Orwell en de economie: meevaller als tegenvaller


vrijdag 16 mei 2014

‘De economie’ heet een wetenschap, maar is in werkelijkheid een absurdistisch woordenspel. Dat blijkt vooral uit het gegoochel met de woorden ‘meevallers’, ‘tegenvallers’, ‘groei’ en ‘krimp’. Immers, je zou denken dat meevallers en groei positief zijn, terwijl tegenvallers en krimp duiden op slecht nieuws. Zet het maar uit je hoofd, dat verband.

Zo lazen we gisteren over een onverwacht forse economische krimp. Het Centraal Bureau voor de Stastistiek CBS meldt een krimp van 1,4 procent over het afgelopen kwartaal. Na die kwartalen groei is dat even schrikken, ook voor dat CBS zelf. Dat was “geschrokken door grote krimp economie”. Meteen weerklonk de kreet: “is de crisis nou voorbij of niet?”  Alsof de recessie – simpelweg gedefinieerd als twee achtereenvolgende kwartalen van krimp – hetzelfde is als de crisis, de diepe stagnatie waarin de economie zit, en waar een paar kwartalen van groei op zichzelf weinig aan veranderen. Maar dit terzijde.

Het lachwekkende aan dit hele krimpverhaal is de reden van de ‘tegenvaller’: de zachte winter. “Daardoor verbruikten de consumenten veel minder gas en werd er ook minder gas geëxporteerd.” Jij en ik verstoken minder gas, en hebben minder kou geleden, en dat heet een tegenvaller? Straks krijgen we onze jaarafrekening, hoeven we een keer niet bij te betalen maar krijgen misschien zelfs wat terug, en dat heet dan een tegenvaller? In mijn bescheiden huishoudinkje heet zoiets een meevaller, en het inkomen dat ik over hou na betaling van vaste lasten vertoont op die manier geen krimp maar groei. Volgens deze logica is een goede graanoogst dit jaar, met dalende broodprijzen als gevolg, ook een ‘tegenvaller’. Als dit soort ‘tegenvallers’ zorgen voor dit soort ‘krimp’, laat het dan maar tegenvallers en krimpcijfers regenen…

Het hele spektakeltje laat zien waar economie over gaat. Niet over welvaart van jou en van mij, en al helemaal niet over welzijn. Wel over verkoopcijfers, afzet, winst en verwachting van meer winst. Liever hoge prijzen en hoge afzet en consumenten die bezwijken onder de gasrekening, want dan is er tenminste sprake van ‘groei’ van ‘de economie. Het is een economie die de vijand is van de mensen. Behalve dan van de mensen met al heel veel geld, vermogen, bezit. Zo leven we ook economisch gezien in de tijd van George Orwell. Oorlog is vrede. Vrijheid is slavernij. Meevaller is tegenvaller. Groei is krimp.

Peter Storm

,

  1. #1 by R den Heijer on 2014/05/17 - 14:49

    In vlaardingen en Salland roepen we massaal mensen op om de huurverhoging niet te betalen, kun je contact met me opnemen?

  2. #2 by stein1332 on 2014/05/16 - 15:52

    Het bevreemdde mij ook, te meer aangezien minder energieverbruik = minder CO2 uitstoot = positief. Om nog maar weer eens duidelijk te maken hoe slecht ‘duurzaamheid’ en een groeiende economie samengaan.

Comments are closed.