Liveblog Amerikaanse verkiezingen


dinsdag 6 november 2012

Jaja, een heus liveblog rond de Amerikaanse verkiezingen. Niet omdat ik vind dat het wezenlijk uitmaakt, maar gewoon omdat ik het leuk vind, en omdat er rond het circus vast wel interessante dingen te schijven zijn terwijl de uitslagennacht zich voltrekt. Het gaat zoals bij liveblogs gebruikelijk, van onder (de oudste berichten) naar boven , en ik probeer updates te plaatsen totdat ik het zat ben, op basis van informatiebronnen die ik aardig vind. Enjoy!

Update 5.30 uur: Zo, bedtijd voor bloggertje. Obama blijft, Romney verloor. Progressieven kunnen opgelucht zijn dat het Eind van de Wereld weer vier jaar is uitgesteld, ik doe niet mee aan de opluchting. Net zo min als ik aan paniek zou hebben meegedaan als Romney toch had gewonnen. Obama en Romney vertegenwoordigen beiden Big Business en de War Machine. Er is geen reden om aan  overwinning of nederlaag van één van deze twee veel emotionele energie te spenderen. Laten we die in de strijd stoppen die nodig was, is een blijft. In die strijd heet één van onze prominente dodelijke tegenstanders zoals die de afgelopen vier jaar ook heette: Barack Obama. Maak je borst maar nat, en kijk af en toe omhoog of er geen drone aan komt suizen.

Update 3.28 uur: Om 0.34 uur berichtte ik dat Obama op 26 oktober op voorsprong lag waar het campagnegeld betreft. Trouw geeft een iets ander beeld nu. “Obama overtroefde zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney in individuele bijdragen. Tegen eind oktober haalde hij 6345 miljoen dollar op, waar Romney bleef steken op 413 miljoen. Maar Romney ligt voor als alle andere campagnebijdragen worden meegeteld, van poltieke actiecomites en andere groeperingen die de kandidaten indirect steunen.”

Update 2.58 uur: “Niet Parkeren voor Democraten – een eindje lopen is het meeste werk dat je vandaag  zult doen” – een handvol borden met die tekst grijnsden kiezers aan in Pennsylvania. Grappenmakerij? Een poging van Republikeinen om Democraten te jennen of te dwarsbomen? Gevonden op Raw Story, een min of meer progressieve, pro-Democratische nieuwssite

Update 2.31 uur: Mooie vraag van de Christian Science Monitor: “hoe lang voordat er een winnaar is zodat we naar bed kunnen?” Alsof er iets wezenlijks verandert als we dat pas na onze welverdiende nachtrust weten. Nieuwsjunks dus, net als ik..

Update 2.11: Op Radio Vier speelt intussen één van de talloze versies van variaties op het thema La Folia, oftewel De Waanzin, eentje van Salieri. In dit geval La Folia di Spagna. Ik zou een ander land genoemd hebben.

Update 2.07 uur: “Ze zijn geobsedeerd door één groep, witte onafhankelijke gemnatigden. Gekleurde mensen, vooral zwarte en bruine armen, rode armen, onzichtbaar. het is obsceen”, zo zegt Cornel West via Aljazeera. Hij wijst erop dat beide kandidaten de 46 mensen in Amerika op of onder de armoedegrens negeren en intussen “door twee staten geobsedeerd zijn: Ohio en Florida.” Op buitenlands beleid ziet West geen wezenlijk verschil tussen de kandidaten.

Update 2.02 uur: NRC meldt:Indiana, West-Virginia en Zuid-Carolina naar verwachting voor Romney, die nu 33 kiesmannen zou krijgen tegen Obama intussen drie. The Guardian wijst er intussen op dat het vooral de mate waarin witte kiezers die vorige keer voor Obama kozen, nu naar Romney gaan, bepalend zal zijn: “Het verhaal van vannacht, als Romney wint, zal zijn hoe witte kieers Obama in de steek lieten.” Kenucky gata naar Romney trouwens, vermont naar Obama, zo had de Guardian ons al verteld.

Update 1.05 uur: Uit het blog van een scherp waarnemer, Chris Floyd, een voorspelling: “Er was een verkiezing. De winnaar had moord en plundering beloofd. Zijn volgelingen juichten dat de moord en de pluncering van het aroma van hun smaak zou worden voorzien, door één van hun zou worden bedreven. De verliezers beklaagden het lot van de natie omdat hun man niet de leiding zou hebben van de moord en de plundering.” Wedden dat het klopt?

Update 0.50 uur: Wat er allemaal mis kan gaan – of al mis is gegaan – lees je op Common Dreams. Van de  chaos die de storm Sandy heeft aangericht tot de mogelijkheid dat beide kandidaten evenveel kiesmannen krijgen in dat merkwaardige Kiescollege waar de er eigenlijke presidentsverkiezing plaatsvindt. Rechtszaken, wijzingingen van kiesdisxtricten, het ondermijnen van stemrecht. Genoeg gedoe om ons te verheugen op electorale chaos en politiek discrediet.

Update 0.34 uur:   ‘Kost dat nou, zo’n verkiezinkje? Ach, zakcentje. Romney had volgens Aljazeera in een stuk van 26 oktober 919 miljoen dolar te besteden. Obama nog wat meer: ruim één miljard dollar. Als het geld de uitslag bepaalt, dan wint Obama. Niet vreemd als vervolgens ook het geld regeert…

Update 0.19 uur: Ook interessant: Voting Rights Watch, eveneens op de Nation-website. Opmerking voor wie denkt : waarom maakt een anarchist zich over stembusgedoe zo druk? Ja, ik weiger de keus tussen Obama en Romney, of tussen welke electorale alternatieven ook. Dat wil echter niet zegen dat het me koud laat als mensen die w;él willen stemmen, van dat recht beroofd worden door truukjes en fraude. Als het gangbare soort verkiezingen het ding niet zijn dat we nodig heben om vrij te worden, dan is verkiezingsfraude en stemmenroof altijd nog veel erger ; )

Update 0.13 uur: Een serieus en inhoudelijk liveblog over de verkiezingen, uit gematigd-progressieve pro-Obama hoek, vind je op de website van The Nation.

Update 0.02 uur: Natuurlijk deugt die Romney niet, al is dat nog geen afdoende reden om Obama te omarmen als voorkeurskandidaat. Juan Cole geeft de Top Tien aan rampen die de VS te wachten staan, mocht Romney winnen. Meer rampzalige neoliberale bezuinigingen, meer oorlog, en heel veel leugens. Wederom: lees en huiver.

Update 23.52: Aljazeera onderzocht wat er van een aantal verkiezingsbeloften van Obama is waargemaakt. Vier wel, vier niet, en vier een beetje, is  de conclusie die in een begeleidende tekst wordt toegelicht.

Update 23.23 uur: Het liveblog van de Guardian meldt dat stemmachines raar doen, dat ze in Greensboro, Zuid Carolina, een stem voor Romney in een stem voor Obama veranderen.

Update 22.57 uur: De Volkskrant merkt het op, verkiezngen in de VS zijn een gekkenhuis, de stemmen van kiezers verhouden zich tot de uitslag zoals slachtafval zich tot worst verhoudt. “Klachten over onduidelijkheid bij stemmen”, meldt gedoe in Virginia, Ohio en Florida. Vooral die laatste twee staten zijn pikant. In 2004 was er gerotzooi in Ohio. In 2000 was Florida de plaats van eindeloze onduidelijkheid met stembriefjes, hertellingen die u in hun e uiteindelijke vorm door het Hooggerechtshof geblokkeerd werd – waarmee Bush president werd terwijl heel veel erop wees dat Gore de race had gewonnen. Het rommelt dus weer op de plaats delict, en het delict heet ‘staatsgreep’.

Update 22.45 uur: Vijfentwintig redenen waarom Obama de stem van linkse mensen helemaal niet verdient. Van zijn benoemingen van mensen uit het grote zakenleven tot zijn escalatie van de drone-oorlog. Lees en huiver. Gevonden op het weblog The Unrepentent Marxist.

Update 22.27 uur: Uit het liveblog van EA Worldview (zie update 22.23 uur): stemmachines die niet werken, kiezers die zo lang moeten wachten dat ze maar weglopen, en een stemmachine in Pennsylvabnia die buiten werking werd gezet nadat het apparaat een stem voor Obama veranderde in een stem voor Romney. Dit wordt leuk.

Update 22.23 uur:  EA Worldview heeft een liveblog over de Amerikaanse verkiezingen. De moeite waard, zoals veel van wat op die site verschijnt de moieite waard is.

 

 

  1. #1 by peter on 2012/11/07 - 00:31

    Verbeterd: )

  2. #2 by Eric on 2012/11/06 - 23:50

    Peter, je link bij 22:45 werkt niet. Moeten nog puntjes tussen de http en de //

Comments are closed.