Oxi, ook in Tilburg


woensdag 15 juli 2015

oxispandoek

Enkele tientallen mensen voerden woensdagavond 15 juli actie op de Heuvel in Tilburg. Dat deden we uit solidariteit met de mensen in Griekenland die Oxi oftewel Nee tegen zeiden een bezuinigingspakket, via een referendum en met actie. Onder enorme druk van ECB, IMF en EU-ministers maakte de regering-Tsipras in Griekenland daar een beklemmend Ja van. Maar voor veel mensen – in Griekenland en in tal van andere landen, gelukkig ook in Nederland – blijft Nee echt Nee.

Mensen in Griekenland zelf protesteren hard, met een grote staking, fel en omvangrijk protest  op het Syntagmas-plein en stevige botsingen met de oproerpolitie, op de dag dat het Griekse parlement over wetten moest stemmen die met het bezuinigingspakket samenhangen. Mensen in andere landen verzamelden zich uit solidariteit met de lijdende én strijdende bevolking daar op deze dag in tal van steden op pleinen, waarmee ze gehoor gaven aan een internationaal verspreide actie-oproep. Zo ook in Tilburg.

oxigrieksevlag

Aanvankelijk stonden we met iets meer dan tien mensen, maar het groeide aan tot ruim twintig. Mensen droegen een Griekse vlag, anderen hielden een drietal zwart-rode anarcho-syndicalistische vlaggen in de lucht. Een nog dezelfde dag snel vervaardigd spandoek gaf de boodschap mee: Oxi, met daaronder: Solidariteit tegen Afbraakbeleid.

Ik hield en kort toespraakje, waarna een mede-activiste ook even het woord nam met de megafoon. Vervolgens trokken we voor een korte optocht de stad in, om weer op de Heuvel terug te keren waar ik nogmaals een kort praatje afstak. Intussen werd er ook onderling volop genetwerkt om elkaar te kunnen bereiken voor eventuele nieuwe acties. Ik zag vele bekende, maar toch ook een handvol nieuwe gezichten. Juist ook dit netwerken maakt te de actie waardevol.

oxigroepje

De politie was aanvankelijk niet zichtbaar aanwezig, totdat aan het eind één van ons een tweetal verveeld kijkende, ons nauwlettend in het oog houdende mannen in het oog kreeg. Hoogstwaarschijnlijk agenten in burger, zogeheten stillen. We zijn uiteraard zeer vereerd. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij een openlijk aangekondigde actie houden zonder dat de staat ons in de gaten houdt, dat zou ik me onvoldoende serieus genomen voelen…

Zonder verdere flauwekul: al met al was de actie mooi en waardevol. De actie, waartoe was opgeroepen vanuit Vereniging Weldaad  met steun van anderen, was – als je in aanmerking neemt dat de oproep pas in de loop van de dag ervoor op Facebook en andere internetplekken kwam – ook qua opkomst best succesvol. Ik hoop op meer. De situatie in Griekenland blijft immers om verdere solidariteit schreeuwen. En die paar stillen, even aangenomen dat die waarneming klopte? Die mogen naar dezelfde buitenste duisternis als waarheen Dijsselbloem allang verbannen had moeten worden.

Opmerking, 16 juli, 15.07 uur: donderdagavond, stond er in de openingszin. Moet natuurlijk woensdagavond zijn, nu dus gecorrigeerd.

Peter Storm

Comments are closed.