Van 555 naar 666


woensdag 30 maart 2017

Niets onvriendelijks over al die mensen die vandaag, vanuit oprechte begaanheid met kwetsbare hongerige zieke mensen, gegeven hebben aan de hulpactie voor mensen in Zuid–Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Er is reden voor begaanheid. Twintig miljoen mensen worden met de hongerdood bedreigd, in landen die verscheurd zijn door vreselijke oorlogen. Toch wringt het. Terwijl ons wordt gevraagd om geld te geven ten bate van slachtoffers, gaan staten als Saoedi-Arabië door met het maken van nieuwe slachtoffers in één van die landen, namelijk Jemen. En die staten doen dat veelal met steun of van ‘onze’ regering en geld uit ‘onze’ economie..

Die staten stoppen in die oorlog ook nog eens sloten met geld. Een veelvoud aan wat de hulp[actie vandaag op haalt. Om daar eens mee te beginnen: “de teller staat op 24 miljoen”, meldt de NOS (1). Dat is 24 miljoen voor 20 miljoen slachtoffers, dus 1 euro en 20 cent per persoon. Dat zal wellicht daar in koopkracht een flinke boel meer zijn dan als je er hier mee naar de supermarkt gaat, maar toch. Eind volgende week, of eerder, is het geld op, als het (of het ervan gekochte voedsel) tenminste tegen die tijd ter plekke is, en klopt de honger weer aan. In het gunstige geval.

Maar at is echter helemaal niet het ergste. Terwijl mensen 24 miljoen inzamelen, op een ééndaagse actie, gaat de oorlog in Jemen, één van de door hongersnood bedreigde landen, door. Elke dag. Wat mag dat kosten? Volgens één schatting besteedt Saoedi Arabië er 200 miljoen dollar, aan. In totaal? Nee. Per dag. (2). Wat doet een dollar vandaag de dag? Volgens de Europese Centrale Bank kreeg je op 29 maart 1,07 dollar plus nog een boel cijfertjes ver achter de komma voor een enkele euro.(3) De munten zijn vrijwel evenveel waard momenteel. Tweehonderd miljoen dollar is dus een fractie minder dan tweehonderd miljoen euro. Dat bedrag, een veelvoud dus van wat de inzamelingsactie éénmalig op haalde, jaagt Saoedi-Arabië er dus dagelijks doorheen. Het is een stuk efficiënter om Saoedi-Arabië te vragen om één dagdeel geen oorlog te voeren en het geld naar giro 555 te sluizen. Belastingvrij natuurlijk, want we willen het Saoedische koningshuis natuurlijk niet nodeloos op kosten jagen. Toch?

En hoe komt Saoedi-Arabié aan al dat geld dat ze aan oorlog uitgeeft? Handel. Olie-export bijvoorbeeld. Aan wie? Onder meer aan Nederland. Hetzelfde Nederland waar we nu vermaand worden tot het doen van gulle gaven om mensen te helpenen die mede van via die olieopbrengst vergaard geld de vernieling in worden gejaagd. Hetzelfde Nederland dat ook wapenonderdelen levert aan Saoedi-Arabië. Aan zowat alles wordt vandaag de dag grenzen gesteld, maar in geen geval aan de mateloze Nederlandse hypocrisie van een regering die geeft aan 555 en tegelijk de handelsbetrekkingen met oorlogsstaat Saoedi-Arabië in essentie intact laat..

Er is, zo concludeert de campagne Stop Wapenhandel (4), weliswaar sprake van een “terughoudender wapenexportbeleid ten aanzien van de landen die deel uitmaken van de coalitie”, oftewel de landen die onder aanvoering van Saoedi-Arabië de zittende, maar zwaar omstreden regering door middel van oorlog in het zadel willen houden. “Van een compleet wapenembargo is echter geen sprake, er blijven om zijn minst twijfelachtige uit- en doorvoer van wapens plaatsvinden. Zo werden begin vorig jaar 95 miljoen stuks munitie uit Tsjechië via Rotterdam naar Saoedi-Arabié verscheept.” We mogen aannemen dat er vanuit Rotterdam of daaromtrent ook iemand een rekening uitschreef voor de overslag daar. Bloedgeld is het.

En eerder geleverd wapentuig is gebruikt in de oorlog, ga daar maar van uit. Nogmaals Stop Wapenhandel (4) “In het verleden dor Nederland geleverde wapens aan met name Saoedi-Arabië en de VAE zijn vrijwel zeker ingezet in de oorlog in Jemen. Tot die conclusie kwam Stop Wapenhandel na eigen onderzoek eind 2015 al, dit werd later bevestigd door de Nederlandse regering.” Saoedi-Arabië kan dus oorlog voeren, mede vanwege Nederlands geld voor Saoedische export en vanwege Nederlandse wapens voor Saoedische strijdkrachten. En wij maar geld doneren om de nood van de slachtoffers te lenigen die de oorlog meebrengt. Het is vast niet voor niets dat 555 getalsmatig gevolgd wordt door 666.

Noten: 
1 NOS, “Landelijke actiedag: de teller staat op 24 miljoen”, 29 maart 2017, http://nos.nl/artikel/2165508-landelijke-actiedag-giro555-de-teller-staat-op-24-miljoen.html

2 Mohammed Nurruzaman, “Top 5 lessons Saudi Asrabia should learn from its faild Yemen war”, 24 maart 2017, https://www.juancole.com/2017/03/lessons-should-failed.html

3 “US dollar (USD) Reference rates for the last 4 months”, ECB, geraadpleegd 29 maart 2017 https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-usd.en.html (de cijfers veranderen per dag dus latere raadpleging geeft ongetwijfeld een iets andere wisselkoers aan).

4 Stop Wapenhandel, “Westerse wapens houden oorlog Jemen gaande”, voorjaar 2017, http://www.stopwapenhandel.org/node/2033

Peter Storm

,

 1. #1 by Lionel on 2017/03/31 - 13:03

  Flapke

  Dat is inderdaad geen verkeerd idee, zo breng je langzaam mentaliteit verandering op gang

  Ik heb weleens een stukje van Peter gedeeld, met een jongen die ik kende van vroeger, die nu van de vvd is. Zo van, lees dit eens dan, ik zeg niet dat je anders moet denken, maar lees het op zijn minst, dan weet je hoe die ‘domme mensen’ denken.

  Ik kan niet zeggen of het iets teweeg brengt, maar ik denk dat het toch gaat spoken in mensen hun hooft, dan ze er op zijn minst over gaan nadenken, hoe de wereld werkt volgens het ‘ nep nieuws’ dat alleen wel honderd keer meer uitgelicht is.

 2. #3 by Flapke on 2017/03/30 - 22:27

  Posten op de Fb/NOS pagina dit!

 3. #4 by Roy Donders on 2017/03/30 - 00:29

  Het is een zure realiteit, die veel mensen niet onder ogen willen zien, of niet kunnen zien, omdat zich er voor afsluiten.

  Het leven is al van zichzelf niet al te makkelijk en als dan nog alles waar je ooit in gelooft heb ook onder je voeten vandaan zakt, dan sluit men dat mentaal af. NL is leuk tenminste, want ik woon daar en zo is het gewoon, feiten of geen feiten.

  Een keer zei ik tegen een christelijke ontwikkelingshelper zo van, ja je kan wel geld geven, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat, waarmee jij je geweten op poetst. De derde wereld is niet zomaar arm, als ze zouden willen zou het welvarend kunnen zijn, maar dan storten je multinationals in en je hele economie, dus dat kan ook weer niet. Dus leg je alles bij dat ‘domme Afrika’ neer en maak je drie tientjes over. Ze moeten het verder ‘echt zelf doen’, ook als het westen hun dictators van wapens voorziet en de grenzen dicht houd.

  Gek genoeg waren het zelfs rechtse libertariers die hierop wezen, als reden om geen geld over te maken. Zet die grenzen maar open, haal je protectionisme maar eens weg, dat is de echte ‘ontwikkelingshulp’. Altijd moet er iets denigrerends vanuit gaan, ze laten mensen niet van hun kracht uit gaan, de christenen en humanisten moeten wel altijd ‘iemand helpen’,maar geven die persoon nooit de ruimte om zichzelf te helpen.

  Maar Roy is niet een gemiddelde burger, maar een ietwat depressievige realist. Eerst de realiteit, dan het sociaal wenzelijke gekwijl. Erst das fressen, dan die moral, ofzo.

  Alsook, ja de wapenhandel. Sadet Karabulut vroeg zo laatst, een paar dagen gelden, aan Rutte. Ga je er wat aan doen dat NL wapens aan Turkije leverd, nu men daar mensen kapot schiet zonder reden. Waarop Rutte zegt, ja, daar letten ze ‘heus wel op’. Daar word op gelet….. Weet je dat zeker?, ja tuurlijk, we leven in een heel gaaf land en mijn moeder heeft net pannekoeken voor me gemaakt…..

  Voor wat minder kinderlijke mensen als Sadet en Roy is dit ondragelijk, omdat we weten dat de realiteit met bloed besmeurd is. Voor een knullige Rutte is er niets aan de hand, want hij ligt weer om negen uur in bed, nadat een boekje is voorgelezen.

  Maar wat kan je doen tegen de wapenlobby? Ja, Sadet trekt haar mond open en dat is al iets, een klein stapje, maar ze stuit ook meteen op een soort ondoorzichtigheid. Ja dat gaat goed, nee daar geven we geen inzagen van, ja zo is het gewoon geregeld. Welke priemer spreekt immers de Russische wapenlobby tegen ? Alsook, wie spreekt de wapenhandelaren tegen? Je verdwijnt dan gewoon. Dit is het echte partijkartel en je kan het weten, je kan het boycotten, maar het wordt niet gekanteld zomaar. Voordat zoiets gebeurt zijn we drie revoluties verder en drie maatschappelijke en paradigmatische aardverschuivingen verder.

  R Donders,

Comments are closed.