Nee tegen de Amerikaanse luchtaanvallen, nee tegen de Syrische oorlog


vrijdag 7 april 2017 

Oorlog in Syrië dus. Meer oorlog, want oorlog is het al sinds 2011. Maar nu heeft de VS kans gezien dat vreselijke drama nog een flinke stap verder te escaleren, met levensgevaarlijke risico’s tot ver buiten dat al zo geterroriseerde land. Trump heeft opdracht gegeven tot het afschieten van rond de vijftig Tomahawk kruisraketten op Syrische doelwitten. (1) Komende uren zullen we wel meer horen. Over schade, over gewonden, over doden die door een vorm van magie van burgers omgetoverd zullen zijn in militairen. Het is het nieuws van de dag, en het is bepaald geen nieuws.

De aanleiding? Een misdadige gifgasaanval waarvan niemand – behalve de daders zelf – weet wie er verantwoordelijk voor is. Maar de Amerikaanse president Trump – aanklager, rechter en tegelijk beul, zoals menig Amerikaanse president vóór hem – heeft de Syrische president Assad als schuldige aangewezen, en voert dus vergeldingsaanvallen uit. Daarmee zaaien ze niet alleen dood en verderf. Ze vallen ook een staat aan die zich verbonden heeft met Rusland en Iran. Zonder grootschalige militaire steun van die twee staten was het bewind van Assad allang ten val gebracht, rechtstreeks door de gewapende oppositie,  indirect door de staten die deze oppositie steunen: in wisselende en wisselvallige mate Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije, VS, om er enkele te noemen, en ja, indirect ook door de restanten van authentiek volksverzet dat echter met de diverse reactionaire strijdgroepen op fatale wijze verstrengeld is geraakt dan wel opzijgeschoven is.

Amerika is dus tot luchtaanvallen overgegaan op deze Russisch/ Iraanse bondgenoot. Volgens de logica van de represailles kan Syrië – en waarom eigenlijk ook niet Iran en/ of Rusland? – nu vergeldingsaanvallen doen op New York. Dat zal niet zo snel gebeuren, zou je denken. Maar het risico op een rechtstreekse botsing tussen de VS en Rusland – tussen de twee grootste kernmogendheden dus – is na deze nacht vol rakettengeweld wel ernstig vergroot.

Dit dient te stoppen, dit escalatieproces, en wel onmiddellijk. Het kan mij op dit moment even niets schelen wie precies die gifgasaanval heeft gepleegd. Die aanval is voorwendsel voor Trumps militaristische spierballenpolitiek. Als het gewapende oppositiegroepen zijn die gifgas hebben gegooid, dan is de Amerikaanse aanval een misdaad. Als het bewind van Assad er achter zit, is de Amerikaanse aanval nog steeds een misdaad.. De Verenigde Staten hebben simpelweg het recht niet om oorlog te voeren in Syrië, ongeacht wat het regime, de oppositie of wie dan ook er precies uitspoken. Amerika heeft het recht niet om Syrië als weerspannige kolonie of als te onderwerpen territorium te behandelen. Amerikaans militair geweld zal meer dood en verderf brengen. Wie denkt dat de VS het welzijn van de Syrische bevolking op het oog heeft, die heeft de afgelopen tientallen jaren – uiterlijk George Bush in 2001 sinds de War on Terror lanceerde, Afghanistan aanviel en Irak aan gruzelementen liet schieten – niet erg goed opgelet en/of weinig geleerd van eerdere gebeurtenissen.

De VS valt Syrië aan om haar macht in deze olierijke en strategisch belangrijke regio te bevestigen, om Iran verder te isoleren en onder druk te zetten, en Rusland van nog een stukje invloedssfeer te beroven. Trump heeft ook nog een binnenlands belang om oorlog te gaan voeren tegen een bondgenoot van Rusland:  hij bestrijdt daarmee het stigma dat aan hem kleeft dat hij een bondgenoot van de Russische president Poetin is. ‘Zie je wel, ik ben helemaal geen vriend van Rusland, ik immers ga tegen Ruslands ambities en belangen in, ik gooi raketten op Ruslands bondgenoot!’, kan hij nu tegen zijn Democratische critici zeggen, tegen degenen die de Russische connectie tot middelpunt van hun kritiek op Trump hebben gemaakt. Strategische belangen in het Midden-Oosten, binnenlands-politieke belangen om de oppositie op dood spoor te krijgen, dat zijn de redenen. Die gifgasaanval is voorwendsel, of Assad die nu gepleegd heeft, de oppositie of voor mijn part Mickey Mouse.

Wat nu? Luid en duidelijk nee zeggen tegen deze Amerikaanse aanvalspolitiek. Nee zeggen tegen elke diplomatieke en/ of rechtstreeks militaire steun die de Nederlandse regering zelfs maar zou overwegen. In geen geval dienen de VS en haar bondgenoten het gevoel te krijgend at voor hun oorlogsvoering steun en draagvlak onder de bevolking te vinden is.. Dat draagvlak dient te worden gesloopt, door meedogenloze kritiek en furieus protest als eerste stappen. Nee zeggen dus, en nee doen, door protest, non-coöperatie en directe, oorlogsontwrichtende actie.

Dat dient gepaard te gaan met iets anders: afstand nemen en houden van alle oorlogvoerende partijen in Syrië. De VS valt nu het regime aan. Die aanval is verwerpelijk. Dat betekent echter niet dat we de kant van het regime dus kiezen, want dat regime voert eveneens oorlog, tegen de bevolking boven alles. De hoofdstroom van de gewapende oppositie, gedomineerd door Al Qaeda en daaraan verwante krachten, verdient ook geen enkele steun. Niet nu ze feitelijk aan dezelfde kant staat als de VS, maar ook niet als de VS zich morgen misschien weer tegen (een deel van) die oppositie keert.

Natuurlijk verdient ook Daesh/ Islamitische Staat de meest solide verwerping, wat vervolgens weer niet betekent dat we de Westerse en Russische luchtaanvallen kunnen toejuichen. Die zijn formeel tegen IS gericht maar terroriseren vooral ook de bevolking. Een schatting op de website Airwars.com zegt dat het aantal burgerslachtoffers van luchtaanvallen door ‘de Coalitie’ – de Westerse landen die luchtaanvallen uitvoeren op Syrië en Irak ‘tegen IS’ , snel gestegen is. In heel 2016 waren het er volgens de ze schatting 454. In 2017 zijn het er al 245 in de periode tot en met 15 maart.(2) . Ze maken het IS juist makkelijker om zich als anti-imperialistische groep te profileren – een profilering die we hun helemaal niet dienen te gunnen.

Geen van de gewapende krachten in deze Syrische oorlog verdient zelfs maar enig voordeel van twijfel, met de Koerdische verzetsbeweging PYD in de autonome regio Rojava wellicht als zeer gedeeltelijke en van tegenstrijdigheden doortrokken uitzondering. Maar ook die is verstrengeld met minstens twee grote mogendheden: de VS wiens bondgenoot ze in de praktijk is, en Rusland, dat van de PYG een militaire basis in in Rojava mag aanleggen (3). Beiden gebruiken de OPYG en haar gewapende arm YPG als kanonnenvlees tegen IS. Ga er maar van uit dat die steun onmiddellijk stopt als IS verslagen is. Dan mag Turkije en/of Syrië de PYD verpletteren, na te zijn bedankt voor haar diensten aan twee imperialismes in opportunistisch bondgenootschap. Ieder idee dat we in het geval van de PYD met een autonome revolutionaire beweging te maken hebben – altijd al twijfelachtig – kan langzamerhand gewoon bij het oude schroot.

Maar de PYD heeft tenminste nog enige emancipatorische ambities, hoe gecorrumpeerd die ook door de imperiale verstrengeling zijn geraakt..De andere gewapenderhand strijdende partijen zijn allemaal openlijke vijanden van de bevolking, van de solidariteit en de vrijheid. De oorlog zelf moet stoppen, en elke ondersteuning en facilitering en goedkeuring aan welke van de partijen dan ook, is rampzalige medeplichtigheid aan de oorlog. Nee tegen de Amerikaanse aanvallen, nee tegen alle oorlogvoerende partijen. Zeg nee, doe nee. Kappen.

Noten:

1 BBC, “Syria civil war: US launches missi8les following chemical ‘attack’ “, 7 april 2017, http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39523654

2 Samuel Oakford, “As claims escalate under Trump, Airwars tracks 1,000th alleged Coalition civilian casualty event”, 17 maart 2017, https://airwars.org/news/1000th-allegation/

3 Countervortex, “Russia to establish base in Syrian Kurdistan”, 21 maart 2017, http://countervortex.org/node/15406

Noot toegevoegd 7 april, 5.41 uur: ja ja, haast en zo, dus veel foutjes, zelfs een verkeerd jaartal. dank, oplettende lezer, intussen gecorrigeerd.

, , ,

 1. #1 by NoAlCalcioModerno on 2017/04/17 - 15:59

  Met dit artikel wel weer 100 % eens. Los van wat Koerdische verzet waar ik nog wat integers in kan herkennen een gevaarlijk kruidvat waar niemand in deugt.
  En de bevolking de grote verliezer is.

 2. #2 by kees romijn on 2017/04/08 - 21:13

  Het leven van Syrische kinderen is kennelijk niets meer waard in dit verhaal. De wereldelite zal overigens wel blijven doorgaan met het voeren van oorlogen.
  Er worden bovendien theater-rechtbanken opgericht waarin zogenaamde oorlogsmisdadigers berecht zullen worden.

 3. #3 by Paul de Leeuw on 2017/04/08 - 13:39

  als ik mijn bronnen kan vinden, dan zal ik ze posten

 4. #5 by peter on 2017/04/08 - 00:24

  Het scheelt dat ik geen onderbouwing zie van deze beweringen. Dat bespaart me de moeite om ze te weerleggen… Alleen de laatste alinea klopt. En nee, dat ga ik in dit commentaartje ook verder niet onderbouwen. Jij geen argumenten, ik geen argumenten 😉

 5. #6 by Paul de Leeuw on 2017/04/07 - 23:57

  IS was indirect een para militaire organisatie van Amerika, waar Amerika zogenaamd tegen vocht, maar dat is iets om de naïeve massa mee te lijmen.

  Sinds IS kapot is, moet de VS zelf haar belangen behartigen in het midden Oosten

  Deze “gifaanval” was een ongeluk aan de kant van anti Assad rebellen, rebellen bekostigd door de US. Een aanleiding voor Amerika om orde op zaken te stellen en de eigen economische belangen te faciliteren is dit incident, zoals ze altijd false flags zullen creëren om te kunnen invallen.

  Het massa volk zal dit afdoen als “conspiracy”, wat een probleem is aan conspiracy mensen, maargoed. Als het is zoals het is, dan kan alles afgedaan worden als ” conspiracy ”

  Communisten zijn overigens vaak pro Assa, omdat hij tegen “westers imperialisme strijd” , maar ook Assad is een opportunistisch en bloeddorstig monster en de Syrische bevolking is uiteindelijk het slachtoffer van dit piemelverhaal, tussen Wereld leidende meneren.

 6. #7 by petrel41 on 2017/04/07 - 17:21

  Even the NOS admits it is not sure whose poison gas it was. Trump pretends to be clairvoyant to claim to know. The Obama White House in 2013 at least admitted they were not sure whose poison gas it was:

  https://dearkitty1.wordpress.com/2017/04/07/trump-military-attack-on-syria/

  Anti-Assad Syrian rejects Trump’s bombs. Peace demonstration in London today:

  https://dearkitty1.wordpress.com/2017/04/07/trumps-bombs-syria-peace-movement-reacts/

 7. #8 by Paul de Leeuw on 2017/04/07 - 16:51

  Daarnaast, vergelding is op zichzelf al problematisch, hoe is vergelding anders dan terrorisme? Zo van, jij hebt onschuldige mensen dood gemaakt, dus voor straf ga ik onschuldige mensen dood maken. Een US was toch zogenaamd een macht die ‘vrede’ bewaarde. In een persoonlijke vete kan je wraak nemen, maar op dit niveau heeft ‘wraak’ natuurlijk een compleet andere betekenis.

 8. #9 by Paul de Leeuw on 2017/04/07 - 16:48

  Een Oorlog tussen Rusland en Amerika, wat betekend dat, stel dat Rusland het wel aangaat. Het betekend, dat jij en ik, wij zijn deel van Europa, wij wonen in Nederland, NL is een soort provincie van de US.NL doet alles wat de VS wilt, NL is een mank schoothondje van de US, dat hebben we ook met de Irak oorlog gezien, hoe ze een ‘vredes missie’ ingezogen werden, afijn, wat ik wilde zeggen, dit kan betekenen dat jij en ik, althans als je jong bent, dat wij in een oorlog mee gezogen gaan worden, dat wij soldaten zullen moeten worden

  ( dat was de complete versie van dat stukje)

 9. #10 by Paul de Leeuw on 2017/04/07 - 16:37

  WW3 zal er niet aankomen zeg je. Het probleem hiermee is, je weet niet waartoe leiders van wereldmachten toe instaat zijn. Als Amerika dit grapje uithaalt op Noord Korea, waar deze Trump al een keer stoer over zat te doen, dan is alles ctrl alt delete. Maar dat doet Trump niet, daar is hij toch wijs genoeg voor. Het probleem is, Trump leeft in zijn eigen stripboek, Trump is verre van wijs, mijn hondje maakte meer doordachte beslissingen dan Trump.

  Noord Korea geeft niets om de vernietiging van de wereld.

  Daarom is het ook zo gevaarlijk, als een ‘grappige’ ietwat simplistische, vieze oom, de president van de US is. Obama, ja, het was een glibberige man, maar hij was niet zo compleet van de pot gerukt als Trump dat is.

  Het haantjesgevecht van een tiental jaar geleden, was tussen de US en de USSR en werd uitgevochten op territorium van bevriende naties. Vietnam bijvoorbeeld. Cuba, etc.

  Nu is het een worsteling tussen Iran, Rusland ( dat niet meer communistisch ) is, wat staten in het midden oosten, waaronder Syrië, tegenover de US, Israël en de golfstaten, die weer de scheppers van IS zijn een IS dat de machstblokken van Iran en Rusland in het midden oosten zou destabiliseren. Iran is bijvoorbeeld Sjietisch en de IS zijn Soenieten, Soenieten zijn gelieerd aan Saoedi arabie, Saoedi Arabie is een grote bondgenoot van de US. Misschien klopt het niet precies zoals ik het zeg, maar dit is in grote lijnen het verhaal. Natuurlijk niet zoals je het op het jeugdjournaal hoort, of bij Paul en Witteman, maar daar moet je sowieso niet op af gaan.

  Een Oorlog tussen Rusland en Amerika, wat betekend dat, stel dat Rusland het wel aangaat. Het betekend, dat jij en ik, wij zijn deel van Europa, wij wonen in Nederland, NL is een soort provincie van de US.NL doet alles wat de VS wilt, NL is een mank schoothondje van de US, dat hebben we ook met de Irak oorlog gezien, hoe ze een ‘vredes missie’ ingezogen werden.

  Als we uit gaan van het ergste en de US en Rusland in een oorlog verzeild raken, dan kan het zijn dat wij opgeroepen worden voor ‘vredes missies’. Als het beleid van het CDA erdoor komt, dan worden we als kanonnenvoer gebruikt voor die oorlog, want zei gaan de dienstplicht terugdraaien.

  Kortom, stel dat die escalatie eraan komt, dan zal ik emigreren om ‘mijn land’ te verraden en dienstplicht te ontwijken.

  Daarom wil ik op de hoogste gehouden worden.

 10. #11 by Vincent on 2017/04/07 - 08:15

  Bij sommige dingen heb je gelijk… Echter, de Amerikaanse vergelding is zeker geen misdaad. Daarbij ben je wel erg dom als je denkt dat Assad niet achter die gifgasaanval zit. Ik denk juist dat het tegenovergestelde waar is. Dit zal Poetin afschrikken. Het zou het beste zijn als Trump (al denk ik meer de Republikeinse partij) nu doorpakt en Assad nog harder aanvalt. Let wel, het is een oorlog op 2 fronten omdat we (de internationale gemeenschap met toch weer de VS als leidende partij) ook de strijd tegen Daesh dienen te blijven voortzetten. Dat is voornamelijk het hele moeilijke aan deze situatie. Ik denk niet dat Poetin zijn straaljagers zal laten schieten op Amerikaanse vliegtuigen/marineschepen omdat hij weet dat ie dan inderdaad een Total War over zich afroept. Poetin heeft namelijk allang laten zien dat hij doodsbang is voor de VS (zie Georgie waar Bush militairen vermomd als hulpmedewerkers naartoe stuurde, al die tijd hield Poetin zich koest en alleen door die actie werd Tbilisi toen niet ingenomen….). Omdat hij weet dat hij militair het onderspit delft tegen de NAVO. Zelfs met de Chinezen en de Iraniers erbij zouden ze nog worden afgeslacht. Oftewel een WWIII gaat er door deze vergelding niet komen. Zelfs wanneer (en ik hoop echt dat Trump dat doet) Assad inderdaad wordt verwijderd op al dan niet agressieve wijze zal Poetin zich koest houden. Dat maakt deze stap een eerste stap van een president (Trump) die begrijpt dat niet alles zomaar kan gebeuren. U begrijpt het al, ik ben een echte havik wat dat betreft.

Comments are closed.