vrijdag 2 mei 2014
1 Mei is in Tilburg kleinschalig, levendig en zeer plezierig verlopen. Er was actie, en vervolgens was er lezing, discussie, een lied en een voordracht. Het was, na een soortgelijke viering in 2013, wederom een bescheiden succes.
De actie was op poten gezet door de kleine actiegroep Rondje Tilburg. Het motto was: “Samen staan we sterk”, aangevuld door “Solidariteit voor een beter bestaan, wat je afkomst en achtergrond ook is”. We kwamen samen op het centrale stadsplein de Heuvel. Mensen maakten een spandoek zichtbaar: “1 Mei, Dag van de arbeid, solidariteit”; één van ons had een bord bij zich met “1 Mei, dag van de arbeid, maar het grootkapitaal viert feest”. Actievoerders deelden flyers uit, met de tekst zoals die al op de oproep van Rondje Heuvel stonden En er was een megafoon! Dat is een leuk verhaal. Een late zoektocht naar zo ‘n ding leverde aanvankelijk niets op – totdat een sympathisant aanbood om er eentje te kopen! Dat deed hij, en begin van de avond kreeg ik een nieuwe megafoon overhandigd. Ik ben nog steeds verbijsterd door dit vriendelijke solidaire en bepaald niet kosteloze gebaar. Dank!
Met die megafoon heb ik wat leven inde brouwerij helpen brengen, aandacht getrokken vanuit de actie: “Een mei, dag van de arbeid, dag van de solidariteit, in verzet tegen afbraakbeleid, samen sterk, wat je achtergrond ook is; voor een wereld van solidariteit en waardigheid; van de demonstranten tegenover de waterkanonnen in Istanboel tot de stakers in de schoonmaak: hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit” en zo meer. Af en toe de sirene van het ding late loeien, en dan: “Alarm! Solidariteit in gevaar! Help mee de solidariterit te verdedigen !” Een activiste zette de zaak kracht bij door stevig op den trommele te slaen, zacht als ik leuzen riep, en dan weer harder. Van toespraken houden, zoals aanvankelijk het plan, wak het niet, van daadwerkelijk rondjes lopen op de Heuvel evenmin, maart het was goed zo. Na een uur waren de pamfletten bijna op, en sloten we de actie af. In totaal hadden er een twaalftal mensen deelgenomen.
Een aantal van ons gingen vervolgens naar Café Zomerlust voor het tweede 1 mei-gebeuren in Tilburg: de lezing waarmee Dennis Bos zijn nieuwe boek “Bloed en Barricaden” presenteerde. Daar aangekomen bleek alles al zo ongeveer klaar te staan, en het werd al gezellig druk. Uiteindelijk bleken er, inclusief spreker, andere deelnemers en organisatoren, dertig mensen aanwezig te zijn op deze door de Tilburgse Anarcho Sociëteit (TAS) georganiseerde bijeenkomst.
Nadat ik een kort inleidend woordje had gedaan, was Dennis Bos aan de beurt. Hij vertelde drie kwartier over de Parijse Commune, de arbeidersopstand die in Parijs plaatsvond in 1871 en bruut werd neergeslagen, vervolgens ging hij in op hoe deze dramatische gebeurtenis met name in de socialistische, communistische, anarchistische bewegingen werd herdacht, en hoe dat zich uitte in van alles, van schilderijen tot kinderboeken. Daarmee presenteerde hij zijn al genoemde boek, dat deze zaken tot onderwerp had. De zaak werd verlevendigd met illustraties via een Powerpoint-presentatie, en was leerzaam, onderhouden soms,, komisch, soms aangrijpend en zeer onderhoudend. Dennis Bos is een geweldig verteller, en mensen luisterden aandachtig en met groot plezier. Vervolgens beantwoordde hij vragen.
Daarna zong John Meulendijks een lied, Temps de Cerises, de Kersentijd, een hit in die dagen, een liefdesliedje. Dennis Bos legde uit dat dit lied tijdens de Commune een symbolische waarde kreeg. Joop Wever sloot de avond af met de voordracht van een ballade , een stuk ui t een theaterstuk van de Internationale Nieuwe Scene, de Ballade van Murietta II, gebaseerd op volksverzet in Chili, maar refererend aan het zelfde soort verzet en het neerslaan van verzet als waarover Dennis Bos zo kleurrijk heeft verteld. Daarna volgden de bedankjes en ging de pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Er werd vervolgens nog langdurig door flink wat deelnemers nagepraat. Het was alles bij elkaar een mooie, waardevolle 1 mei-avond, de tweede op een rij want in 2013 zetten we – Rondje Heuvel en TAS – soortgelijke activiteit op de rails met vergelijkbaar resultaat. Zo blijft een stuk waardevolle traditie van strijd en solidariteit ook in Tilburg hardnekkig de kop op steken, en dat is zoals het hoort.
Peter Storm