Hamburg: Grimmige, grootste uren en dagen


vrijdag 7 juli 2017

Hamburg beleeft grimmige, grootse uren en dagen.  Als de autoriteiten hebben gedacht dat dreigementen, intimidatie grenscontroles en het in stelling brengen van 20.000 zwaarbewapende politieagenten de aangekondigde acties zouden weten te voorkomen via afschrikking en/of zou weten te smoren via repressie, dan hebben de autoriteiten bepaald een inschattingsfout gemaakt. Ik trouwens ook. Demonstraties tegen de G20-bijeenkomst zijn omvangrijker en hardnekkiger dan ik had verwacht. Goed!

Het gaat goed, daar in Hamburg, hoe hoog de prijs in termen van politiegeweld, arrestanten en verwondingen van demonstranten ook is. De politie leed duidelijk verlies van controle op de Hamburgse straten. De straten waren tijdelijk niet in handen van de Duitse oproerpolitie. De straten van Hamburg waren urenlang minstens omstreden gebied. Dat was duidelijk niet hoe de politie het had gewild. “Op de straten van Hamburg zijn wij de enige autoriteit”, aldus Ralf Martin Meyer, politiechef, van te voren. (1) Nee dus. Mooi niet. Dat bleek.

Op 5 juli was en een grote street rave – een optocht van dansende mensen, begeleid door stevig dreunende muziek. Zo demonstreerden mensen vooral levenslust tegen de G20 en hun levensvijandige kapitalistische stelsel. Twintigduizend mensen deden mee. De politie hield min of meer afstand, totdat deaantallen mensen kleiner werden tegen het einde. Toen begonnen arrestatieteams toe te slaan en mensen aan te vallen. (2) De politie liet zien dat ze haar best ging doen om demonstranten zeer kort te houden.

Die klaarblijkelijke politieopzet mislukte op 6 juli tamelijk grandioos. Op het programma stond ‘Welcome to Hell’, een demonstratie tegen de G20 waarvan “verwacht werd dat die 8000 anarchisten en linkse radicalen zou trekken” (3). Eerst kwamen de mensen samen, luisterden naar muziek en toespraken en hadden fun De demonstratie, acht- tot twaalfduizend mensen in getal (4), mocht niet gaan lopen van de politie. Duizend mensen hadden gezichtsbedekking, en de politie wilde dat die mensen de gezichtsbedekking af deden.

Opmerking één: als duizend mensen hun gezichten hebben bedekt, dan wéét de politie dat die geen gehoor zullen geven aan een ‘verzoek’ om die te verwijderen. Dat verzoek desondanks doordrukken betekent: ruzie zoeken met deze duizend, en feitelijk ook met de andere 11.000. Opmerking twee: 12.000 mensen niet laten demonstreren vanwege de weigering van een politiebevel door één twaalfde van die mensen, betekent: al die mensen in gijzeling nemen. Natuurlijk pikken mensen dat niet. De politie wilde duidelijk vechten. Demonstranten gingen die confrontatie niet uit de weg, en dat was maar goed ook.

Demonstranten mochten dus niet gaan lopen van de politie zolang ze hun gezichtsbedekkingseis niet afdeden. En toen? Versie van de Volkskrant (5): demonstranten gooiden flessen naar politie, politie viel demonstranten aan met waterkanonnen. Versie van de NOS (6): “Na een half uur escaleerde het. Waaredoor, is niet duuidelijk. De politie zegt dat agenten werden bekogeld met flessen en stokken, maar volgens journalisten ter plekke waren de betogers vreedzaam en zou alleen een dronken man met flessen hebben gegooid.” Versie van CrimethInc. (7): “Uiteindelijk viel de politie de demonstratie aan en schoot traangasgranaten rechtstreeks middenin de mars zonder provocatie. Mensen in de demonstratie antwoordden door de politie op afstand te houden onder een hagelbui van projectielen.” Zelfs in de braafste Volkskrant-versie begon de zaak met een politie die een demonstratie blokkeerde en mensen daarmee ongeduldig en boos maakte, nog bozer dan ze al waren.

De confrontaties breidden zich snel uit, waarbij de politie niet alleen tegenover de demonstranten zelf stond, maar ook omringd werd allerlei nieuwsgierige omstandersd en toescghouwers. Die “begonnen boe te roepen en te jouwen tefgen de laffe actie van de politie.” Op sommige plekken verschenen badd rricaden, Elders hergroepeerden demonstranten en gingen alsnog lopen. Een zwart blok – een  groep demonstranten, zwartgekleed en met gezichtsbedekking ter wille van de anonimiteit – ging aan de wandel, “honderden mensen (…) die kans hadden gezien om een full-power sound system te behouden of bevrijden, waaruit technomuziek knalde!” Intussen lukte het een zwart blok van duizend mensen het om de oorspronkelijke demonstratie op gang te krijgen waarbij de politielinies terugdrongen. Het is maar een greep uit de prachtige, met foto’s en videobeelden geïllustreerde verslaglegging vaan CrimethInc..

Een tussentijdse belans? Als volgt. De Duitse staat heeft een twaalfde deel van haar complete politiemacht in Hamburg ingezet(8), 20.000 agenten in totaal. Het bleek dus niet genoeg om 12.000 mensen in bedwang te houden en ze te beletten de repressieve orde vastberaden en aanstekelijk te verstoren. Anders gezegd: 144.000 mensen zouden genoeg moeten zijn om heel de Duitse politie urenlang bezig te houden, zonder die politie al te veel succes te zien boeken. Dat kunnen we nu al zeggen. En dan moet de dag van de blokkades van de G20 nog aanbreken. Grimmige, maar toch vooral grootse tijden, daar op die eventjes waarlijk vrije straten en pleinen van Hamburg.

Noten

1 Philip Oltermann, “Protesters plan to ‘kettle’ leaders at G20 suppit in Hamburg”, Guardian, 3 juli 2017, https://www.theguardian.com/world/2017/jul/03/protesters-plan-to-kettle-leaders-at-g20-summit-in-hamburg

2 “G20 Hamburg – Demo Rave & Snatch Squads”, 6 juli 2017, Unicorn Riot, http://www.unicornriot.ninja/?p=16919

3 als in noot 1

4 CrimeThink (zie noot 7), Volkskrant (zie noot 5), NOS (noot 6) spreken allemaal van 12.000 mensen. De NOS zet erbij dat de politie het op 8.000 mensen houdt.

5 “Teruglezen: ‘zware rellen’ bij G20 -protestmars in Hamburg ”, Volkskrant, 6 (en 7) juli 2017, http://www.volkskrant.nl/buitenland/teruglezen-zware-rellen-bij-g20-protestmars-in-hamburg~a4504840/

6 “Rellen aan voraviond G20-top in Hamburg NOS, 6 juli 2017, http://nos.nl/artikel/2181831-rellen-aan-vooravond-g20-top-in-hamburg.html

7 “Announcing Continuous Live Coverage of the G20 in Hamburg – Welcome to Hell! CrimethInc. , 6 juli 2017, https://crimethinc.com/2017/07/05/announcing-continuous-live-coverage-of-the-g20-in-hamburg-with-an-update-from-the-clashes-of-july-4 Prachtige verslagen. Blijven checken voor de laatste gebeurtenissen zolang de top en de protesten gaande zijn.

8 Dat gegeven ontleen in ik CrimethInc. , zie noot 7.

Peter Storm

, , ,

 1. #1 by Kees Romijn on 2017/07/16 - 00:02

  Nederland is inmiddels een politiestaat geworden.

 2. #2 by Nayoko Sadashi on 2017/07/12 - 21:28

  Beste Hans

  Voor sommige mensen wordt het vermogen tot kritisch denken vertroebeld, wanneer een groot staatsapperaat haar macht, met veel retoriek doet gelden. Kort samengevat, men denkt, de staat is zo groot, zo machtig, wordt aangehangen door zoveel mensen, het moet dus wel gelijk hebben. Eigenlijk ben je dan geïntimideerd en denk je niet meer rationeel na.

  Een politieagent zei een keer tegen mij, toen ik niet uit de weg wilde gaan, omdat ik vond dat ik ergens wel goed stond. De man zei : deze discussie ga je niet winnen. Nee, op verbaal niveau maal ik de gorilla natuurlijk zo de grond in, maar met fysiek geweld zal de man mij wel overtreffen ja. Dat is immers wat men in Hamburg ook liet zien. Het argument genaamd ‘de wapenstok’, werd weer eens uit de kast gehaald, een argumentenstok die iedereen doet overtuigen van het gelijk van de macht. Maar nee, met echte argumenten, om de milieu vervuiling niet aan banden te leggen, komt men niet. Kortom, ik ben niet onder de indruk, van de staatsaanbidders.

  Hans, het is logisch dat de politie los kan gaan, want de politie is de politie. De politie zal niet gecorrigeerd worden, door nog weer een andere politie, omdat de politie zogenaamd de morele waarheid in pacht heeft. Een familielid van mij is bijna dood geslagen, door zo’n politie held. Mijn familielid overtrad wel een regeltje ( het damslapen) wat ik nou ook weer niet zie als een misdrijf. Om iemand daarvoor zo te mishandelen, dat zegt iets over je. De blauwe helden moeten ook wel hun respect verdienen en hun vertrouwen winnen. Dit doen zei niet, omdat ze alleen maar macho lopen te doen. Je kan angst afdwingen, met je wapenstok, maar geen respect. Angst is niet hetzelfde als respect. Respect kan je er gewoon niet in slaan, jij ook niet Hans.

 3. #4 by John Segers on 2017/07/12 - 17:19

  Ik hoor zojuist op radio 4 dat de agenten een concert als dank wordt aangeboden. Los van het feit dat ik denk dat de meeste agenten niet op zo’n bedankje zitten te wachten, ergerde ik me aan de loftrompet die Hans stak. Ik heb de volgende reactie gestuurd. (Uiteraard blijft de betrokkene anoniem)

  Beste Hans,

  Ik hoor je het net opnemen voor de politie in Hamburg. Die zich volgens velen schandelijk heeft misdragen. Persoonlijk ken ik iemand die vaste luisteraar is, en de politie vooral ervaart als de mishandelende partij als hij voor zijn (en onze) rechten opkomt. En het zou niet in hem opkomen om wie dan ook te mishandelen. Hoe cru moet dat voor hem zijn dat de persoon die hij zo waardeert het opneemt voor het apparaat dat juist zoveel ellende veroorzaakt. Het zou je sieren als je er minstens aan toe zou voegen dat mensen van elkaar moeten afblijven. Dat zou hij namelijk vinden.

  Vriendelijke Groeten,

  John Segers

 4. #6 by Nayoko Sadashi on 2017/07/09 - 01:49

  Het is wel interessant, om te zien, hoe deze Trump, letterlijk honderden duizenden mensen tegen zich in het zadel gehesen heeft.

  Hij en die Poetin ook btw, hebben ook echt zo ongeveer iedereen tegen zich in het harnas gejaagd.

  Het milieu vallen ze aan, ze roepen op tot seksueel geweld, ze zijn homofoob, gewelddadig. Kortom, ze hebben het voor elkaar gekregen, dat iedereen wel een reden heeft, om ze te haten.

  Ik bedoel, sommige mensen worden al boos, als je een zij, een hij noemt ( per ongeluk). Deze Trump heeft letterlijk opgeroepen tot seksueel geweld. Hoe krijg ik zeshonderd duizend vrouwen tegen mij ? Misschien president zijn zogenaamd en dan gaan praten over pussy’s die je grijpt. De man is ook nog eens te dom, om zich überhaupt te realiseren, dat men daar boos om kan worden.

  Een verassende ontwikkeling, die mij doet denken aan de nuit debout toestanden. De woede van mijn generatie is heel breed. Hij zijn niet meer zestien punks en een hond. Nee, het zijn honderden duizenden, over alle lagen van de bevolking, met allerlei motieven.

  Of je het leuk vind of niet, wij zien hier een duidelijke splitsing plaats vinden, een duidelijke polarisatie.

  Onwerkelijk, wat zich hier voordoet.

  Als er ook maar een schot geloosd zou worden, zou het een burgeroorlog zijn.

  Wat een orde, faciliteert dit systeem toch……..

 5. #7 by Nayoko Sadashi on 2017/07/08 - 15:45

  Kees Romijn.

  Men wil geen nieuwe wereldorde, men beschermd slechts de oude wereldorde. De ‘orde’, van falende banken en graaiende ambtenaren.

  Aangezien deze orde niet vanzelf ontstaat en afgedwongen moet worden, is dit dus geen orde.

  Daar waar een wil opgelegd moet worden, is geen orde

 6. #9 by Kees Romijn on 2017/07/08 - 12:08

  De regeringsleiders die op de G20 bijeen zijn gekomen willen een nieuwe wereldorde installeren. Dit houdt in : een hoge mate van repressie. Dit is slechts bedoeld om het kapitalistische systeem in stand te houden. En om wereldwijd dominant te kunnen zijn. Je vraagt je af waar het verstand zit van deze hoge heren ( er zitten een paar huisvrouwen ook tussen ) die zich regeringsleiders noemen.

 7. #10 by Nayoko Sadashi on 2017/07/07 - 13:07

  Voor de ‘gematigd’ linkse mensen onder ons.

  Hoe je het ook went of keert, of je voor de neoliberale hegemonie bent, of ertegen. ( en dit is vooral gericht aan zij, die voor de neoliberale hegemonie kiezen )

  Dit is geen orde. Wij willen de orde handhaven ? Maar waar is orde, waar tienduizenden mensen het niet met jou orde eens zijn ? Het is als een verjaardag organiseren, waar een aantal van de gasten, op de vuist gaat, met een aantal andere gasten en dan grijp je in, om het feestje gezellig te houden. Zo’n feestje zal nooit gezellig zijn, of worden. Er is gewoon een wanordelijke toestand, per definitie, die rellen beweren dat. De staatshoofden kunnen over orden praten, als iedereen inderdaad voor hun verhaaltjes buigt. Dit zal alleen nooit gebeuren, genoeg mensen zijn intelligent genoeg, om door de ‘leiders’ heen te kijken.

  Dan het tweede punt, de demonstranten zijn gewelddadig ? Ieder instituut dat over gewelddadigheid praat, heeft zelf liters bloed aan de gulzige handjes kleven. Natiestaten, hebben halve volksstammen uitgemoord, om de eigen belangen te behartigen. De Irak oorlog is het laatste voorbeeld geweest, waar Amerikaans imperialisme werd gedragen, ook door een ‘zo’n pacifistisch’ Duitsland.

  Dus nee, geweld is nooit leuk. Ook een verwonde politieagent is niet leuk, het blijven mensen. Maar, zeg niet dat het ongefundeerd is. De politieagent denkt neutraal te zijn, maar niemand is neutraal. De politieagent is als het ware een demonstrant van de neoliberale wereldorde. Een wereldorde die ook bestaat, bij gratie van gemeenschappelijke erkenning en afbakening. Afbakening met de knuppel, niet met de reden. Want economen hebben de logica van deze orde al honderd keer weerlegt, met de droogste middelen, met de droogste sommen.

  Volg Sadashi’s webblog, die binnenkort officiëler al weergegeven worden, om de redenatie achter ‘extreem’ linkse stellingnamen te begrijpen.

  Nayoko is bezig om een anarcho carrière op te bouwen, ofzo.

  (geintje zoon, weetje toch)

Comments are closed.