‘Fuck the Police’? Ik dacht het niet!


Op Konfontatie verschenen en te lezen, en nu dus ook hier.

‘Fuck the Police’? Ik dacht het niet!

‘No justice, no peace – Fuck the police!’ Dat roepen we op demonstraties tegen politiegeweld. En reken maar dat ik zowel aan zulke demonstraties als aan de leus meedoe. Is dat over de grenzen van het strafrecht? Fuck dat strafrecht. Beledig ik daarmee agenten-in-functie? Mooi, want precies die functie stinkt, agenten zijn feitelijk criminelen, uit belasting betaald. Als een Openbaar Ministerie er reden in ziet om me met strafvervolging te bedreigen, dan zeg ik: kom maar op, fuck dat OM. Is dat óók belediging? Des te beter. Maar er is met de leus ‘Fuck the police’ en ‘Fuck dat OM’ wel een probleem. Twee problemen eigenlijk.

Laten we eens kijken naar dat woordje ‘fuck’. Ik vertel geen nieuws als ik zeg dat dit ‘neuken’ betekent. We roepen dus eigenlijk ‘neuk de politie’. Nu valt over smaak te twisten, en er zijn agenten met wie – als ze hun wapen en uniform uit doen, ontslag nemen en eerlijke bezigheden zoeken – ik deze plezierige activiteit best zou willen bedrijven, met wederzijds goedvinden. Maar in de kern gun ik ze deze lol niet. Het via een leus gedane voorstel om seks met de politie te hebben is veel te veel eer voor dat geteisem. Eerder zou ik partners en andere gegadigden bij deze willen oproepen om agenten als sekspartners te boycotten zolang ze agenten zijn. Wie mensen beroepshalve terroriseert, verdient geen fun maar fear. Fuck the police? Ik dacht het niet! Leg die lui droog voor de duur van hun opleiding en loopbaan. Minstens.

Er is een tweede, zwaardere, reden waarom de leus ‘Fuck the police’ me steeds minder blij maakt. Natuurlijk bedoelen we er niet het plezier mee dat ik in de vorige alinea aanstip, en dat ik die lui dus helemaal niet gun zolang ze dat wanberoep uitoefenen. Het is echter ónvrijwillig fucken waar het ons om gaat: we willen iets agressiefs met de politie doen, zonder instemming. We willen ze te grazen nemen, dát is wat de leus weergeeft. De seksuele betekenis verdwijnt onder de oppervlakte, maar is niet weg. Fuck the police betekent dan: doe de politie, onvrijwillig, iets aan met een seksuele lading. Er bestaat een woord voor onvrijwillige seks. Dat woord is verkrachting. Decoderen we de leus – of moeten we ‘deconstrueren’ zeggen? – dan roepen we dus eigenlijk: ‘verkracht de politie’. En verkrachtingscultuur hanteren als antwoord op politiegeweld, dat kan dus gewoon niet.

Natuurlijk bedoelen we dat niet als we de leus roepen. ‘Fuck’ heeft hier eerder de betekenis van ‘weg
met…’, ‘schijt aan…’. Maar woorden betekenen niet alleen maar wat we bewust bedoelen. De leus weerspiegelt wel degelijk een soort seksuele agressie, het heeft iets macho-achtigs. Seksuele agressie – van ongewenste intimiteit tot en met verkrachting – is altijd verkeerd, ongeacht wie het (potentiële) slachtoffer ook is. Misschien moeten we sowieso eens af van dat ‘fuck’ dit en ‘fuck’ dat in ons spraakgebruik. Het klinkt misschien heftig en radicaal, maar het is vooral ook ruw en niet vrij van seksisme. Het is, als je het nauwkeurig bekijkt, niet heel ver van ‘daar moet een piemel in’ verwijderd. Vooral ook daarom, wat mij betreft: ‘Fuck the police’? Ik dacht het niet!

Er zijn betere woorden om de politie mee te vernederen, belachelijk te maken en te helpen verslaan. Betere woorden, en daden bovendien. Speciaal voor meelezende officieren van justitie en hun medeplichtigen zeg ik: verwoest de politie. Versla het politieapparaat, verpletterend. Ja! Vervang dat apparaat door vrije instellingen, samenlevingsvormen van gelijkwaardige mensen die problemen echt proberen op te lossen zonder mensen op te sluiten, zonder ze met gifgassen en kogels te bestoken om ze uit elkaar te jagen af te tuigen, zonder ze dood te schieten, zonder ze te te wurgen en dan zielig te gaan lopen jammeren alsof zij het slachtoffer zijn en Mitch Henriquez de dader. Vormen van samenleven van vrije mensen waarmee ‘de wet’ – dat handvat voor een gewelddadige opgelegde orde – haar ontmoeting met de papierversnipperaar en de delete-knop tegemoet kan zien. Weg met dat apparaat vol sadistische huilebalken. Politiebegroting terug naar nul, en de ex-agenten omscholing aanbieden, waar nodig na lange en zorgvuldige rehabilitatie-procedures inclusief therapie.

En zet agenten te kijk als schurken, stuk voor stuk. Schurken uit hoofde van hun bespottelijke beroep. Zeer ongeachte agent: je bent een gevaarlijk, gewapend brok morele verrotting, verpakt in lelijk textiel. Je kunt kappen met je rol, je doet dat niet. Dat maakt je tot dader, tot schurk. Is dat beledigend volgens één of ander Openbaar Ministerie? Het zal wel. Ik heb nu even geen zin om uitvoerig uit te leggen dat er uitzonderingen zijn, dat het van de context af hangt, bladiebla. Agenten deugen niet, omdat, zolang en voor zover ze agenten zijn. Zelfs de ‘goeien’ onder hen dragen bij aan het verderf, doordat ze de rest van een stuk legitimatie voorzien, doordat ze de deur openen naar dat argument: ‘maar het zijn toch niet allemáál schurken?’ Elke ‘aardige’ agent maakt het de onaardige agenten des te makkelijker om hun onaardige werkzaamheden te verrichten.

Wat mij betreft wordt ieder politiekorps dus opgedoekt en weggevaagd van deze planeet, iedere politieauto op de kop gezet en in de fik gestoken voor, tijdens of na een zeer welkome rel, elk politiebureau platgebrand waarbij agenten net zo weinig tijd krijgen om weg te komen als vluchtelingengezinnen krijgen om afscheid te nemen en spullen te pakken als ze in alle vroegte hardhandig door agenten uit gezinslocaties worden afgevoerd op weg naar deportatie. Wat mij betref wordt elke agent tot outcast gemaakt, nergens welkom en nergens op het gemak, zolang en voor zover die agent in functie is. Maar ‘Fuck the police’? Nee, dankjewel. We can do better than that. Vernietigender bovendien, zonder seksisme als onbedoelde bijbetekenis van ons terecht-boze taalgebruik. No justice, no peace – dump, demolish and destroy the police!

En laat nu die aanklachten en aangiftes maar komen.

Peter Storm

 1. #1 by NayokoSadashi on 2018/02/03 - 13:31

  ahah

  dit is een beetje graven in de betekenis van woorden. mijn beste vriend Nayoko Sadashi schreef hier laatst een stukje over, het heet WOORDEN en is te vinden op zijn blog

  ook dit stukje gaat over de betekenis van de woorden. Hij was alleen eerder en heeft dus meer gelijk !

  Weetje wat het is, met de verwensing ‘fuck’ . In de gevangenis neuken criminelen elkaar, om de pikorde te bepalen. Niet omdat ze zo van het eigen geslacht houden, enkel om iemand te vernederen. Uiteraard een belachelijke en verschrikkelijke manier van doen. Op dat moment wordt iemand echt ‘gefuckt’, dat is eigenlijk de verwensing. Word geneukt, op een verkrachting manier. Wens je dat de politie toe ? Wens je iemand toe verkracht te worden ? Aan jou de keuze. Maar de verbinding van macht/seksualiteit/abuse, is een hele walgelijke, waar deze wereld van doortrokken is.

  conclusie : Zeg wat je wil. Het is alleen niet verkeerd om bij woorden stil te staan, af en toe. Wat introspectie toe te passen

 2. #2 by Arnold J. van der Kluft on 2018/02/02 - 18:44

  Uit mijn hart gegrepen. Ik n**k met wie ik liefheb/wil hebben, niet met wie ik veracht of vrees.

Comments are closed.