Venlo: goede solidariteitsactie met Afrin


maandag 26 februari 2018

Minstens zestig mensen protesteerden afgelopen zondagmiddag tegen de aanval van Turkije op Afrin, op Koerden en anderen die daar wonen, op de poging om daar een vrije maatschappij op te bouwen. De actie was georganiseerd door de Alevitische Kulturele Vereniging in Venlo. Ik was één van de deelnemers. Een klein verslagje van een prettige en waardevolle actie. Ondanks de kou.

We waren aan de vroege kant, toen op het verzamelpunt nog nauwelijks actievoerders stonden. Wie er wel was: politie. Met ME-busjes, met een flink aantal agenten, te voet en zoals later bleek ook te paard. Zelfs in de stationshal zagen we stillen, agenten in burger, zo te zien een arrestatieteam. Sta je daar frietjes te nuttigen op vijf meter afstand van dat tuig.

Dit machtsvertoon van de politie zal te maken hebben gehad met de mogelijkheid dat Turkse nationalisten en Erdogan-fans het pro-Koerdische protest zouden komen verzieken. Maar het voelde toch vooral als: doe geen gekke dingen, we houden jullie in de gaten. Intimidatie.

Op het verzameplein bij het Limburgs Museum begon het kleine groepje te groeien. Vriendelijke begroetingen onderling, een enkel bordje met leuzen tegen de aanval werd zichtbaar.,n een spandoek van de Alevitische Kulturele Vereniging, een spandoek met “Afrin is niet alleen – Wie zwijgt stemt toe” Kameraden van Doorbraak waren er met een spandoek: “Hoop. Strijd. Solidariteit” – in het Nederlands en in het Turks. De vlag van de SP-jongerengroep Rood wapperde, evenals enkele AFA-vlaggen, en een rood-zwarte anarchistenvlag in mijn kleumende hand. Ik ben eventjes deelnemers gaan tellen, voor mogelijke verslaglegging. Na rond de veertig mensen geteld te hebben stopte ik daarmee en toen had ik nog lang niet iedereen gehad. Zestig in totaal waren het er zeker, maar misschien ook wel meer.

De manifestatie bestond uit enkele toespraken, de meeste in het Koerdisch, één in het Nederlands. Dit werd afgewisseld met afgespeelde muziek, waarop mensen af en toe in rijen dansten. Aanstekelijke Koerdische muziek was het, waarin we herhaaldelijk ‘YPG, YPG’ meenden te horen, de naam van de gewapende strijdgroepen die Afrin verdedigen tegen de aanval. Geen vlaggen van YPG en dergelijke, ik begreep dat dit bewust gedaan was om de drempel laag te houden voor mensen die wel boos zijn over de oorlog maar minder hebben met de Koerdische verzetsbeweging waar de YPG deel van is. Maar ja, wat je ook denkt van de precieze politieke inhoud van YPG-vlagvertoon, kleurrijk is het wel…

De politie liet ons grotendeels met rust, maar niet helemaal. Op aanwijzingen van agenten werden demonstranten verplicht om borden waarop Erdogan met Hitler werd vergeleken, moesten verwijderen. Een schandalige inhoudelijke bemoeienis met de actie. En wat is er mis met de vergelijking?! Niet op een historisch-wetenschappelijke conferentie waar je het kunt hebben over proporties, context en noem maar op – maar op een actie van mensen die verontwaardigd zijn? Nazi-kopstukken zijn in Neurenberg veroordeeld wegens vooropgezette agressie-oorlog, waarin rechters de kiem van al die andere misdaden tegen de menselijkheid zagen. Wat doet Erdogan anders dan het voeren van een vooropgezette agressieoorlog buiten Turkije, tegen Afrin, met grove misdaden tegen de menselijkheid als gevolg?

Erdogan met Hitler vergelijking in leuzen en op borden, waarom zou dat niet mogen? Misschien om de verhoudingen met een ‘bevriend staatshoofd’ en zijn agressieve fans niet te  verder te verstoren? Over die fans gesproken. Er doken inderdaad ook nog enkele mensen met Turkse vlaggen op om te provoceren. Politie hield ze op afstand en leidde ze weg. Enkele inmiddels verschenen jonge demonstranten hielden vervolgens een strijdbaar oogje in het zeil.

Na een bedankwoordje, napraten en afscheid nemen gingen een aantal van ons warme plek opzoeken en praatten nog wat na. Het was een geslaagde actie, vond ik. Ons punt was duidelijk gemaakt. De contacten die vanwege en op de actie gelegd zijn, de aangehaalde banden zijn hard verstevigen een solidariteit die we in de toekomst nog veel nodig gaan hebben.

***

Aanvulling, 26 februari, 16.29 uur:  over de actie zijn twee andere verslagen verschenen. Op de website van Doorbraak staat “Venlo: krachtige alevitische demonstratie tegen de Turkse invasie in Afrin”http://www.doorbraak.eu/venlo-krachtige-alevitische-demonstratie-turkse-invasie-afrin/ Van dit verslag heb ik gebruik gemaakt om mijn eigen geheugen op te frissen voor mijn verslag. Ook is er “Solidariteitsactie met Afrin”, een verslagje op de website van Autonomen Brabant, https://autonomenbrabant.nl/2018/02/26/solidariteitsactie-met-afrin-verslagje/

Peter Storm

Comments are closed.