Hoogmis van het totalitaire liberalisme


maandag 12  januari 2015

Onderstaande column verscheen afgelopen avond op de website van de Autonomen Den Haag. Daar is overigens meer te lezen dat de moeite waard is. Hier verder lezen kan altijd nog, al hou ik je niet tegen als je verder leest nu hoor 🙂

Een gigantische optocht in Parijs ter onderstreping van de Vrijheid van Meningsuiting na de aanslag op Charlie Hebdo. Wie liepen er een uur lang mee in de kopgroep, in de volle schijnwerpers van de aandacht? Wie waren vandaag de hogepriesters in het ritueel? De lijst is lang. Ik noem een paar ereleden van deze Hypocrisy Hall of Fame.

 • De Franse president Hollande… maar waar is de vrijheid voor moslima’s  om hun gezicht te bedekken met burka of niqab,  of om een hoofddoek te dragen op de openbare school? En waar was de vrijheid van meningsuiting voor pro-Palestijnse demonstranten in Parijs afgelopen zomer?
 • De Britse premier Cameron… maar waar is de vrijheid voor peuters van moslim-afkomst die in de gaten gehouden moeten worden door docenten of ze niets jihadistisch zeggen ?
 • De Israëlische premier Netanyahu… maar waar is de vrijheid van meningsuiting in de Palestijnse bezette gebieden? Waar is het recht om de verdrijving van Palestijnen in 1948 te herdenken gebleven?
 • De Turkse premier Davutoglu… maar waar was de vrijheid van meningsuiting in het Gezi-park, in Koerdistan, de vrijheid om de massamoord op Armeniërs een genocide te noemen?
 • De Spaanse premier Rajoy… maar hoe zit het met die wetgeving die het demonstratierecht – deel van de vrijheid van meningsuiting – steeds meer tot een aanfluiting maakt? En met de elf mensen die op 16 december zijn gearresteerd, voor verdenkingen van onder meer “promotie voor terrorisme”? Is het promotie maken voor wat dan ook geen meningsuiting?

Ze zijn trouwens wel een paar vrienden van de Vrijheid van Meningsuiting vergeten uit te nodigen. De Russische president Poetin bijvoorbeeld, en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. En natuurlijk burgemeester van Aartsen, maar die mocht afgelopen donderdag al. Rutte was er wel, en die is natuurlijk de plaatselijke soortgenoot van dit assortiment vrijheidsvrienden. Op deze manier heb je gewoon geen satire meer nodig. Het ‘nieuws’ volstaat.

En waar zijn jullie nu, dappere cartoonisten en satirici en columnisten? Druk bezig met het publiceren en maken van cartoons van Mohammed? Ja, natuurlijk: moslims de les lezen over hun overgevoeligheid en gebrek aan humor is veel belangrijker voor de hedendaagse schrijver en tekenaar dan de machthebbers in vergadering en optocht bijeen volslagen belachelijk te maken als de protserige huichelaars die het zijn. Veel belangrijker. Ook veel beter voor je carrière, met straks Le Pen in het Elisee.

Is er dan verder niemand die deze hoogmis van het liberale totalitarisme genadeloos op de hak neemt? Wanneer maakt er nog eens iemand onderscheid? Je hebt vrijheid van meningsuiting, de echte, met kleine letters. Die vrijheid betekent in principe: zeggen wat je wil. Je hebt ook Vrijheid van Meningsuiting, de officiële, met hoofdletters. Dat is de vrijheid om te roepen: Je Suis Charlie, ik ben grappig dus jij mag niet gekwetst zijn, en het kritisch denken vervolgens op te schorten. De tweede versie wordt vandaag gevierd. De eerste wordt, door de officiële feestvierders, dag in dag uit vertrapt. Vrijheid van Meningsuiting, het is de officiële ideologie van een neoliberale superstaat in wording. Hollande zei vandaag al: Parijs is “de hoofdstad van de wereld”. Van zijn hypocriete wereld wellicht, al betwijfel ik of Obama zich in deze machtsverschuiving kan vinden.

Natuurlijk, het overgrote deel van de deelnemers aan deze duivelse hoogmis valt hier weinig tot niets te verwijten. De meesten van hen zijn oprecht, niet hypocriet. Zoals bij een mis: het ligt niet aan de parochianen, die hebben de regie niet. Het ligt aan de pastoors, priesters, bisschoppen en aartsbisschoppen. Zo is het nu ook. Mensen geven uiting aan hun verdriet en hun woede, zoeken verbondenheid en troost, en dat is menselijk. Ze doen dat echter – onder enorme psychologische druk van politiek en media – in de geborgenheid van een officieel goedgekeurde menigte, en het is tragisch maar vanwege die pressie te begrijpen dat mensen geen betere plek en manier vonden. Maar dat is wel wat het is: een officieel goedgekeurde, ja in het leven geroepen, menigte. Het is die verzameling van manifestaties in Nederland van afgelopen donderdag met al die burgemeesters aan kop, maar dan in het kwadraat.

Het was een hele grote manifestatie, dat is intussen duidelijk. Maar ook daar klinkt een valse toon. De NRC op haar liveblog, om 16.50 uur  “Er zijn geen officiële cijfers van het aantal mensen das meeloopt, maar de organisatoren spreken van 800.000 mensen. Daarentegen heeft de politie het over twee miljoen mensen.” Volgens de politie zijn er meer dan twee keer zoveel mensen als volgens de organisatoren?! Dan weet je toch dat er iets niet klopt, want bij demonstraties geeft de politie als aantal altijd minder dan de helft van het aantal dat de organisatoren noemen. Doorgaans liegt de politie de zaken omlaag. Dit wekt de indruk alsof de politie de zaak omhoog liegt.

Het onderstreept de algehele gezagsgetrouwheid, het geestdodende en gevaarlijke conformisme van de hele manifestatie, hoeveel verschillende uitingen – waaronder ook best sympathieke – er waren te zien. Het vloeide uiteindelijk toch allemaal samen in één gezamenlijk geregisseerd geluid. Waar was nu de Pussy Riot die het ritueel voor de neus van de wereldleiders demonstratief kwam verstoren?

Peter Storm

Opmerking: eerder stond als aanwezig ook president Obama. Die blijkt verstek te hebben laten gaan, de Amerikaanse ambassadrice liep wel mee, en minister van justitie Eric Holder was in Parijs voor terrorisme-beraad, maar zonder aan de optocht mee te doen (wijziging en opmerking aangebracht op 12 januari, 6.55 uur).

Noot: verbeterd (woordje toegevoegd) na tip van lezer, dank (toegevoegd 12 januari, 1.57 uur)

,

 1. #1 by Tommy Ryan on 2015/01/18 - 23:23

  Nou Jan, je bent me helemaal kwijt hier. Ik snap niet zo goed waar de hele discussie over Indymedia hier bij past, noch het ‘narchistisch’ anarchisme. Gelukkig zijn er nog mensen die enige moraal hebben, ik snap niet zo goed in wat voor een wereld we zouden leven als dat niet meer zou bestaan.

 2. #2 by jan de verstandige man on 2015/01/15 - 13:49

  wat een hypocriet geklets van Krijtje. Tuurlijk mag je anderen niet de kop inslaan. Maar de ultieme misdaad van de mensheid, namelijk de marteldood van Jezus aan het kruis wordt door haar hardop ontkend. En niet alleen door haar, maar het anarchisme is inherent aan het ontkennen van de ergste dood in de geschiedenis van de mensheid. In plaats daarvan maken ze zich druk om een paar geweerschoten van wat moslims.

 3. #3 by frank on 2015/01/13 - 20:17

  Peter die wereldleiders liepen niet aan kop maar in een afgezette straat die zwaar beveiligd was.
  Die lui gaan echt niet tussen het volk lopen.
  Slechts een show voor de wereldpers.

 4. #4 by petrel41 on 2015/01/12 - 15:24

  Charlie Hebdo, hypocritical ‘solidarity’, by still more free speech violators:

  https://dearkitty1.wordpress.com/2015/01/11/charlie-hebdo-hypocritical-solidarity-by-free-speech-violators/

 5. #5 by Krijtje van de Stoep on 2015/01/12 - 13:02

  ik vind dit een rare mening die hier gebracht wordt. De mensen die in de demo in Parijs liepen, hebben wel degelijk de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van pers verdedigd. Ook als dat mensen zijn waar je normaal gesproken alleen maar last van hebt als je je mening uit ,zoals de smeris. En ook veel mensen hebben daar gelopen omdat ze geschrokken zijn van een aanslag op een joods doel, namelijk een supermarkt. Voor mij is dit een volkomen legitiem doel om de straat op te gaan. Want niemand (ook niet iemand die op zijn of haar religieuze teentjes getrapt is) heeft het recht een ander van het leven te beroven. Dat is de boodschap van deze demo, en die boodschap is goed overgekomen. Ik vind dat mensen op moeten houden te doen alsof een slachtpartij niet zo erg zou zijn omdat die door moslims gepleegd is, Ik weet dat moslims veel gediscrimineerd worden, onevenredig veel. Maar het rechtvaardigt geen geweld. Niemand- maakt me niet uit in naam van welk godje of niet-godje- moet het in zijn botte hersens halen dit soort aanslagen te plegen. Zo ja, dan gaan we massaal de straat op. Voor het vrije woord, tegen geweld.

 6. #6 by fred van der wal on 2015/01/12 - 12:35

  mee eens. goed krities verhaal. tegen de waan van de dag.

 7. #7 by jan de verstandige man on 2015/01/12 - 11:48

  en dan de hoogmis van het narcistisch anarchisme; indymedia wordt al sinds jaar en dag gedictatuurd door politiek correcten, veganisten en feministische wezens. Wouter schrijft de grootste onzin op IM; namelijk dat het licht ontstaat door de duisternis weg te halen. Dit is lariekoek sinds God licht EN duisternis schiep. Maar dit soort tegengeluiden zijn niet welkom op IM en Konfrontatie. Dat God vrede EN oorlog op ons dak stuurt mag niet vermeld worden op Konfrontatie en IM. (Jesaja 45:7). Anarchisten zijn moralisten.

Comments are closed.