Geen Monsanto in mijn tuin aub


dinsdag 21 mei 2013

Zoals mij goede vriendinnen en vrienden wel weten geniet de Ravotr van een riante, keurig onderhouden tuin. Niets kleinburgerlijks is deze anarchist immers vreemd. En ja, in een tuin horen natuurlijk alleen gewenste gewassen, dus geen onkruid. Je moet er toch niet aan denken dat er opeens giftige gewassen, zoals detentiecentra met gewelddadige knokploeg, isoleercellen, uitzend- en  politiebureaus, kazernes en kolencentrales en dergelijke, tussen de prachtige bloemen, kruiden en biologisch geteelde groenten omhoogschieten? Je moet er niet aan denken, en wat zullen de buren dan wel zeggen? Dus onkruid moet geweerd worden, geen twijfel aan. Het moet wel een beetje aangenaam blijven in mijn en ieders tuin, voor mensen aan de onderkant in het algemeen, voor mensen op de vlucht in het bijzonder. Toch?

Nou, gelukkig is er aan arme onkruidbestrijd(st) ers als ik gedacht. Ik belandde logischerwijs op de RTL-site Eigen Huis en Tuin. Daar trof ik een blijmoedig bericht aan: “Onkruidbestrijding” . Tweede zin: “De makkelijkste manier om van dit onkruid af te komen is met een speciaal onkruidbestrijdingsmiddel.” Anders komt “hardnekkig onkruid als paardenbloem en zevenblad” steeds je tuingenot verzuren. Wat er onkruid-achtig is aan die vrolijke gele paardenbloem is nog nooit bevredigend uitgelegd, maar dat is weer een andere discussie. Hoe dan ook, er is redding in de nood, volgens Eigen Huis en Tuin. De redding heeft Roundup Gel, “een nieuwe manier van onkruid bestrijden. Snel, eenvoudig en nauwkeurig het onkruid zonder dat het de andere planten aantast.” Een beetje zoals de goeie oude neutronenbom: je doodt de mensen met intense radioactieve straling, de gebouwen blijven staan. Ze zijn zo knap tegenwoordig, nietwaar?

Wie maakt dat Roundup-spul eigenlijk? Dat staat er niet bij maar dat ving ik dan elders weer op. Het is een product van een bedrijf genaamd Monsanto. En nu begint het dus leuk te worden, of beter gezegd ernstig. Monsanto is een griezelonderneming, wiens naam thuis hoort in lijstje waar andere spookhuizen staan zoals Shell, Exxon, McDonalds, Walmart. Een korte verkenning levert al snel een boel ‘leuks’ op. Lees mee, huivwer, en begrijp hoe vunzig RTL handelt door uitgerekend zo’n bedrijf aan reclame te helpen.

Monsanto was bijvoorbeeld nauw betrokken bij de ontwikkeling van de atoombom, ‘Project Manhattan’. Charles Allen Thomas, al vanaf 1936 werkzaam voor het bedrijf, leidde het onderdeel van dat project dat zich bezig hield met de productie en zuivering van plutonium. Vanaf 1951 was deze man president van het bedrijf, in 1961 schoof hij door naar Voorzitter van de Raad van het bedrijf. Het toont de rol van het bedrijf als deel van het militair-industrieel complex. Dat kwam ook tot uiting in een volgende heldendaad: Monsanto ontwikkelde het ontbladeringsmiddel Agent Orange, waarmee de militaire macht van de VS Vietnam van begroeiing ontdeed zodat Amerikaanse soldaten konden prijsschieten vanuit de lucht en Vietnamese verzetsstrijders geen beschutting meer hadden, en geen voedsel van het ontbladerde land bovendien. Dat was het idee. In het voorbijgaan maakte Agent Orange zeer velen ernstig ziek. Had Irak of Noord-Korea zoiets geflikt, dan had het een massavernietigingswapen geheten, en was het gebruik ervan als chemische oorlogvoering bestempeld. Maar hey, dit was de U S of A. . Monsanto leverde op deze wijze een wrede maar ongetwijfeld winstgevende bijdrage aan de verwoesting van Vietnam, dat geterroriseerde land. Dat alleen al zou genoeg moeten zijn om het bedrijf te ontmantelen en de rijkdommen ervan ter beschikking te stellen aan de maatschappij, bij voorkeur de Vietnamese bevolking die er het slachtoffer van was.

Maar er is meer, zou Peter R. de Vries kunnen zeggen. Agent Orange levert niet alleen gemuteerde mensen op, het is ook zelf door het bedrijf gemuteerd. Het resultaat daarvan heet… jawel Roundup, het eerder genoemde bestrijdingsmiddel. En het is een waardig erfgenaam van die troep ook, ere wie ere toekomt. Het bedrijf is in de VS al in 1997 eens veroordeeld omdat het Roundup als ‘milieuvriendelijk’ aanprees. Een van de plekken waar Roundup grootschalig is rondgestrooid, is Colombia. Dat was onderdeel van het zogeheten Plan Colombia waarmee de VS samen met de plaatselijke rechtse regering rond 2000 zogenaamd de drugskartels, maar in feite vooral de linkse guerrilla en de volksbewegingen, probeerde te breken. Feitelijk was daarmee de cirkel van Vietnam en Agent Orange weer rond. Intussen is Roundup in verband gebracht met allerlei ademhalings- en andere ziektes, met dode vissen en dergelijke. Niet precies het spul dat je waar dan ook uitgestrooid zou willen hebben. Ook niet in een tuin vol woekerende detentiecentra en politiebureaus trouwens, want daarbinnen zitten ménsen.

Ik kan nog wel even doorgaan over Monsanto, bijvoorbeeld op basis van een verhelderend “Factsheet: Monsanto’s Sordid History” about Monsanto van MonsantoWatch, waar ik flink uit heb geput. . Momenteel staan ze vooral bekend als bedrijf dat met allerlei kwaadaardige juridische pressie genentechnologie in de landbouw opdringt. Het patroon is simpel en kwalijk. Boeren worden ertoe gebracht genetisch gemanipuleerde zaden aan te schaffen, als onderdeel van een package deal waar, surprise, ook bestrijdingsmiddelen deel van uitmaken. Eenmaal geoogst moet de boer via Monsanto weer nieuwe zaden aanschaffen van de gentech-zaden zijn zelf steriel dus achterhouden ervan voor volgend seizoen is zinloos. Boeren raken zo in de greep van Monsanto.

Genetisch gemanipuleerde zaden raken ook wel eens bij andere bedrijven verzeild. Komt Monsanto daarachter, dan… klaagt het de eigenaar van zo’n bedrijf aan omdat het inbreuk maakt op de patenten die Monsanto op de gentech-zaden heeft verworden. Het Hooggerechtshof in de VS heeft hierin de kant van Monsanto gekozen, ook een door de fijne Obama benoemde rechter ging akkoord. Zo eigent het bedrijf, gesteund door de Amerikaanse staat, zich een brute macht toe. Deelstaten van de VS hebben intussen regels gemaakt waardoor je als koper moet kunnznen zien of er in voedingswaren genetisch gemodificeerde producten zijn verwerkt. Monsanto vecht die verplichting via rechtszaken aan. Het heeft er duidelijk belang bij dat consumenten niet precies weten wat er in hun eten ziet en hoe dat is gemaakt. Monsanto houdt van de waarheid evenmin als van het milieu. Het bedrijf is een vijand van ons allemaal, en we dienen het als zodanig te behandelen – net als al die andere winstbeluste bedrijven die samen en in onderlinge rivaliteit het wereldwijde kapitalisme helpen bepalen

Monsanto is dan ook doelwit van een internationale actiedag, aanstaande zaterdag: March Against Monsanto. Die gaat gelukkig Nederland niet voorbij. Er is een  Mars tegen Monsanto in Wageningen, nabij de in dit verband relevante Landbouwuniversiteit. Er is er ook een in Amsterdam. De Facebook-oproep van die laatste  telt al 2692 aanmeldingen, die van Wageningen staat op 2.032 aanmeldingen. Er is er intussen eentje in Den Haag: 113 aanmeldingen intussen. Het aantal mensen dat voor de diverse events is uitgenodigd via Facebook loopt in de tienduizenden, die in Wageningen is de 50.000 uitnodigingen intussen gepasseerd. Een uiterst bemoedigende ontwikkeling tegen een bedrijf dat iedere tegenwind die we het kunnen verschaffen meer dan verdient.

Peter Storm

  1. #1 by Jacob Lageveen on 2013/05/24 - 17:48

    Geen Monsanto in mijn tuin. Prachtig stuk!

Comments are closed.