woensdag 20 juni 2012
Nee, we weten nog niet precies wat er gebeurd is. Ja, het is te vroeg voor gedetailleerde conclusies. Ja, een grondig onderzoek is nodig. Allemaal waar. Maar een een paar opmerkingen over het trappen van een kennelijk weerloze man door een politieagente Rotterdam-Zuid, naar buiten gekomen via een video-filmpje, kunnen we toch wel maken.
Op het filmpje zien we een man, eerst hangend in een portiek, daarna zittend op de grond. Hij verroert zich nauwelijks. Twee genten staan vlak tegenover hem. Een agente schopt hem terwijl hij nog tegen de muur hangt. Hij zakt op de grond. De agente gaat nog even door met schoppen. Daarna wordt de man geboeid, weggesleept en in een arrestantenbusje gegooid. Het ziet er akelig uit. Zo akelig dat ook het betrokken politiekorps, Rotterdam-Rijnmond de beelden “schokkend” noemt. Zo akelig ook dat een plaatselijk politicus van ChristenUnie / SGP spreekt van “het buitensporige geweld”, vragen heeft gesteld en “gepaste maatregelen” eist. Het NOS Journaal opende gisteren zelfs met het voorval, en beschreef gebeurtenis en reacties op haar website.
Er komt nu natuurlijk onderzoek. Maar de politie is al met haar verweer begonnen. De man was eerder wel degelijk agressief, waarna de politie pepperspray gebruikte. Dat is allemaal niet te zien, want het filmpje begon daarna. Dat is het verhaal. De maker van het filmpje zegt overigens dat de man ”niet agressief en te dronken om zich te verweren” was. Intussen is er echter sprake van andere getuigen, die in het kader van het snel opgestarte onderzoek ook gehoord gaan worden. “Een aantal zou hebben verklaard dat de man voor de opnames geweld gebruikte.” Dat haal ik uit berichtgeving op Nu.nl, een dag later.
Misschien was de man dus agressief, misschien niet. Maar ook als de man voordat de opnames begonnen, wild om zich heen sloeg, dan was hij daar overduidelijk mee opgehouden toen de agente hem aan het schoppen was en daar – toen de man al op de grond lag – dus mee doorging. Ook in de versie die de politie ons wil doe geloven, schopte de agente een op dat moment vast wel laveloze, maar vooral ook weerloze, man. Dat is eigenlijk al genoeg.
Wordt tegen deze agente strafvervolging ingezet? Nee hoor, want er is nog geen aangifte gedaan. De geschopte man herinnert zich niets. Dat de aanwezige collega’s van de agente haar, volgens hun eigen spelregels, zouden kunnen aanhouden wegens openlijke geweldpleging – een heterdaadje, nietwaar? – komt kennelijk bij niemand op. De agente is niet eens geschorst, is “aan het werk en voert haar normale taken uit.” Ik wil, na het zien van die beelden, eventjes niet eens wéten wat die “normale taken” zijn.
Er is nog een vraag die zich opdringt, of dat eigenlijk zou moeten doen. Dit voorval kreeg publiciteit. Maar wat als niemand beelden had gemaakt, of het voorval zelfs aar had gezien? Deze schoppartij en hardhandige arrestatie van een dronken man trekt de aandacht en wekt verontwaardiging. Terecht. Maar de aandacht en de verontwaardiging konden alleen om zich heen grijpen omdat het voorval op beeld is vastgelegd en in de publiciteit is gebracht. Als niemand die videobeelden had gemaakt en op internet gegooid, had vrijwel niemand van het voorval gehoord. De man zelf – kennelijk dus echt straalbezopen – herinnert zich niets, en zou waarschijnlijk geen klacht hebben ingediend na afloop.. Agenten zouden een gesaneerde rapportage op het bureau hebben gedaan, waarin het aanhoudend schoppen bepaald geen nadruk zou hebben gekregen en als ‘noodzakelijk’ zijn gepresenteerd, als het al verteld was.
Zonder video en alerte getuigen zou dit alles allemaal hebben kunnen plaatsvinden, onweersproken, niet becommentarieerd, niet bekritiseerd. Vraag: hoe vaak gebeurt dit? Hoe normaal vinden agenten het om dronken mensen zo te behandelen? Het feit dat agenten dit geweld pleegden en door de aanwezigheid van getuigen zich kennelijk niet afgeschrikt of geremd voelden, doet vermoeden dat een vergelijkbare niet zo heel uitzonderlijk is. Voor kijkers is het gebeuren beangstigend. De agenten zelf staan er bij alsof het business as usual is. We zijn gewaarschuwd. Wederom.