Dreigbrief dwarsboomt zwemles voor vluchtelingen


vrijdag 25 december 2015

Soms zijn er van die berichten die in een paar alinea’s een heleboel verhelderen. Zo ‘n bericht verscheen vandaag in de Volkskrant. Titel: “COA blaast zwemles vluchtelingen af na klaagbrief”  . Dit stuk weerspiegelt zowel de greep die racisme heeft, de resultaten van fascistoïde intimidatie, en het verhullende taalgebruik waarmee media de ernst van de zaak verhullen.

De zaak zelf is helder. Personeelsleden vann een zwembad organiseren op vrijwillige basis een gratis zwemles voor vluichtelingen, en trouwens ook voor mensen die van de voedselbank spullen krijgen. Een daad van vriendelijkheid voor mensen die het moeilijk hebben. DE Edese Post kreeg vervolgens een brief waaruit de Volkskrant citeert: “Wij hebben 4 kinderen die dure zwemcursussen moeten betalen voordat zij überhaupt mochten zwemmen (…) Dit valt toch niet meer te begrijpen?”

Omdat de één moet betalen voor zwemmen, mag een ander vluchtelingen niet op gratis zwemmen tracteren?! Even de ‘logica’ hierachter. Ik tracteer jou op taart. Een andere persoon klaagt: ‘Ik moet die dure taart zelf betalen, en jij tracteert iemand op taart? Dat valt toch niet te begrijpen?’ Neemt iemand zoiets serieus? Vervang de taart door zwemles, en je hebt de situatie. Dan is er nog een verschil: de briefschrijver hád kennelijk het geld voor die zwemlessen. Vluchtelingen niet. Voor hen is het: gratis zwemmen of helemaal niet zwemmen. Prima mee als mensen dat gewoon regelen. Dat zo ‘n briefschrijver de vluchtelingen dat misgunt wijst op racisme, verhuld als zielige verongelijktheid.

De Volkskrant gaat verder en schrijft over de briefschrijver: “Hij richt zich rechtstreeks tot de burgemeester van Ede en stelt dat ‘ongeregeldheden zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden ook in uw gemeente gaan plaatsvinden’” . Dat is doodgewoon een dreigement met straatgeweld. De Volkskrant bestaat het dus om dit ingezonden geval een “klaagbrief”te noemen. Maar het is niet zomaar een klaagbrief. Het is een dreigbrief die dezelfde geest ademt als de intimidatie door knokploegen tegen de vestiging van dat AZC dat Geldermalsen wilde plaatsen. Dat aspect naar de achtergrond duwen en een dreigbrief reduceren tot een klaagbrief is de ernst van de zaak niet naar waarde schatten.

Het past in de manier waarop fascistische benden in de media worden omgetoverd in louter ‘bezorgde burgers’. “De lieden in Geldermalsen worden in nieuwsberichten ‘relschoppers’ genoemd, terwijl het hier  toch echt gaat om extreem-rechts, terroristisch tuig, aldus Sandra Salome op Joop.nl. Relschoppers, bezorgde burgers, een klaagbrief, met zulke woorden wordt het gevaar van gericht rechts straatgeweld vrijwel aan het zicht onttrokken.

En zoals dat AZC in Geldermalsen er – kennelijk onder dit soort druk – nu niet komt, heeft ook de intimidatie per brief resultaat. Het COA heeft intussen bepaald dat de gratis zwemles voor vluchtelingen niet doorgaat. Wederom heeft rechtse intimidatie effect. Wederom verhult een gevestigde krant het racistische gevaar. Dat gevaar vereist weerwoord maar vooral ook daden van weerstand. Dag in en dag uit.

Peter Storm

, ,

  1. #1 by Fredo Corvo on 2016/01/02 - 09:40

    … een mooi voorbeeld van solidariteit van arbeiders met vluchtelingen en werkloze arbeiders. Ik bedoel het aanbod van medewerkers van het zwembad in Ede om op Eerste Kerstdag gratis te werken. Op die manier zou het zwembad op Eerste Kerstdag open kunnen voor klanten van de Voedselbank en vluchtelingen in de noodopvang te Ede. Lees verder op https://arbeidersstemmen.wordpress.com/2015/12/25/proletarisch-internationalisme-tegen-verwarring-over-vluchtelingen-en-gesol-met-migranten-deel-2-het-voorbeeld-ede/

Comments are closed.