Vredesprijs voor EU: welke zieke geest bedenkt zoiets?


vrijdag 12 oktober 2012

Welke zieke geest heeft dit bedacht?! De Nobelprijs voor de vrede toekennen aan de Europese Unie? Hadden ze de prijs niet rechtstrééks aan de oproerpolitie van Griekenland en Spanje of aan de bankiers van Frankrijk, Duitsland en Nederland kunnen geven – respectievelijk degen die EU-politiek kracht bij zetten, en degenen die ervan profiteren? Of – waarom ook niet? – aan de Gouden Dageraad, die geheel in de lijn van een eerder project van Europese éénwording, migranten in de straten terroriseert, profiterend van de wanhoop waarin juist het EU-bezuinigingsbeleid zo veel mensen in Griekenland heeft gestort? Of heeft het geachte Nobelcomité gedacht: we geven het ding aan de aanjagers van het leed, niet enkel aan de uitvoerders?

Aan de andere kant: waarom ook niet het? Ik kijk eens even in het lijstje met eerdere winnaars van de Nobe-lvredesprijs, en dat is een vermakelijke opsomming, althans voor mensen met een gevoel voor macabere humor. Er zitten nobele zielen in de lijst als Albert Einstein en Martin Luther King. Er zitten instellingen in die helpen de rotzooi op te ruimen die oorlog meebrengt, zoals het Rode Kruis en Unicef. Er zitten politici en diplomaten in die een rol hebben gespeeld in het bijleggen van oorlogen, zonder dat ze daarmee overigens de reden of oorzaak van het einde aan die oorlogen zijn.  Dit soort diplomaten formaliseert de uitkomst van een bloedige machtsstrijd. Dat heet dan ‘vrede stichten’.

Maar er zitten ook gevaarlijke oorlogsmisdadigers tussen. President Obama bijvoorbeeld, die het ding in 2009 kreeg. Dat was het jaar dat hij de oorlog in Afghanistan flink liet escaleren met het sturen van grote aantallen extra soldaten. Inmiddels nemen onbemenste drones veel van het moordwerk over, maar het onderliggende bloedige principe – wie ons voor de voeten loopt, wordt verpulverd – is hetzelfde gebleven. En wie zegt dat het Nobelcomité niet kon weten dat Obama zo’n oorlogspresident zou worden, vergeet twee dingen. In de eerste plaats: oorlog  voeren hoort bij de taakomschrijving van iedere Amerikaanse president, vredestichten niet. Hij heet niet voor niets commander-in-chief en niet diplomat-in-chief. In de tweede plaats heeft Obama er van te voren een misverstand over laten bestaan waar hij stond. Hij kritiseerde Bush ‘Irak-oorlog omdat hij het een verkeerde inzet van middelen vond; die middelen konden beter in Afghanistan worden ingezet, dát was een oorlog die volgens hem het waard was . ‘We hebben het niet geweten’ is géén geldig excuus voor degenen die Obama’s misdaden nog steeds vergoelijken.

Een andere zware crimineel in de lijst is de onvergelijkelijke Doctor Kissinger. Hij was van 1969 tot 1976 de strateeg van het buitenlandse beleid van de VS, eerst als Nationaal Veiligheidsadviseur, later als minister van buitenlandse zaken. Hij was bijvoorbeeld strateeg achter een destabilisatiebeleid in Chili waar steun aan de staatsgreep van Pinochet in 1973 het sluitstuk van was. Hij is mee verantwoordelijk voor tapijtbombardementen op Vietnam, Noord en Zuid, op Laos en op Cambodja. Er zijn schattingen dat zulke bombardementen alleen al in Cambodja 600.000 mensen hebben omgebracht. Dat bereikte een hoogtepunt in acht maanden in 1973. De verwoesting uit de lucht, gecombineerd met de corruptie van het door de VS gesteunde bewind in Cambodja, dreef steeds meer arme, ontwortelde en aan alle kanten geterroriseerde boeren in de armen van de aanvankelijk helemaal niet zo sterke guerrillabeweging de Rode Khmer. Die beweging gebruikte die steun om in 1975 de macht te grijpen en haar eigen massamoordbewind in te stellen in het intussen tot Democratisch Kampuchea omgedoopte, tot concentratiekamp verbouwde, land. Het aantal slachtoffers van terreur en van staatswege doorgedrukte honger bedroeg vele honderdduizenden, waarschijnlijk tussen de 1 en 2 miljoen mensen. Voor die afloop draagt de door Kissinger mee uitgezette politiek van de VS mede verantwoordelijkheid.

Waarom kreeg de man dan een vredesprijs? In 1973 kwam er een akkoord tussen VS en Noord-Vietnam waarmee aan de openlijke deelname van de VS aan de oorlog in Vietnam een einde kwam. De twee onderhandelaars, Kissinger namens de VS, Le Duc Tho namens de andere kant, kregen de prijs aangeboden, Le Duc Tho had het g fatsoen om het ding te weigeren, Kissinger niet. Het akkoord was geen vredesreeling. De oorlog sleepte zich nog ruim twee jaar voort, totdat het stalinistische bewind in het Noorden het pro-Amerikaanse, van corruptie wegrottende bewind in het Zuiden, de genadeslag toebracht en het land onder één staatsgezag bracht. Dat was niet het product van onderhandelingen, maar van een militaire overwinning. D het akkoord waarvoor Kissinger zijn prijs kreeg, betekende vooral dat de Amerikaanse troepen verdwenen uit Vietnam. Het behelsde feitelijk de erkenning dat de Amerikaanse interventiepolitiek had verloren. Mara het knarsetandend accepteren van een nederlaag is niet hetzelfde als vrede stichten. Als dat wel zo was, dan had het Nov belcomité in 1945 de prijs wel aan de nazi-admiraal Dönitz kunnen toekennen omdat hij uiteindelijk de capitulatie van het Duitse rijk ondertekende.

Terug naar vandaag: de EU als vredestichter. Dat is om te lachen, behalve dan voor nabestaande van slachtoffers van oorlogen waar de EU medeplichtig aan is. Het is waar dat de EU, door de economieën van Frankrijk en Duitsland aan elkaar vast te klinken, de kans op een vierde oorlog tussen die twee landen aanzienlijk kleiner heeft gemaakt. Een grote oorlog tussen grote Europese mogendheden is niet groot, en dat was voordat de EU bestond anders. Maar een sterk en verenigd Europa is aantoonbaar géén vredesbolwerk.

Om te beginnen zijn de afzonderlijke EU-lidstaten volhardend verder gegaan met eigen oorlogen. Frankrijk voerde als EEG-lid (de EEG was een eerdere versie van de EU) een lange smerige koloniale oorlog in Algerije. Frankrijk voerde tal van kleinere militaire operaties uit in haar voormalige koloniale domeinen in Afrika. Engeland voerde oorlog op de Falklandeilanden. Europese staten deden mee aan oorlogsoperaties in Bosnië en namen deel aan de NAVO-oorlog om Kosovo on 1999. EU-staten hebben troepen in Afghanistan, zoals ze eerder toepen hadden in Irak, en zijn daarmee medeplichtig aan bezettingspolitiek. De EU heeft geen oorlogen gestopt. Het heeft vooral het oorlogsgevaar geëxporteerd naar regio buiten die EU zelf. Afschuiven, noem ik dat, geen vredestichten.

Maar wat verwachten we ook anders? We hebben hier de erfgenamen van de koloniale oorlogen in Indonesië, de erfgenamen van koloniale oorlogen in Vietnam en Algerije, de erfgenamen van koloniale onderdrukking van India tot Ierland, in een empire waarin de zon nooit onder ging, de erfgenamen van het Derde Rijk dat Europese bevolkingen confronteerde met behandelingen die tot dan toe veelal gereserveerd werden voor bevolkingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. We zetten deze erfgenamen van kolonialisme en massamoord bij elkaar, brengen ze tot samenwerking om de concurrentie met VS en later Japan en China beter te kunnen voeren – en verwachten van deze erfgenamen van misdadigheid ‘vrede’. Is er iets absurders denkbaar?

, ,

  1. #1 by petrel41 on 2012/10/13 - 18:22

  2. #2 by John Segers on 2012/10/13 - 15:49

    Sorry, mijn commentaar kwam per ongeluk bij het vorige artikel terecht

  3. #3 by van kaas on 2012/10/13 - 15:28

    Nooit geweten dat je de nobelprijs voor de vrede als een aanmoedigingsprijs kan beschouwen? Dan heb je weer wat geleerd. Het geven van de prijs heeft een politieke bedoeling en die bestaat uit het bevorderen van de vrede. Of die bedoelingen slagen is een andere zaak. De EU kan intussen nog alle kanten op, het instituut kan de vrede bevorderen of een gevaar voor de wereldvrede worden. Dat laatste kan heel goed gebeuren omdat de vredesbeweging in Europa en zeker in Nederland zo’n beetje is ingestort en er dus minder tegenkracht meer is.

  4. #4 by Aafke Klopman on 2012/10/13 - 06:00

    Nobelprijs voor EU.

    Inderdaad, hoe konden ze dat verzinnen? Onderstaande brief zond ik aan de kranten.

    Met vriendelijke groet,

    Aafke Klopman.

    De Europese Unie heeft de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Motivatie: het behoud van vrede en het jarenlange streven naar verzoening, democratie en handhaven van mensenrechten. Gesproken wordt ook over de stabiliserende rol van de EU.
    Terecht twittert Geert Wilders “op een moment dat Brussel heel Europa in de ellende stort”. Tijdens de laatste (euro)crisis stelt de EU zich allesbehalve stabiliserend op. Kost wat kost mag een land niet meer dan 3% begrotingstekort kennen, ongeacht de gevolgen voor de bevolking in sommige landen, zoals bittere armoede. De Grieken staan soms in de rij bij de gaarkeukens. Tal van winkels zijn gesloten. Hier is geen sprake van stabliserend leiderschap, maar van een orgaan, dat zich als een potentaat opstelt en hiermee een voorbeeld is van de excessen van het kapitalisme. Een land, dat “de overheidsfinanciën op orde heeft”, maar waar de onderdanen honger lijden, dat is een tegenstelling die in mijn ogen niet klopt. Het blijkt al, waar armoede toe leidt: de opkomst van de Gouden Dageraad in Griekenland. Armoede is dus bepaald geen basis voor vrede maar veeleer voor oorlogen.

  5. #5 by excellentie zwembad on 2012/10/13 - 00:43

    Nooit geweten dat de nobelprijs een aanmoedigingsprijs was . Leuk voor de meneer of mevrouw die m voor natuurkunde krijgt of literatuur.
    En wat de EU betreft die is sinds haar oprichting op dit moment haar eigen burgers aan het inelkaar meppen en hun democratieën aan het ontmantelen ! Als het een hup-u-bent-op-de-goede-weg-prijs is dan hebben die mensen in Olso rare opvattingen over vrede!
    Het is nooit zo onrustig geweest in de EU! Het is hetzelfde als de nobelprijs voor literatuur geven aan de Toon van Driel

  6. #6 by oliverdubois on 2012/10/13 - 00:35

    ik moet zeggen dit is een van je betere stukken mischien niet zo zeer in houdelijk maar duidelijk is het zeker al ben ik niet geheel neutraal in deze
    de eu is de rottende kern in ons dagelijks bestaan als een zwerende vinger voel je hem dagenlijks pijnlijk hard kloppen met alleen leed tot gevolg …… Ik zou zeggen opdoeken die hap net als groenlinks in nederland alles op zijn kop en in de fik een beetje een prijs uitgeven die het laat lijken of ze heilig zijn mafketels zijn het en niet anders dus vuur in de pen of toetsenbord en keihard doorgaan

  7. #7 by van kaas on 2012/10/12 - 21:58

    Tjonge, wat een negativiteit. Bekijk het toch eens wat positiever, wat minder jaloers, wat minder oorlogsachtig Europeaans! Het is een aanmoedigingsprijs! De EU krijgt de prijs wellicht niet voor wat het heeft bereikt, maar als aanmoediging en aanwijzing voor de moeilijke weg die nog te gaan is…

Comments are closed.