De Slag om Haren


vrijdag 21 september 2012

Nee, mijn ding is het niet, zo’n spontaan feest op straat in Haren. Belangrijker echter: het ook niet het ding van de autoriteiten, die inmiddels de ME hebben ingezet – tegen jongelui die een op zich wat knullige aanleiding hebben om het op een feesten te zetten. Het antwoord van het gezag: vermaningen ut de jaren vijftig, gevolgd door dreigementen en nu dus politieknuppels en arrestaties bovendien. Volstrekt verwerpelijk, en als er serieuze narigheid ontstaat de komende uren, ligt de verantwoordelijkheid bij de autoriteiten die een rel gewoon in de hand gewerkt hebben.

Hoe begon het ook maar weer? Een meisje wilde haar zestiende verjaardag vieren, gooit dat op Facebook, maar vergeet aan te klikken dat het om een privé-feestje gaat. Binnen enkele dagen melden dan ook duizenden mensen, niet afkerig van wat onverwacht vertier, zich als feestganger. Het wordt een hype, ongetwijfeld extra aangejaagd door mensen i die er een slaatje uit willen slaan: ik zag al T-shirts op foto’s die voor de gelegenheid waren gemaakt en vast niet op filantropische basis zijn gemaakt. Hoe dan ook: Alarm! Feest in rustige villawijken waarvoor niet ruim zes weken tevoren vergunning is aangevraagd, voorzieningen zijn getroffen en 150 man/ vrouw security wordt ingezet is uiteraard ontoelaatbaar. He Gezag neemt haar maatregelen.

Eerst kwamen de oproepen. Komt u alstublieft niet naar har en vrijdagavond, ik herhaal: komt u niet naar Haren. Onder sterke politiepressie vertrekken het jarige meisje en haar moeder met onbekende bestemming, de vader is insussen, logisch ook wel, nogal bezorgd. De buurt wacht in spanning. Eerst overwegen autoriteiten nog een alternatief feest te organiseren om de te verachte toestroom toch iets te bieden. Maar er wordt ook al een noodverordening klaargelegd waarmee de politie mensen het feestgebied uit kan sturen of zelfs op kan pakken. Het alternatieve feest gaat niet door, De noodverordening intussen wel. Er waren particuliere initiatieven in de richting van zo’n alternatief feest, maar de gemeente geeft geen toestemming, “we kunnen de veiligheid niet garanderen”, aldus iemand van de gemeente. Hoe de politie nu de veiligheid garandeert in het dorp, wordt snel duidelijk.

Natuurlijk gebeurt er wat je kon voorzien. Hoe harder de autoriteiten roepen dat het niet mag en niet kan, hoe leuker het voor veel jonge mensen die best een verzetje kunnen gebruiken in een wereld waar mnooit iets gebeurt, wordt om naar Haren te gaan. Drank mee, ook wat vuurwerk, zo gaat dat. Nee, het is niet leuk als je dar woont. Nee, het was niet handig van het jarighe meisje. Zelf zou ik denken: wat is daar nu aan, zo n feest? Herrie en bier, en ik hou niet van bier. Maar ik snap de onweerstaanbar aantrekkingskracht van zo’n niet-toegestaan en dus erg ondeugd feestje ook. En ja, natuurlijk. “Niet iedereen zal met goede bedoelingen komen”, aldus een brief van ouders aan buurtgenoten. Vertaling: als je iets verbiedt doen sommigen het extres toch, en als je dreigt met politie dan zijn er altijd mensen die dat zien als magneet, niet als afschrikking. Veel mensen houden nu eenmaal niet zo van verboden en politie, en geven daar graag opgewekt uiting aan. Dat is niet leuk als het op jouw stoep gebeurt. Het is wel waar politie en verbieders zelf om vragen.

Dus komen er allengs berichten binnen van aanstromende mensen richting de plek des feests. “Uit elke trein die in Haren stop komen 10 tot 20 feestvierders.” Ik ben niet heel verbaasd, de reclame van de autoriteiten heeft haar werk goed gedaan. Intussen zijn er dus rellen. “De politie is begonnen met ingrijpen nadat bezoekers in haren de afgesloten Stationsweg bleven betreden. Bezoekers gooien met flessen naar agenten en er wordt met vuurwerk gegooid.” Je sluit een weg af voor flinke groepen jolige en ongetwijfeld flink aangeschoten tiener, en je vindt het gek dat een paar met dingen gaan gooien? Natuurlijk, als de ME eenmaal bezig is, krijgt die wel meer naar het hoofd. Statafels en stenen lees ik. Maar ik lees ook dit: “Radioverslaggever Goos (RTV Noord) wordt door de ME , zonder waarschuwing, de grond op geslagen, wegens doen van liveverslag”, meldt een in de NRC geciteerd twitterberichtje.

De heksenketel die nu ontstaan is, was nergens voor nodig als de autoriteiten er niet op hadden gestaan de onaantastbaarheid van hun autoriteit belangrijker te vinden dan het welzijn van zowel buurtbewoners die logischerwijs bezorgd zijn als van jongelui die een verzetje willen. Nu worden er auto’s gesloopt, lees ik, en breken mensen schuren in, zo wordt inmiddels ook bericht uit het frontgebied. Dat zijn op zich onzinnige activiteiten die geen goed woord verdienen. Maar het is de context – een door publiciteit, een dreigend gezag, kracht bijgezet met een grof optredende ME – die dit soort onzin in de hand heeft gewerkt.

Natuurlijk zijn mensen in die buurt angstig voor wat de nacht hen brengt. Ik las al een tweet van iemand die met hockeystick in de tuin staat – hetgeen overigens ook iets zegt over de sociale achtergrond van de bewoners: mensen met een modaal of beneden modaal inkomen hebben zelden een hockeystick. Hier speelt angst voor welzijn en dergelijke. Maar hier speelt ook de afkeer van de gegoede burgerij voor wat maar al te makkelijk gezien wordt als het jeugdige plebs. Het is de politie en haar opdrachtgevers die verkozen hebben een onbedoeld feest tot een klaarblijkelijk van hogerhand bedoelde rel om te vormen. Dit kun je zien aankomen, en elk dreigement van staatswege maakte de kans op wat zich nu afspeelde, groter en niet kleiner. Hilarisch detail: naambordjes van straten zijn op gemeentelijke instructie verwijderd zo om mensen te bemoeilijken de weg naar de feestplek te vinden, zo blijk uit bijschrift van foto 13 van een reeks op Nu.nl. Men heeft bij de gemeente Haren overduidelijk nooit van Google Maps en van TomTom gehoord.

Intussen regent het wel prachtige tweets, waarvan de Volkskrant er een paar heeft geselecteerd. Een fraaie: “reist u per trein naar station #Haren? Vergeet u dan niet uit te checken alvorens de ME u afvoert”. En – spijker op de kop – “Haha op t nieuws in Haren. GA ER VOORAL NIET HEEN’ dan gaan mensen er juist heen”. Inderdaad. Het is een bestuurlijke blunder van formaat – als het geen valstrik is om een voorbeeld te stellen dat het Gezag Gehoorzaamd Moet Worden tenminste. Op gemeentekosten een feest organiseren toen duidelijk werd dan mensen sowieso zouden komen was handige geweest, en volgens mij aanzienlijk goedkoper ook. Wat een onzin.

,

Comments are closed.