Tussen de PVV-ers in Breda


woensdag 8 maart 2017

Dat was een natte toestand, in Breda in de regen naast en tussen PVV-ers. Daar was ik, omdat Wilders daar een flyeractie hield  en ik daartegen wilde protesteren. Afgezien van die regen is het actievoeren goed verlopen.

Wilders zou gaan flyeren op het Van Coothplein vanaf kwart voor drie. Gisteren verspreidde ik een klein oproepje om daar iets tegenover te zetten. Of er mensen mee zouden doen,was onduidelijk. Ik ben er heen gegaan, niet wetende wat er zou gaan gebeuren. Zou de politie iedere zichtbare tegenstander op grote afstand van de Grote Leider proberen te houden, wellicht zelfs tot arrestatie overgaan? Zouden PVV-ers agressief, mogelijk met geweld reageren? Zouden er andere antifascisten actie tegen Wilders voeren, al dan niet op de oproep afgekomen?

Toen ik aankwam op het Van Coothplein stond daar 1. veel politie en 2. veel pers. Ook veel anderen, en al snel zag ik pakweg tien mensen in PVV-hesjes, en ook een PVV-spandoek. Eromheen, vooral achter een dranghek, kennelijk vooral PVV-sympathisanten, enkele tientallen of zo. Er tegenover een paar mensen die reclame maakten voor Jesse Klaver en anderen die free hugs in de aanbieding hadden. En allerlei – kennelijk – nieuwsgierigen er tussen en eromheen, in blijde, angstige, boze of gewoon nieuwsgierige verwachting.

Ik had een bord bij me. Aan de ene kant een AFA-poster met ‘geef angst en haat geen stem’. Aan de andere kant zelfgeschreven tekst: ‘PVV weg ermee – Vluchtelingen welkom’. Dat haalde ik te voorschijn en hield ik omhoog, ik heb nog even ‘PVV weg ermee!’ geroepen, maar daar was in mijn eentje weinig eer aan te behalen, daar stopte ik gauw mee. Maar het bord trok onmiddellijk aandacht van mensen met camera’s en microfoons. Ik heb er nogal wat t kort te woord gestaan.

Even later werd ook ik richting dranghekken gedirigeerd door de politie. Een PVV-aanhangster vond het maar niks. Die linksen (ze had er meer gezien, of dacht ze dat ik slechts het topje van de ijsberg was?) niet achter een dranghek en de PVV-ers wel, het liet maar zien dat je als PVV-er de politie niet kon vertrouwen, en waarom haalde de politie die tegenstander niet weg? De politiek van de verongelijktheid in actie. Echt achter een dranghek stond ik inderdaad niet, maar de agenten gebruikten hun fietsen als zodanig.

Even later: ja hoor, daar was Hij Zelve. Stralende lach, fotoshoots met de ene fan na de andere, handjes drukken. Eerst op het plein, vervolgens de winkelstraat in waar een baan was afgezet met dranghekken. Rechts liet Wilders met zijn mensen, security en agenten. Links de pers, de fans, de belangstellenden, ook veel fans, en ook wel agenten. En daartussen ik met mijn bord, zo veel mogelijk omhoog. En dat bewoog zich dan in traag tempo door de best volle winkelstraat.

De PVV-fans waren niet blij met mij, maar ik was ook niet gekomen om PVV-ers blij te maken. Maar echt fysieke agressie bespeurde ik niet. Ik ben een aantal malen voor pannenkoek uitgescholden. Ik hoorde af en toe dat links de echte fascisten waren. Een meneer noemde me naïef en vroeg of ik dan zo graag onder moslim-regering wilde leven of zo. Iemand zei dat ze – kennelijk doelend op ‘moslims’- me dan wel zouden pakken. Soms richtte zich dat rechtstreeks tot mij, soms verwees het naar mij maar waren het eerder onderlinge conversatieflarden. Ik wist redelijk onverstoorbaar te blijven en hield mijn bord maar weer omhoog. Ik wilde het graag een keer pal voor het gezicht van Wilders hebben, zodat hij het goed kon zien. Dat is me uiteindelijk gelukt, ik riep “shame!” en zo. Hij zij kortweg iets van: “okay…” en ging vervolgens weer verder met stralende lach verspreiden en handen drukken. Helemaal onweersproken is zijn propaganda dus niet gebleven.

Zoals gezegd: veel pers. Plaatselijke omroepen, iets uit Breda, ik meen ook Omroep Brabant. Maar ik heb ook iemand van de VRT gesproken, van Reuters, en als ik het goed gehoord heb zelfs van Russia Today en Charlie Hebdo. Ze kregen wat oneliners van me, in gesprekjes, zo van: waarom staat u hier? Omdat ik protesteer tegen de PVV en Geert Wilders, die zaaien haat en vijandigheid tegen moslims en vluchtelingen, ze ondermijnen de solidariteit en de gelijkwaardigheid’. Dat soort dingen. Ik wees er op dat de PVV de ene groep na de andere aanpakte, vandaag de moslims, morgen weer anderen, en overmorgen misschien de mensen die nu voor hem staan te juichen. Daarbij verwees ik naar het nieuws van deze week dat de PVV mensen die hun zorgpremie niet betalen, van zorg uit het basispakket wil uitsluiten.  Strekking , maar helemaal uitleggen ging niet in een soundbyte : tot zover het idee dat de PVV er zou zijn voor kwetsbare zorgbehoevenden…

Eén journalist wilde me nog samen met een PVV-er – die bemoeide zich even met het interviewtje en noemde me naïef’- op beeld vastleggen, maar daar had ik helemaal geen zin in. Wat of ik dan wel stemde? Die vraag kreeg ik ook. Ik heb twee keer aangegeven dat ik niet van plan was te stemmen, dat ik anarchist was, maar daarbij ook een keer beklemtoond dat ik mensen van allerlei achtergronden die zich tegen Wilders en zijn racisme keren, als medestanders zie. Héél benieuwd wat daadwerkelijk wordt uitgezonden. Maar terug bij het station riep een jongen me toe dat hij me op TV had gezien…

Vrij opeens was het allemaal gedaan. Bij het kruispunt van de Ginnekenstraat en de Karnemelkseweg zag ik alleen nog politie, mensen met PVV-hesjes en anderen, maar geen Wilders meer. Die was klaarblijkelijk weer vertrokken.

Ik vond het nuttig om de PVV en haar grote Leider van dichtbij in actie te zien. Geen echte fysieke agressie dus, wel lelijke blikken en vijandige taal, vooral trouwens van mensen die geen PVV-hesje of zo hadden. De ‘officiële’ PVV-ers keken hoogst opgewekt en tegelijk serieus. En Wilders straalde, alsof hij de complete energievoorziening van Brabant voor zijn rekening ging nemen. “Gewèldig!” hoorde ik hem steeds maar zeggen, bij handdruk na handdruk, bij fotoshoot na fotoshoot. “Een warm regenbad!” Het zal deels geacteerd zijn, maar ik geloof dat hij geniet van dit contact met zijn fans, pardon met ‘het Nederlandse volk’, dat het hem energie geeft in zijn politieke werk. Hij absorbeert dit. Aanhangers spreken hem ook adorerend aan met ‘Geert!’. Je zag hier, in embryo, iets van die typische band tussen het Volk en De Leider. Alweer, voor de zoveelste keer: deze Geert Wilders is géén gewoon politicus, en juist ook dát maakt hem gevaarlijk.

Maar ik was niet louter als waarnemer gekomen, maar vooral als actievoerder. Was ik de enige die tegen de PVV kwam protesteren? Ik zag tijdens het flyeren van Wilders geen andere antifascisten, al waren de zichtbare Klaver-aanhangers bij het startpunt natuurlijk ook Wilders-tegenstanders. Maar ik kreeg herhaaldelijk waarderend commentaar van andere aanwezigen langs de route: goed dat je hier staat, gelukkig loop ik niet tussen alleen fascisten rond, respect, dat soort dingen. Dat, maar ook de irritatie die mijn bord bij PVV-ers opriep, plus de aandacht die ik er mee trok van camera-lieden en microfoonbedieners, maakte dat ik het een zinvolle besteding van een regenachtige woensdagmiddag vond en vind..

Niet ontevreden ging ik huiswaarts. Dat viel nog niet mee, want een ongeluk op het spoor leidde tot uiteindelijk uren oponthoud, waaronder een flinke tijd in natgeregende toestand wachten op bussen. Maar aan mijn voldoening vanwege de kleine, maar beslist niet compleet mislukte anti-PVV-actie deed dat niet wezenlijk afbreuk. Een volgende keer weer, met meer, en beter.

Peter Storm

,

 1. #1 by peter on 2017/03/11 - 21:13

  Zolang mensen 1. geen racisme seksisme heteroseksisme en weetikwat propageren en 2 niet persoonlijk gaan schelden en 3 er niet overduidelijk op uit zijn om mij, of anderen hier, puur te sarren en te treiteren, laat ik veel door, ook als ik het er niet mee eens ben en ook als het een beetje off-topic is naar mijn idee. Soms belandt er iets door spamfilter en zo in prullenbak of spam-map, maar dat is geen beleid 😉 Uit plaatsing dient dus geen instemming worden afgeleid. Maar juist van variatie in standpunt en inzicht kunnen we leren.

 2. #2 by Roy Donders on 2017/03/11 - 20:41

  Maak je geen zorgen Siebrand

  Als Peter mijn reacties te zouteloos vind, dan blokt hij ze en daar heb ik alle respect voor

 3. #3 by Siebrand on 2017/03/11 - 19:55

  Ik geef je geen orders, Roy. Ik geef je een mening. Dat doe jij ook en dat recht heb je. Maar ik mag er wat van vinden. Verder niet aangebrand…?

 4. #4 by Roy Donders on 2017/03/11 - 11:50

  Siebrand, niet zo aangebrand……….

  Ga mij geen orders geven, ga niet belerend doen.

  Als Peter de reactie kut vind, dan post hij hem niet. Blijkbaar vond hij de reactie relevant genoeg

  Je weet niet of ik Peter geen steunbetuigingen heb gedaan, toen ik hem sprak, op de mail, of in real life…..

  Ik wilde gewoon olie op het vuur van de discussie gooien en dat gaat inderdaad niet over mij, maar over Wilders……..

 5. #5 by Siebrand on 2017/03/11 - 00:15

  Geweldig Peter, diep respect.
  @ Roy, maak dit nu eens niet je oeverloos gelul toneel en geef Peter ff het respect en de support die hij hiermee verdient, het gaat ff niet om jou.

 6. #6 by Astrid Essed on 2017/03/10 - 01:53

  GO GO PETER
  MOEDIGE ACTIE!
  KUDOS”

  Beste Peter

  Je hoort het al!
  Heel veel waardering voor je moedige
  eenmans actie

  Ik heb het daarom ook genoemd in mijn
  eigen stuk

  ZIE ONDER EPILOOG, JOUW LINK

  ”Krijgt futuroloog Celente dan toch gelijk? [30]
  Maar de achterblijvers vechten, zoals nu al een
  dapper staaltje te zien geweest is!

  http://www.ravotr.nl/2017/03/0 8/tussen-de-pvv-ers-breda/

  En met vereende krachten wordt het Schrikbewind
  omvergeworpen.
  Zo ZOU het kunnen zijn.
  Tenzij wij met zijn allen de fascist tegenhouden en hij
  een schitterende verkiezingsnederlaag lijdt.
  Anders zit er niets anders op:
  Strijden, tot het Kwaad is verslagen.

  http://www.astridessed.nl/verkiezingen-2017pvv-aan-de-macht-of-nietschrikbewind-of-vrijheid/

  Ook is je actie te bewonderen op mijn website

  http://www.astridessed.nl/artikel-peter-stormtussen-de-pvv-ers-in-breda/

  Nogmaals

  GO GO PETER
  BEDANKT

  Hartelijke groeten/Astrid

  http://www.astridessed.nl/tag/waakzaamheid/

 7. #7 by Roy Donders on 2017/03/10 - 00:10

  En wat ik nog kwijt wilde, om het lulverhaal nog verder te rekken.

  Kijk, waarom ik denk dat mensen voor Wilders vallen, is niet zozeer de inhoud.

  Misschien wist je dat honden nooit een baasje accepteren dat niet goed in zijn vel zit, waar een spanning omheen hangt.

  Veel politici zijn zo plastisch, zo nep, dat ze bijna verdwijnen, het worden haast een soort concepten. Geen echte mensen, niet iets waar je wroeging mee kan hebben.

  De politiek van Wilders is ideologisch gezien erg mager. Makkelijk zijn er gaten in te vinden.

  Maar het gaat de mensen niet meer om inhoud, ze willen gewoon niet opgelicht worden.

  Dit is de aantrekkingskracht van Wilders. Zijn ideeën zijn gevaarlijk en slecht onderbouwd, maar de man is niet nep. Het is wel iemand, het is niet zo’n zoete PvdA laffaard.

  Hetzelfde good voor Fortuyn. Zijn ideeën waren wreed en bizar, maar de man had wel een karakter, het was een excentriek figuur, waar je iets van kan vinden. Van een vvder of pvdaer kan je niets vinden, want ze bestaan niet, ze verdwijnen op de achtergrond. Het is als een soort automaat waar af en toe een zalvend woordje uit komt.

  Mensen merken als ze opgelicht worden, dat is instinctmatig.

  De aantrekkingskracht van het fascisme is niet de inhoud, maar de vorm.

  Een Wilders had het als entertainer, pop muzikant of wat dan ook goed gedaan, als politicus herhaald hij eindeloos dezelfde clichés waar hij groot mee geworden is, af en toe wat extremer wanneer de aandacht afneemt.

  Geert Wilders had eigenlijk een soort Hans Klok moeten worden en hetzelfde geld voor die Fortuyn. Show mannetjes. Maar in de politiek is dat gevaarlijk,word dat gauw fascisme.

 8. #8 by Lucas on 2017/03/09 - 15:13

  Tof, goed werk kameraad.

 9. #9 by Roy Donders on 2017/03/09 - 13:47

  Links zijn de echte fascisten, die heb ik vaker gehoord.

  Zo is het woord fascisme niets waard meer en zodra het zich dan echt voor doet, kan het niet meer benoemd worden, omdat alles altijd al fascisme was. Groen links is al “fascisme”. Een gematigd, sociaal democratische partij, met groene pretenties, is “een fascist”

  Een malle pvver vergeleek de SP met de NVU, omdat een NVU lid een keer iets positiefs over de SP had gezegd. De PVV waren zogenaamd de anti fascisten. Mensen hebben vreemde kronkels in hun kop.

  Zo hoorde ik laatst dat Pierre Joseph Proudhon niets met anarchisme te maken heeft…..

  Ja en Marx heeft niets met communisme te maken….

  En Ayan Rand is “libertair”

  In deze tijd is alle terminologie door elkaar gehusseld,dus heeft niets meer waarde binnen het politieke schouwspel.

  Waarschijnlijk komt dit ook door een extreem slecht onderwijs, waardoor mensen niet precies geleerd hebben wat fascisme is en dat je het niet overal op kan plakken.

  Als mensen echt weten wat een Musollini deed en wat die ideen van “volksgemeenschap” , nationale trots en leiderschap , precies betekende en dat een Wilders daar in de buurt komt. Ja, het is nog wel aangelengd met water, maar in de kern zijn het precies dezelfde sentimenten. Het zal alleen nooit de ballen hebben , om toe te geven dat het fascisme is. Extreem rechts doet dit wel en is daardoor meer gemarginaliseerd. PVV ontkent gewoon, schuift het van tafel, waardoor het onbenoembaar blijft.

  De fascisten van vroeger waren tenminste eerlijk. Dit vinden wij en ja, dat is verknipt, maar hier staan wij voor.

  Toen Pechtod aan Wilders vroeg, wat die mensen op zijn betoging deden, die de Hitlergroet maakte en met White power symoliek pronkte, werd Wilders agressief als reactie, in plaats met een reactie te komen, wat me vrij belangrijk lijkt, als je pretendeert een “anti fascist” te zijn. Een anti fascist zou toch niet gediend zijn van Hitlergroetjes in jou richting ? Hiermee bewijst hij het ambigue karakter van zijn fascisme, dat onbenoembaar blijft en daardoor zich kan verspreiden, als een uitzaaiing.

  De confrontatie van Pechtod met Wilders was wat dat betreft erg interessant om te zijn en wees Wilders op zijn inconsistentie.

 10. #10 by Krijtje van de Stoep on 2017/03/09 - 13:32

  Tof dat je dat gedaan hebt. Thanx.

 11. #11 by Theo Che on 2017/03/09 - 00:37

  Gaaf dat je er was peter lef hoor

 12. #12 by mikkie on 2017/03/09 - 00:10

  super goed gedaan peter! mooi verhaal ook! dapper,ik ben trots op je!

 13. #13 by Anti-Fascistisch Front (AFF) uit Antwerpen on 2017/03/08 - 22:45

Comments are closed.