dit laat men niet over zich heen komen, daar hoef je geen ‘links’ voor te zijn, slechts mens met een procent eergevoel.

  Doe normaal……..

Comments are closed.