Wat Neerlands media haalt, en wat juist niet


woensdag 21 november 2012

Het is iets minder schunnig dan de eerste dagen, maar nog steeds kiezen Nederlandse gevestige mdedia in het bloedvergieten op en om Gaza impliciet partij vóór Israël. Dit doen ze door de wijze van presenteren van de gang van zaken en door de keus van onderwerpen. Een paar opvallende dingen in dit verband verdienen het om aangestipt te worden.

Vandaag vond een bomaanslag plaats in Tel Aviv: 22 gewonden. De NRC heeft er volop aandacht voor. De Volkskrant ook, en komt met een uitgebreide reportage die zich richt op de angst van mensen in die stad. Over wat er intussen op Gaza gebeurt, geen woord. De NRC neemt, helemaal in de staart van het artikel, tenminste nog de dodentallen die bommen op Gaza en raketten op Israel de afgelopen dagen hebben opgeleverd: 130 Palestijnen, 5 Israeli’s. Ook is er aandacht voor de opstelling van Hamas, dat de aanslag via oproepen in moskeeén zou hebben opgeëist, en via een verklaring zegt dat “Israël zelf op deze consequentiegevraagd (heeft ) door Palestijnse burgers te doden. ”

Wat de berichte geving niet haalde is minstens zo opmerkelijk als wat wel wordt bericht. De aanslag is intussen namelijk opgeëist, en niet door Hamas. Dat meldt althans Al Akhbar in haar Gaza-updates vandaag. Volgens die bron hebben de Al Aqsa Martelaren Brigades zich voor de actie verantwoordelijk gesteld. Deze groep is een soort gewapende arm van Fatah, de Palestijnse rivaal van Hamas. Dat past natuurlijk een stuk minder in de beeldvorming waarin Hamas, eventueel ook andere islamistische groepen maar niet de seculiere en ‘vredelievende’ en ‘gematigde’ (lees: met Israël collaborerende) Fatah-beweging, de grote kwade pier is.

Fatah bestuurt de Westelijke Jordaanoever, althans dat deel waar enig Palestijns bestuur door bezettingsmacht Israël wordt geduld. De Palestijnse Autoriteit op de Westoever, geleid door Fatah, helpt in die rol der staat Israél, door protest tegen Israël te helpen onderdrukken, bijvoorbeeld door demonstranten tege Israels bombardementen op Gaza tegen te houden en af te tuigen.

Dat juist dit Fatah indirect betrokken zou zijn  bij zo’n aanslag als die van vandaag – bewijs is er nog niet – zou best eens ingegeven kunnen zijn door profileringsdrang ten opzichte van Hamas, doorbreking van dat beeld dat Fatah veel te soft is jegens Israël door nu een daad te stellen. Aan de stompzinnigheid van zo’n aanslag – die Israëli’s aleen maar tot fanatieker aanhangers van Netanyahu en erger zal maken, en dus de Israelische terreur tegen Gaza in de kaart speelt – doet dit overigens niets af.

Over die terreur heeft Al Akhbar ook gegevens die de NRC en de Volkskrant (nog?) niet hebben bereikt. Het ministerie van gezondheid op Gaza meldt dat Israël witte fosfor heeft gebruikt bij haar luchtaanvallen. Witte fosfor veroorzaakt vreselijke brandwonden, is een soort chemisch wapen, en mag volgens oorlogsrecht alleen gebruikt worden voor het legen van rookgordijnen als dat gebeurt zonder risico’s te nemen voor mensen. Het spul gebruiken in Gaza, waar honderdduizenden mensen opeengepropt leven, staat minstens gelijk aan het wél nemen van dit risico, en is wrede tereur.

Het bericht is onbevestigd, maar wel realistisch: Israël gebruikte dit giftige spul anl eerder in Gaza, in 2008-2009, en de inzet bij de oorlog nu was/ is te verwachten. Alleen al de bewering – onbevestigd en al, maar waard om verder uigezocht te worden – heeft nieuwswaarde, als je tenminste vindt dat media nieuws moeten brengen en geen gefilterde staatspropaganda.

, , , , ,

Comments are closed.