Vanwege de Russische luchtaanvallen: enkele vragen aan linkse mensen


zaterdag 3 oktober 2015

Omdat Obama het grootste, machtigste en daarmee gevaarlijkste imperium op aarde vormt, geven we het iets minder grote, iets minder machtige en louter daarom iets minder gevaarlijke imperium van Poetin het voordeel van de twijfel?

Omdat het gevaarlijkste imperium een serie griezelige organisaties in Syrië sponsort, bewapent, traint om moordend en plunderend dat land aan de macht van dictator Assad te onttrekken, geven we dictator Assad, die met steun van dat op één na gevaarlijkste imperium al bombarderend en folterend het land in zicht greep probeert te houden het voordeel van de twijfel?

Omdat we de machtspolitiek VS terecht verachten, geven wij de machtspolitiek van degenen die daartegen vechten het voordeel van de twijfel? Ongeacht hun bedoelingen en hun methoden?

Omdat Bush met bommen en invasie van Irak een schurkenstreek bedreef die door Poetin werd afgewezen, geven we Poetin, nu die met zijn bombardementen een schurkenstreek levert, het voordeel van de twijfel?

Waarom is militaire interventie fout als de VS die bedrijft, en legitiem als een tegenstander van de VS die bedrijft? Waarom is het verdedigen door de VS van economische en strategische belangen – olie, gas, militaire bases – imperialisme, en waarom is het verdedigen door Rusland van economische en strategische belangen – olie, gas, militaire bases – geen imperialisme?

Waarom is het onderdrukken van zowel gewapend als on gewapend verzet staatsterrorisme als de VS het ondersteunt in Egypte, en waarom is het onderdrukken van zowel gewapend als ongewapend verzet verdediging van de stabiliteit als Rusland dat ondersteunt in Syrië?

Waar, o waar is in de puinhopen van als anti-imperialisme vermomde realpolitiek, van als linkse analyse vermomde geopolitieke calculaties, het geluid van daadwerkelijk anti-imperialistisch en antimilitaristisch links gebleven?

Waar zijn de mensen die duidelijk iets zeggen als: “Het is tijd om het onmogelijke te eisen. Het is tijd om te eisen dat de VS en Rusland uit Syrië vertrekken”, zoals Joshua Frank  dat zegt? Waar zijn de mensen die iets zeggen in de geest van: “Ik denk dat degenen die, net als ik, Westerse interventie in het Midden Oosten fel afwijzen, eveneens Russische interventie in de regio zouden moeten afwijzen”, zoals de Angry Arab  dat zegt?

Waar zijn nog de radicalen die in de geest weten te handelen van die Amerikaanse studenten die in 1968 tijdens de Vietnamoorlog de ene dag in Chicago onder zwaar politiegeweld demonstreerden tegen Amerikaanse chef Johnson en zijn oorlog, om de andere dag evengoed te protesteren tegen de Russische chef Breznjev toen die Tsjechoslowakije binnen liet vallen? Waar is ons kompas gebleven?

De eenzijdige morele ondersteuning van links jegens de misdaden van Assad en Poetin is het exacte spiegelbeeld van de eenzijdige ondersteuning van rechts jegens de misdaden van Obama en hun jihadistenbrigades in Syrië. Beiden ondersteunen één misdadigersbende tegen de andere. Geen van beiden nemen ze stelling tegen de misdadigheid van de hele oorlog zelf. Het is beschamend en beangstigend bovendien.

Hulde aan de twee verstandige stemmen hierboven, Angry Arab en Joshua Frank. Hulde aan hen, in in deze tijden van alomtegenwoordige pseudolinkse capitulatie voor, om niet te zeggen collaboratie met, Poetin en Assad. Dat de gifdampen die links benevelen maar snel mogen optrekken, dat er maar meer verfrissende windvlagen mogen komen als die van Frank en de Angry Arab. Dat links – gekant tegen álle dictators, álle imperialismes en álle folterbrigades – zichzelf en haar principes zich maar snel mag hervinden en van zich doen spreken.

Peter Storm

,

 1. #1 by Tommy Ryan on 2015/10/13 - 23:05

  De twee artikelen waar ik het eerder over had zijn inmiddels online:

  “Einde aan de selectieve solidariteit”:
  https://www.anarchistischegroepnijmegen.nl/einde-aan-de-selectieve-solidariteit

  “De Syrische Revolutie bestaat niet meer”:
  https://www.anarchistischegroepnijmegen.nl/de-syrische-revolutie-bestaat-niet-meer-0

 2. #2 by Leo Maathuis on 2015/10/08 - 14:00

  Wij kunnen ons onledig houden met imperialisten blijven te vergelijken. Het Syrische volk wacht op een no-fly zone, zonder Russen noch Amerikanen.

 3. #3 by Tommy Ryan on 2015/10/07 - 22:26

  Ik moet zeggen dat ik zo’n dergelijke reactie buitengewoon naïef vind. De heer Poetin heeft helemaal geen interesse in het aanpakken van ‘terroristen’ maar vooral in zijn eigen geopolitieke belangen versterken. En dat doet hij ten koste van de levens van vele onschuldige burgers, net zoals dat Assad dat doet, en Islamitische Staat en welke andere schurkenstaat dan ook. Misschien kunnen we nog even ons geheugen opfrissen met een stukje terreurbestrijding met terreur door een blik op Tsjetsjenië te werpen.

 4. #4 by Tommy Ryan on 2015/10/05 - 18:32

  Helemaal mee eens mr. Storm. Maar toch hoor ik ook niet heel veel gejubel over de bommen van Poetin. Eén dezer dagen komt er ook een vertaling aan over dit onderwerp. Het is een vervolg op het debat over Rojava – maar gaat verder ook verder in op de de Syrische revolutie (die er niet meer is) en de vergaande proxy-oorlog die het geworden is.

 5. #5 by Erik on 2015/10/03 - 18:57

  Wat een slap gelul. Buitengewoon naïef.
  Rusland heeft bijna de hele UN achter zich en pakt de wereld terrorist aan.

Comments are closed.