Finland: vrijdag vakbondsprotest tegen bezuinigingen


woensdag 16 september 2015

Finland zal komende vrijdag een flink arbeidersprotest tegen bezuinigingen meemaken. De verwachting is dat scholen dicht zijn en dat treinverkeer door een staking wordt stilgelegd. Het is lang geleden dat er in Finland zo ‘n groot arbeidersprotest op de straten verscheen, zo maakt de berichtgeving duidelijk.

Het protest richt zich tegen een bezuinigingspakket  dat er ook niet om liegt. Het schrappen van de eerste dag doorbetaling bij ziekte. Bij de erop volgende acht dagen wordt de uitkering gekort. Minder toeslagen voor overwerk en werken op zondag; het schrappen van betaling voor een tweetal vrije dagen; minder vakantie vor mensen in openbare dienst. Het soort maatregelen dat neoliberale regeringen hanteren om de kosten van arbeid omlaag te krijgen en de opbrengsten ervan te verhogen. Dit alles om de ‘concurrentiepositie te versterken’.

De Finse vakbeweging wijst de voorstellen af en roept dus tot protesten op. In diverse sectoren  is actie aangekondigd. Een docentenvakbond doet mee, waardoor de scholen die dag gedeeltelijk stil zullen liggen al blijven ze wel open. Volgens vakbond is dat nodig vanwege de veiligheid van kinderen. Staken is voor leraren verboden, maar de vakbond heeft gezegd eventuele boetes die leden krijgen te zullen betalen. Dat zegt althans een vakbondsbestuurder van de betreffende bond. Een vakbond van treinmachinisten doet mee met het protest en legt het spoor stil in een werkonderbreking. Ook personeel van kinderopvangcentra gaat waarschijnlijk meedoen.

Met deze acties voegt Finland zich in de lange rij landen waar bezuinigingsbeleid op breed protest stuit. Vooralsnog neemt dat de standaard-vorm aan van door ba vakbonden op touw gezetten manifestaties en beperkte stakingsactie. Die markeren daarmee hun onderhandelingspositie en tonen er hun onmisbaarheid als ‘partners’ in de ‘sociale vrede’ mee aan: hou rekening met ons, want anders…. De schaal van het aangekondigde protest doet vermoeden dat er aardig wat woede opgehoopt zit die van een vakbondsmatige uitlaatklep moet worden voorzien. Of er méér in zit dat? Afwachten. Op Libcom,  waaraan ik bovenstaande info deels ontleen, houdt iemand het bij…

Peter Storm

,

Comments are closed.