Staatsgeweld, ver weg en dicht bij


vrijdag 4 mei 2012

Europese politici maken een bespottelijke hoop heisa over de lotgevallen van de Oekraïense ex-premier Timosjenko. Zij zit gevangen vanwege beschuldigingen, en maakt aannemelijk dat ze door bewakers mishandeld is. Ze is in honmgerstaking gegaan. En nu dreigen Eurocommissarissen, een Poolse oppositieleider, de Duitse bondskanselier Merkel en “de overheden van Nederland, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Letland en Slovenië (…) met afzegging” van het bijwonen van de Europese kampioenschap voetbal, althans van die delen die in Oekraïne worden gehouden. Het is lachwekkend en grotesk.

Eerst maar even mevrouw Timosjenko zelf. Die zit achter slot en grendel vanwege een corruptieschandaal. Het is zeer wel denkbaar dat haar proces niet deugde. Het is best aannemelijk dat ze is geslagen in de cel, al zou ik het woord van haar en haar sympathisanten niet op voorhand geloven. Zowel een rammelend proces als mishandeling door bewakers zijn verwerpelijk, ook als ze losgelaten wordt op een corrupte machtspoliticus. Dat laatste is in de hele drukte wel een beetje zoekgeraakt. Timosjenko is geen dappere dissident, maar een uit de gratie gevallen onderdeel van de Oekraiense politieke elite. “Timosjenko speelt het heel erg slim door net voor het EK foto’s met blauwe plekken de wereld rond te sturen. Ik zeg niet dat het niet gebeurd is, maar ik denk dat een gemiddelde Oekraiense gevangene er slechter aan toe is dan Timosjenko, zegt Hans Oversloot, docent aan de Universiteit Leiden. Hij voegt eraan toe: “Neem de Duitse artsen die haar een maand geleden bezocht hebben om vast te stellen dat haar rughernia moet worden behandel in een gespecialiseerd Duits ziekenhuis. Denk je nu echt dat een ‘gewone’ Oekraïense gevangen ooit een eerste-klas arts uit Duitsland te zien krijgt. Ik denk het niet.” En verderop in het informatieve interview: “Overigens heb ik niet de indruk dat het met de mensenrechten beter gesteld was onder Timosjenko, dan onder de huidige president Janoekovitsj.” Hij ziet Timosjenko vooral als slimme zakenvrouw, en gelooft niet in haar zuivere bedoelingen. Dat rechtvaardigt nog geen mishandeling in de cel: arrestanten mishandelen is nóóit gerechtvaardigd, ongeacht de identiteit van de gevangene. Maar moord en brand schreeuwen over het lot van één prominente gevangene, en zijgen over die talloze anderen is het politieke equivalent van klassenjustitie. Laten we het klassenpubliciteit noemen…

Als het slaan van opgepakte mensen, het mishandelen van arrestanten, echt een reden is om sportevenementen uit protest niet bij te wonen, dan weet ik er nog wel een. Ik citeer: “k ben een van de mensen die afgelopen dinsdag (…) is opgepakt, de enige reden waarom ik ben aangehouden is dat ik jaren perswoordvoerder bij dit soort demonstraties ben geweest en vaak politiegeweld aan de kaak heb gesteld. de stillenteams (agenten in burger) geven dat ook gewoon toe als je eenmaal buiten persbeeld in hun busje zit, met de toevoeging erbij van :”als je een vin ver… roerd dan mogen we je helemaal de tyfus trappen’ ”. (Indymedia, één van de commentaren bij het stuk waar de link bnaar verwijst) Dat is bedreiging met zware mishandeling van een arrestant. Een ander citaa (zelfdfe verwijzing, ander commentaar: “20.14: Romeo’s duwen arresto’s hardhandig tegen detentie busje, maken daarna fullface foto (eerst schade daarna foto ‘kijk hij/zij had deze verwondingen kneuzingen al’)” Verwondingen, kneuzingen, moedwillig toegebracht door ‘Romeo’s – dat zijn die stillen, die lui van de arrestatieteams – dit is mishandeling van gearresteerde mensen.

De plaats waar dit gebeurde was niet de Oekraïense stad Charkov waar de arme mevrouw Timosjenko bezoek kreeg van een arts en haar blauwe plekken kon laten zien, en waar ze inmiddels naar een ziekenhuis wordt gebracht. Dit was Amsterdam, vier dagen geleden, politiegeweld tegen 1 Mei-demonstranten. Voor gebaren van boosheid wegens het mishandelen van gevangenen kunnen we dus aanzienlijk dichter bij huis blijven. Voor het uiten van die boosheid zijn bovendien wel betere middelen te verzinnen dan het wachten op stellingname door ‘onze politici’. Ik zie bijvoorbeeld niet in waarom burgemeester Van der Laan, opdrachtgever en media-aanjager van dit repressieve circus, komende tijd nog ongestoord een plechtigheid zou kunnen voorzitten of bijwonen, minstens zolang er geen fatsoenlijke genoegdoening naar de slachtoffers van het staatsgeweld is geregeld. Intussen: iets minder kabaal rond mevrouw Timosjenko alstublieft, en iets meer drukte over mishandeling van staatswege in Amsterdam. Dat lijkt me evenwichtiger…

, ,

Comments are closed.