Rondje Heuvel: aardige actie Tilburg als onderdeel van 14N


woensdag 24 november 2012

Welgeteld elf mensen deden in Tilburg mee aan de actie die Rondje Heuvel, een nieuw initiatiefje, voor vandaag had georganiseerd. Het was een uiting van solidariteit met de stakingen die in een reeks Europese landen plaatsvinden tegen bezuinigingen, en was ook zelf een actie tegen het bezuinigingsbeleid. Het was, in al zijn kleinschaligheid, prima om te hebben gedaan. En het smaakt naar beduidend meer.

We hadden het bewust kleinschalig aangepakt, we hielden rekening met een miniem handjevol deelnemers, en dan ga je af als je al te hoog van de toren blaast met de aankondiging van een grote optocht of zoiets. Voor tweehonderd pamfletten was gezorgd, evenals voor een spandoek “Europese stakingsdag tegen bezuinigingen”, een bord met “Rondje Heuvel”, voorzien van oproep “meelopers gezocht”, plus smiley, en een aan elkaar gevoegde reeks kleinere borden met de schadelijke effecten van bezuinigingen, plus suggesties waar eventueel wél geld te halen valt: bovenaan.

Altijd spannend hoe de opkomst is. Facebook gaf weliswaar boven de zestig aan maar, daar zitten sympathiebetuigingen van heinde en verre tussen. Ik hield rekening met niet meer dan drie mensen als totale opkomst. We hadden de vorm op dat risico afgestemd: geen groots opgezette optocht, gewoon rondjes lopen om het stadsplein de Heuvel, en ondertussen flyers uitdelen. Tussen twee en kwart over twee verzamelden zich toch nog dus uiteindelijk elf mensen. Deels Occupyers, een enkele oude bekende uit het actiewereldje, maar ook een enkel nieuw gezicht. Opgewekt hebben we drie keer een rondje om de Heuvel gedaan. Dat ging met gezang gepaard: “Wil je de crisis niet betalen? Sluit je aan!”, met variaties: “Als je woning je te duur is…”. “Kun je je studie niet betalen…”, “Als je uitkering omlaag gaat…” “Als je kotsen moet van Rutte…”, dit alles op de melodie van ‘She’ll Be Coming ‘Round the Mountain’. Het idee kwam van de antikapitalistische demonstratie in Utrecht op 31 maart, waar iets soortgelijks weerklonk. Ander liedje: “1,2,3,4,5,6,7, waar is onze poen gebleven? Het is niet hier, het is niet daar, allemaal in Wassenaar…” Ik speelde er wat gitaar bij ter ondersteuning, en zong zelf ook nog wat. Een van ons onderstreepte één en ander met een heuse vuvuzela, en soms deed ze een ratel weerklinken. Het was een vrolijke bedoening, en de tweehonderd pamfletten bleken er te weinig, want ruim voor de actie was afgelopen, waren ze op.

De huidige actie is niet alleen onderdeel van de geweldige actiegolf die vandaag door Europa rolt, met vooral grootschalige stakingsactie in Spanje en Portugal. Het is tegelijk ook een start van een reeks acties in Tiburg. Rondje Heuvel wil een reeks woensdagen dit type actie doen, en wel op 12 december, 9 januari, 6 februari, 6 maart, 3 april en 1 mei. Ja inderdaad, de Eerste Mei heeft daarmee in Tilburg een lekkere lange aanloop, zodat het zo min mogelijk mensen ontgaat dat er ook die dag actie is.

Over de actie van vandaag kun je een verslag lezen op de website van het Brabants Dagblad, compleet met aankondiging van de komende acties. Jammer wel van de fout in mijn naam (die eeuwige s achter mijn naam is er maar niet uit te krijgen, lijkt het wel), (1)maar ook met een tweetal foto’s.Via het weblog Rondje Heuvel kun je op de hoogte blijven van het vervolg.

(1) De s is intussen van achter mijn naam weggehaald, nadat ik daar een commentaartje onder het stukje had gegooid. Het commentaartje is zelf ook weg. Vandaar de doorgestreepte zinsnedes voorafgaand aan de (1) 🙂 (Voetnoot toegevoegd op 14 november, 17.04 uur).

, ,

 1. #1 by jap on 2012/11/15 - 00:19

  we moeten inderdaad kleinschalig beginnen en mensen laten aansluiten…

  door niet te hoog te blazen langzaam groter worden… tot we uiteindelijk geheel organisch zo groot worden dat we wel een plein of straat vol hebben.

  zonder dat het opviel.. zonder al die blabla, ruzies en gezeur…

  maar gewoon omdat we laten zien als groepje… dat het leuk is om mee te gaan doen…

  omdat we alle dezelfde zorgen delen…

  Als er livestream moet zijn jap@imagine2b.com

  ik zal voortaan de s ook weglaten 😛

  jap

Comments are closed.