Wie bommen gooit, lokt bommen uit


dinsdag 19 juli 2016

Mensen die zich afvragen waar die aanslagen in Westerse landen vandaan komen, doen er goed aan om het nieuws uit het Midden-Oosten wat beter te volgen. Flink wat van de woede die via bomaanslagen en schietpartijen in Europese steden tot uiting komt, is een verwrongen reactie op andere schietpartijen, andere bomaanslagen, aangericht door ‘onze’ Westerse, vredelievende, democratische leiders. Wie bommen gooit, lokt bommen uit.

Vandaag bijvoorbeeld komt op de BBC dit bericht binnen: “US-led coalition ‘bombed Syrian civilians’”  De door de VS aangevoerde coalitie heeft bij een bombardement in de buurt van de Syrische plaats Manbij “minstens 56 burgers” de dood in gejaagd. Manji ligt in een streek waar Daesh/ Islamitische Staat (IS) de baas is. Gisteren werden ook al soortgelijke bombardementen gemekld. Onder de doden zouden elf kinderen zijn. “Ik ben Manbij”, anybody?

De berichten komen niet uit betrouwbare bron, maar in dit geval maakt dat ze juist geloofwaardiger. De bron is het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een club die overwegend pro-oppositie en anti-regime is. Van deze club verwacht je eerder beschuldigingen van wreedheden door het Assad-regime bedreven, niet zozeer beschuldigingen gericht aan het Westen. Dat ze die nu toch doen, kan dus niet afgedaan worden als voortkomend uit propagandistische anti-Westerse motieven.

Overigens zou er volgens de bron sprake zijn van een vergissing, waarbij burgers aangezien zijn voor IS-strijders. Dat kan best kloppen. Maar dit zijn wel het soort vergissingen die schering en inslag zijn bij dit soort oorlogvoering. Het laat zien hoe dit soort oorlogsvoering onvermijdelijk ten koste gaat van de bevolking. Het zijn dus Westerse regeringen en staten die dit soort bommengooierij bedrijven. Ook de Franse, en ja, ook de Nederlandse. En het is dit soort bommengooierij die bijdraagt tot de razernij die mensen tot zelfmoordaanslagen in Westerse steden drijft. Wie ‘terrorisme’ wil helpen stoppen, dient met het ‘eigen’ staatsterrorisme te breken.

Dat staatsterrorisme uit zich op nog andere wijze. In de operaties om IS te verdrijven uit de Iraakse stad Fallujah werkten Amerikaanse troepen samen met Iraakse milities. Na de herovering – niks ‘bevrijding’, overigens – van de stad bleken er 900 mensen zoek.  Vluchtelingen, ontvoerd door één van die milities. Minstens 49 van de ontvoerden zou zijn gedood. Ze maakten deel uit van een grotere groep, waarvan inmiddels mensen zijn vrijgelaten. Die komen met verhalen van verwaarlozing, mishandeling, moord, waarvan de Independent iets heeft weergegeven. Dat zijn dus misdaden, begaan door een club die eerder door de VS is aangemerkt als terroristische organisatie, maar waarmee diezelfde VS dus wel samenwerkt nu de militie deel uit maakt van de overkoepelende VolksMobilisatieKrachten, die naast Iraakse regeringstroepen tegen IS – en dus tegen burgers – strijdt.

Aan deze wandaden – de bommen bij Manjij, de ontvoeringen rond Fallujah – zijn Westerse mogendheden dus gewoon medeplichtig. En ook dit voedt weer de woede, de haat waarop enkelingen hun vergeldingsdrang baseren. Stap één derhalve in elke amnti-terreur-politiek die deze naam waard is: alle Westerse troepen weg uit de regio, alle Westerse militaire activiteit aldaar stopzetten. Geen vrouw, geen man, geen cent voor de oorlogen die Westerse staten onder anti-IS-vlag voeren in Syrië, Irak, Libië en waar dan ook. Kappen ermee.

Peter Storm

 1. #2 by kees romijn on 2016/07/25 - 18:29

  Bij de vorige aanslagen in Parijs werd in de kranten vermeld dat de terroristen zichzelf vaak tussen de vluchtelingen zouden begeven teneinde het Europese vasteland te bereiken. Dat is merkwaardig, want toen bekend werd wie de daders waren, bleken die heel gewoon ergens in Molenbeek te leven, en hadden soms zelfs een heel goede baan ook nog. Een van de daders werkte in de beveiliging. Het zou dus eerder gaan om geintegreerde allochtonen, die dit soort aanslagen plegen op basis van hun geloofsovertuigingen. Als we het hebben over het zoeken van oorzaken van de aanslagen hier kun je je afvragen : welke van de twee versies is nu eigenlijk waar ? Gaat het hier om vluchtelingen of om slecht geintegreerde allochtonen van Noord-Afrikaanse komaf ? Of hebben deze lieden soms twee paspoorten en zit de Israelische geheime dienst achter dit soort aanslagen ? Er wordt zand in onze ogen gestrooid, zoveel is wel duidelijk.

 2. #3 by Rob Visser on 2016/07/21 - 21:48

  Hier zit vast wat in, maar je moet hier wel mee uitkijken. Ik zou niet zeggen dat “Wie bommen gooit, lokt bommen uit”. Het kan mogelijk worden opgevat als een rechtvaardiging van het gebruik van de bommen, of het nu is van de NAVO of van de IS. We kunnen beter geen “logisch” verband leggen tussen de bommen van de IS en de bommen van de NAVO, ze als aparte acties beoordelen. Dan is het duidelijk dat we de bommen van beide kanten afwijzen.

 3. #4 by spelbreker on 2016/07/19 - 17:28

  kun je hard maken dat er zomaar een causaal verband is tussen hun bommen en onze bommen? Misschien is er hooguit een “beetje” causaal verband.

  De chaos in het Midden Oosten heeft te maken met de aanstaande Mahdi. Hij is de ultieme anarchist.

Comments are closed.