Turkije: updates, observaties en achtergronden


maandag 3 juni 2013 – check back voor updates

6.06 uur Slaappauze, overdag verder šŸ™‚

5.15 uur Op The Arabist schetst Paul Mutter de thema’s die mensen in Turtkije zo boos maakten. Hij wijst op het spontane, Occupy-achtige van het protest, inĀ  contrast met de gangbare vakbonds- en partijprotesten. Hij geeft aandacht aan de stadsvernieuwingsprojecten die met de hudige economische politiek samenhangen, en waar de sloop van het Gezi-park deel van is. Woede over die sloop brengt mensen de straat op, woede wegens het politiegeweld volgt daar weer op. Inmiddels richt de woede zich op de premier en op “een beschadigde AKP-merk”.Ā  In een stuk op Today’s Zaman kom je een lijstje tegen van bouwprojecten in en om Istanbul die mensen dwars zitten –Ā  nieuw vliegveld ten koste van 2 miljoen bomen, een brug en nog meer.

4.42 uur Interessant stuk, gevonden via website The Arabist. Het stuk heet “CablesĀ Ā  from a Turkish Uprising”, en s geeft een nuttige schets. Opvallend is wat hij zegt over de verstandhouding tussen leger en politie. Die is volgens deze tekst beroerd, met soldaten die de politie weigeren te helpen, politie die zegt dat ze een volgende keer traangas richting leger zou moeten schieten, een soldaat die antwoorden dat zij dan wel iets hebben om terug te schieten. Onder premier Erdogan is de macht van het leger is teruggedrongen, hetgeen antipathie tegen zijn arrogantie helpt verklaren. Overigens zou het tragisch zijn als demonstranten de conclusie zouden trekken dat het leger , omdat het Erdogan niet mag en diens politie tegenwerkt, op de hand van vrijheidslievende betogers is. Het leger heeft immers een erfenis van repressie en staatsgrepen.

4.22 uur Protesten zijn verspreid over een hele reeks steden. Via Facebook trof ik een landkaartje op een Griekstalige website. Even checken via Gogle Translate, het zinnetje ervbbij wordt daar vertaald als “Kaart van alle steden die opgestaan protest”. Krakkemikkig Google-zinnetje, maar duidelijk genoeg. Ik tel in de gauwigheid 50 plaatsen waar kennelijk dus actie wordt gevoerd.

4.08 uur Greenpeace heeft een kantoor in Istanbul – op Ć©Ć©n kilometer van Taksim. Confrontaties vinden vrijwel letterlijk op de stoep plaats. Mensen helpen vanuit het kantoor bij het verzorgen van gewonden. Kumi Naidoo, uitvoerend directeur van Greenpeace, schrijft over de gebeurtenissen. “Het gaat niet langer om een handvol bomen in een klein parkje, of om de plannen het te bedekken met een winkelcentrum. maar vergis je niet, het fundamentele menselijke recht op natuurlijke ruimte boven de onweerstaanbare mars van winkelcetra blijft ene belangrijek factor.” Ja.Ā  Het gaat niet meer vooral om die bomen. Maar het gaat wel degelijk Ć³Ć³k om die bomen. En het is goed dat iemand dat zegt, zodat dit element niet teloorgaat in discussie over seculier versus religieus, partijpolitiek en dergelijke.

3.48 uur Mooi achtergrondstuk op Al Monitor, 1 juni, van de hand van Tulin Daloglu, waarin de verantwoordelijkheid voor het snel escalerende protest gelegd wordt bij de arrogante aanpak van Erdogan, de wijze waarop hij weerstand uitlokt. “Mensen zijn niet langer in staat deze stijl nog langer te tolereren.” Het artikel wijst er ook op dat de oppositiepartij, de seculiere CHP haar eerder aangekondigde manifestatie heeft afgeblazen. “De afgelopen 24 uur zijnĀ  de mensen in Istanbul op Twitter actief geweest om de CHP op te roepen haar manifestatie te schreppen en dit sociale protest niet te gebruiken voor politiek gewin in de stembus.”

3.26 uur Libcom.org had donderdagmiddag al een artikel over de gebeurtenissen: “Istanbul Taksim Gezi Park is not about trees”. Dat, maar voortal de commentaren daaronder , vormen een onschatbare bron van analyse en informatie. Er posten daar mensen, zowel uit Turkije zelf als mensen met vrij rechtstreekse contacten daar. Zojuist lees ik bijvoorbeeld in eenĀ  commentaar op pagina 2 dat er in Istanboel sprake is geweest van een miljoen demonstranten die het Taksim-plen bezetten, en van 100.000 demonstranten in Ankara. Ook meldt hij dat er intussen oproepen voor een algemene staking rondgaan op sociale media.

3.04 uur Noam Chomsky, linguist van wereldfaam maar vooral ook bekend als radicaal commentator over internationale on twikelingen en scherp criticus, heeft zich uitgesproken over de ontwikkelingen. Chomsky bracht op 1 juni een schriftelijke verklaring uit, waarin hij onder meer zei: “Ik wil me graag bij graag Amnesty International en anderen die elementaire mensenrechten verdedigen, aansluiten in het veroordelen van de bruteĀ  maatregelen van de staatsautoriteiten in antwoord op het vreedzame protest in Taksim in centraal Istanbul”.Dit berichtte Hurryet in een bericht op 1 juni dat ik nog nergens anders zag.

2.51 uur Betogers probeerden het kantoorĀ  premier Erdogan te bestormen. Ze “namen een graafvoertuiog over en hebruikten dat om door politielinies heen te breken, tot vlakbij een regeringsgebouw. Ze namen ook grote vrachtwagens’Ć©Ć©n ervan was volgeladen met stoeptegels.” De politie dreef ze uiteindelijk terug.Ā Ā  EĆ©n en ander vond plaats in de wijk Besiktas, in Istanbul. Zowel in die stad als in Anjara weerklinikt in buurten het geluid van potten en pannen en van claxonerende auto’s , als ondersteuning van het protest. Bron: Aljazeera, “Thousands take part in protests across Turkey”.

2.38 uur Dit wordt een soort liveblog zoals ik dat heel af en toe doe.Ā  Onderwerp: het ploseling losgebroken volksverzet in Turkije. Berichten over de gebeurtenissen, verwijziongen naar belangwekkende achtergrondstukken, wat obeservaties van anderen en mezelf. Nieuwste bovenaan, met vermelding van tijd, dus af en toe verversen om bij te blijven hier. Ik onderbreek later in den nacht en ga overdag weer verder.

Gegevens haal ik onder meer uit gevestigde media, Nederlands- en ENgelstalig; stukken die ik via onder meer Facebook tegenjkom en waarvan i lezers graag op de hoogte stel;Ā  berichtgeving van diverse alternatieve websites die ik bijhou. Tips hartelijk welkom, evenals andere vormen van feedback.

, ,

Comments are closed.