Heesch en elders: nieuwe ‘incidenten’ onderstrepen fascistische dreiging


zaterdag 23 januari 2016

Angstaanjagende ontwikkelingen. Gebeurtenissen tuimelen over elkaar heen. Het ene ‘incident’ na het andere tegen vluchtelingen en degenen die zij aan zij met vluchtelingen proberen te staan. En het patroon is steeds duidelijker. Het is een herkenbaar patroon, een patroon van fascisme in opkomst. Gaan we dat samen nu eens tegenhouden? De tijd begint te dringen, het fascisme verdampt niet bepaald vanzelf, en de politie gaat ons er bepaald niet van vrijwaren ook.

Heel verhelderend en beangstigend zijn de ontwikkelingen in Heesch en de gemeente Bernheze waarbinnen dat ligt. Daar richten de bedreigingen zich nu ook tegen parlementair links, in dit geval tegen de SP. Antifascisten doen er goed aan om deze SP steun aan te bieden, Niet omdat de meningsverschillen met de SP er niet toe doen. Wel omdat, als iemand door fascisten wordt belaagd, gezamenlijk verzet in het gezamenlijk belang is van ons allemaal.

Eerder deze week was in Heesch een protest waaraan maar liefst duizend mensen deelnamen, in een gemeente die iets meer dan 12.000 inwoners telt. Groepen betogers vielen na afloop van de demonstratie zelf het gemeentehuis aan, en gooiden met eieren, bierflesjes, houtblokken en een vuurwerkbom. Ook probeerde iemand met een koevoet het gebouw binnen te komen, aldus het bericht op Nu.nl. op 19 januari. Dat bericht is overigens niet zonder meer te vertrouwen, met name de er aan toegevoegde fotoreportage niet. Foto nummer acht in de serie die erbij is is niet in Heesch is gemaakt, maar in Steenbergen, tijdens de inmiddels beruchte bijeenkomst waar fascistentypes een vrouw die het voor vluchtelingenopvang opnam met seksistisch gejoel overschreeuwden. Dat de gebeertenissen in heesch in dezelfde racistische lijn liggen als die in Steenbergen en in geldermalsen, mag echter duidelijk zijn.

En het bleef niet bij een straatactie van een racistische menigte. In de plaats hingen spandoeken om de boodschap uit de dragen. “Ook was er een vrachtwagen vol zand uitgestrooid op de oprit van de burgemeester, bij wijze van protest”. Dat was niet alles. “Woensdag werd aan het eind van de dag een dode big opgehangen bij het akkerland waar het azc zou moeten komen. Ernaast een spandoek en protestbord: ‘Heesch = tegen azc’ en ‘Het volk zegt nee tegen azc’”. Dat berichtte het Brabants Dagblad  op 13 januari, ruim voor de confrontatie rond het gemeentehuis van de week er op.

Elders in Brabant, in de plaats Veen, was het ook raak. “Rond 04.00 uur reden agenten naar een huis na een melding. Er was een baksteen door het raam van een woning van Syrische vluchtelingen gegooid.”bewoners spraken, zagen ze ineens dat hun auto in brand stond.”  aldus de NOS op 22 januari. Nu vliegen er in beek vaker auto ś in de fik: het is een plaats waar de jaarwisseling traditioneel op die manier kracht wordt bij gezet. Maar dit heeft toch veel weg van een gerichte aanval op vluchtelingen, samenhangend met een aanval op politie die poolshoogte komt nemen.

In Yerseke, Zeeland, gooide één of meerdere mensen eieren naar de woning van Andries Jumelet, een gemeenteraadslid. “Ook is er vuurwerk afgestoken tegen de gevel”, aldus Nu.nl op 22 januari.  “Jemelet en zijn vrouw zetten zich in voor de opvang van asielzoekers. Het incident heeft daar vermoedelijk mee te maken.” Het raadslid “vertelde de politie dat hij donderdagavond een briefje vond in de brievenbus met ‘Yerseke zegt nee tegen azc, deze keer zijn het nog eieren, stop met handtekeningenactie’.”

Het is dus vrijwel dagelijkse kost, geweld tegen vluchtelingen en geweld tegen degenen die voor vluchtelingen opkomen, en soms ook al ook tegen agenten die dat geweld uit hoofde van hun beroep moeten onderzoeken. Het is een teken dat de gevestigde orde steeds heftiger wordt aangevallen – vanuit een politie, hoe warrig ook nog, die de gevestigde orde dreigt te vangen door een orde die nog veel gevestigder, harder, asocialer is dan de huidige. Het soort politiek waard dit in wortelt heeft een naam. Nationalisme en racisme, gecombineerd met agressie tegen degenen die solidair zijn met de doelwitten van racisten, gecombineerd met gerichte pogingen om degenen die ertegen zijn de mond te snoeren – het past in het fascistische plaatje.

Wat daar ook in past, is de agressieve vijandigheid tegen georganiseerd links, van radicaal tot gematigd. Dat is nu ook aan de orde in Bernheze, de gemeente waarin Heeesch ligt. De plaatselijke afdeling van de SP “is bedreigd omdat de politieke partij zaterdag bij een supermarkt in Heesch de mening van inwoners wilde peilen over de komst van een asielzoekerscentrum”, aldus het Brabants Dagblad op 23 januari.  Dat was al reden voor dreigmails! Die hadden “de strekking ‘dat het niet goed met hun zou aflopen als ze bij de supermarkt zouden gaan staan’”. Opvallende kant hiervan: de SP koos met de actie niet de kant van de vluchtelingen, althans niet helder en rechtstreeks. Het idee was alleen maar om de meningen te peilen. Zelfs dat kwam mensen dus niet gelegen: de afzenders van de mail hebben er kennelijk niet echt vertrouwen in dat de claim dat ‘het volk van Heesch’ eendrachtig tegen een AZC is, wel klopt. Dus intimideren ze degenen die met een enquête aan het licht zouden kunnen brengen.

De SP vroeg om politiebescherming. Die kwam er niet. Vervolgens blies de actie af. Dat past wel in de logica van de SP: een geloof in wet en recht, en als wet en recht geen blijken bescherming bieden, dan rest er weinig anders dan terugtrekken. Het laat zien hoe onverstandig het is om op die wet, die orde en haar agenten te vertrouwen in het bestrijden van fascistische intimidatie.

Maar die conclusie mag niet bij woorden blijven. Antifascisten horen klaar te staan om de SP tegenover de fascisten te verdedigen en te helpen zichzelf te verdedigen. Als antifascist ben ik bereid om naast de SP-ers, hun kraam en hun enquêteurs te staan naast deze SP-ers met hun enquête te komen staan voor het geval er echt racisten opduiken om vervelend komen doen. Samen staan we immers sterker. En aan de politie heb je als het er op aan komt dus duidelijk niet veel, om maar eens een understatement te gebruiken.

Zelf gezamenlijk opkomen voor wie er ook door fascisten wordt aangevallen of bedreigd is een zeer noodzakelijke stap die nog veel te weinig wordt gezet. Laten we dat veranderen, per direct.

Peter Storm

Correctie, 23 januari, 15.17 uur: waar Beek stond, moest Veen staan. Gecorrigeerd, dank scherpe lezer 🙂

, , ,

  1. #1 by spruif on 2016/01/26 - 16:04

    De SP is een beetje een club van oubollige mensen natuurlijk. Ze preken altijd over menswaardigheid en solidariteit etc, maar daar hebben de fascisten gewoon lak aan. Ik weet nog de blik van minachting, toen ik een fascist hoorde spreken over de SP. Voor hen is er maar een realiteit en dat is de realiteit van de brute kracht. Het is iets wat de oubollige burgertjes van de SP nog niet helemaal schijnen te begrijpen. Parlementair links praat gewoon de zinnetjes na, die ze in hun maatschappij leer boekje op school gelezen hebben. Als je maar veel lieve dingen zegt, dan komt het wel goed, zo denkt parlementair links. We moeten in dialoog gaan met mensen die ons willen vergassen, dat is hoe de SP denkt, omdat ze zich altijd beschermd hebben gevoeld, maar nu keert de agressie zich tegen hen. Ik ben zelf ook geen voorstander van geweld, het is nooit mijn ding geweest, maar voor de fascisten en de verstandelijk beperkten binnen hun gelederen, is het de enige taal die ze spreken. In landen als Zweden zijn het de linkse milities die dit wel begrijpen en de fascisten gewoon een halt toe roepen. Dit is iets wat we de SP moeten uitleggen. Het probleem is alleen, niemand van ons zit te wachten op een burgeroorlog, niemand zit te wachten op escalatie

  2. #3 by Dennis Pike on 2016/01/23 - 14:55

    Hallo Peter, ik heb een vergelijkbare analyse. Ook wat bedoeld voor SP’ers zelf, alhoewel ik niet over de kanalen beschik om het onder hen te circuleren. Ik vraag me af of zei positief staan tegenover zelfverdediging, of dat ze, als ‘rechtsstaatelijke’ partij, hier toch wat allergisch voor zouden zijn.

    https://dennisrobertpike.wordpress.com/2016/01/23/een-kort-woord-over-het-antifascisme-vraagstuk/

Comments are closed.