Tout le monde! Actiedag Frankrijk tegen arbeidswet – liveblog


dinsdag 14 juni 2016

Een nieuwe actiedag deze dinsdag 14 juni in Parijs, tegen de arbeidswet die de Franse regering wil doorvoeren. Het zou wel eens erg druk kunnen worden. Dit blog zal komende uren informatie over de gang van zaken geven, plus wat informatie over waar het om gaat en wat er in de aanloop naar vandaag al is gebeurd. Af en toe refreshen en terugkomen dus. Onderaan een inleidend stuk, updates komen daarboven te staan. Oudste updates onderaan, nieuwere bovenaan, dat scheelt je hopelijk eindeloos scrollen.

Update 15 juni 02.30 uur

Ik sluit dit liveblog af. Langzaam maar zeker verschuift de aandacht wat mij betreft van de gebeurtenissen zelf naar de evaluatie van de gebeurtenissen. Wellicht dat ook dát een artikel oplevert.  Wie weet.

Update, oorspronkelijk 22.58 uur maar wegens storing pas geplaatst op 15 juni 02.07 uur

Common Dreams heeft een samenvatting, ook met een handvol veelzeggende foto ‘s. Wat die foto ś voral zeggen is dat het ŕelschoppers-versus-politie-verhaal dat je in berichtgeving aantreft, de boel verdraait. Eén van de foto ‘s laat een groepje demonstranten zien, handen in de lucht, geen maskers of  zwarte kledij. Jonge mensen. Vlak tegenover hen een waterkanon dat vlák over de mensen heen spuit. terwijl teksten van stukken het dus hebben over ‘relschoppers’die met van alles gooiden, waarna de politie ‘ingreep zien we op foto śgrote groepen demonstranten og in  oog met grimmige

Update 20.55 uur

Nog even een blik werpen op het liveblog van Le Monde. Dat noemt aantallen buiten Parijs, en wel: Rennes, 5000 deelnemers (volgens organisatie) , 1900 (volgens politie) ; Toulouse: 30.000 (organisatie), 6000 (politie); Marseille: 140.000 (organisatie), 5.000 (politie); en Lyon: 9.000 (organisatie), 3800 (politie). Absurd grote verschillen, vooral in Marseille. De politie heeft er een handje van om aantallen betogers omlaag te schrijven; maar ik zie de vakbonden ook wel aan voor een flink stuk bluf, iets wat sociale bewegingen beter kunnen nalaten ter wille van hun eigen geloofwaardigheid. Onwaarheden zijn het instrument van de vijand, liever niet van ons.

Het is duidelijk – uit dit blog,. en andere berichtgeving – dat de repressie zeer aanzienlijk was. Op een gegeven moment – zie de update op het Le Monde-blog van 18.39 uur – is een heel blok van demonstranten enige tijd door politiemacht ingesloten gedwongen halt te houden. Een soort aanhouding in groepsverband, maar zonder de bijbehorende formaliteiten en in de open lucht. Verder zullen we de komende uren nog wel meer  te lezen, horen en zien krijgen over al die rubberkogels, traangasgranaten en waterstralen die door de politie op menigten zijn afgeschoten. En ja, betogers vochten terug. Tegen de politie, en tegen de orde die door de politie hardhandig wordt ondersteund.

Update 19.49 uur

RT.com heeft een rijk van beeldmateriaal voorzien artikel met andere cijfers dan eerder genoemde media. Het aantal gewonden bedraagt volgens RT veertig op zijn minst, “waaronder 29 agenten”. De totale aantallen zijn hoger dan eerder genoemd, maar de verhouding tussen de relatief veel gewonde agenten en het geringe aantal gewonde actievoerenden blijft ongeloofwaardig.

Over andere steden bericht RT ook: “Bijna 20.000 mensen verzamelden zich in de stad  Toulouse, volgens organisatoren  van de demonstratie. In Nantes kwamen samen op de straten, ondanks een recent ingesteld verbod  op manifestaties.”  Het artikel noemt stakingen vandaag, bij het spoor en bij Air France. En foto ś dus, waaronder é[én met de naam van twee steden: Parijs. Orlando. En ertussen een hart. Dit gaat voor heel veel mensen duidelijk allang niet alleen meer over een terecht verafschuwde arbeidswet.

Update 19.27 uur

En ook Aljazeera heeft een overzichtsstuk, dat weinig toevoegt aan wat we al langs hebben zien komen. Ik meld het maar, voor de (illusoire) volledigheid.

Update 19.07 uur

De berichtgeving van France 24 is intussen wat uitgebreid, en het is voorzien van bewegende beelden. Er is te lezen dat de politie “radicale, in het zwart geklede” betogers aanviel nadat bij een kinderziekenhuis “ruiten waren ingegooid en muren net slogans bespoten”. Ook zouden vakbondsbetogers zijn aangevallen door andere actievoerders nadat de vakbondsdemonstranten geprobeerd hadden het ziekenhuis te verdedigen. Tendentieus berichtje, met die nadruk op dat ziekenhuis. Dat een botsing bij een ziekenhuis ontstaat, wil nog niet zeggen dat het hospitaal ook zo ongeveer doelwit van de actie was. En dat radicale betogers boos zijn als vakbondsmensen feitelijk zij aan zij met de politie tegen hen optreden, vind ik alleen maar logisch. Maar wat er precies is gebeurd daar, valt uit dit bericht verder niet echt op te maken.

De politie zegt intussen dat er 26 gewonden zijn, “waaronder 20 politieagenten”. Ongeloofwaardige verhoudingen. Die 20 gewonde agenten – blauwe plekken? kneuzingen? – zou best kunnen, want demonstranten weten gelukkig hoe ze moeten vechten tegen de veiligheidstroepen. Maar slechts zes gewonde demonstranten? Terwijl de politie met rubber kogels, traangas en charges in de weer was? Ik geloof er niets van.

Update 18.40 uur

Het liveblog van le Monde komt met aantallen: “75.000 tot 80.000”  volgens de politie; één miljoen volgens de vakbondskoepel CGT. Dat betreft Parijs; in héél Frankrijk zijn volgens de CGT 1,3 miljoen mensen vandaag in actie geweest.

Update 18.30 uur

Ook de Guardian houdt het bij een standaard-artikel: protest, confrontaties, arrestaties, ontregeling van business terwijl dat voetbalkampioenschap bezig is. Wel een paar weetjes. De politieprefect dacht dat er “misschien meer dan 50.000 demonstranten” in Parijs zouden kunnen komen. Nog deze maand staan er twee nieuwe actiedagen op de agenda. En een citaat van één van de deelnemers: “Ik wil dat de hervormingen worden ingetrokken, puur en eenvoudig. Alleen dan zal het stoppen. Ter wille van de regering zouden ze de wet moeten intrekken, anders blokkeren we de economie.”

Update 18.14 uur

Liberation maakt in haar liveblog melding van de inzet van traangas en rubber kogels en waterkanon.. Het noemt ook acties buiten Parijs: Rennes, Marseille, Toulouse en Lyon. Organiserende vakbonden zeggen dat een miljoen mensen meededen aan de betoging.

Update 18.07 uur

Trouw heeft inmiddels ook een artikel over de actiedag: “Demonstranten belagen Franse politie tijdens protest tegen arbeidswet”. Standaardverhaaltje. Maar het protest is kennelijk te groot en te fel om helemaal te verzwijgen, zelfs door de Nederlandse media die wat dat betreft toch een reputatie hebben hoog te houden.

Update 17.56 uur

Prachtige reeks foto’s op Liberation. Schitterende opschriften en leuzen, even een vertaalprogrammaatje bij de hand houden dus, als je – zoals ik – nauwelijks of geen Frans kent. Enjoy & be inspired 🙂

Update 17.45 uur

Le Monde heeft interessante gegevens. Manifestaties buiten Parijs, in Marseille en in Toulouse. In Parijs zelf heeft de politie 130 mensen ervan weerhouden om met de actie mee te doen. “Volgens de prefect van politie, Michel Cadot, gaat het om mensen die eerder zijn aangehouden” wegens deelname aan protest vanwege de arbeidswet.

Update 17.22 uur

RT.com doet verslag, kennelijk rechtstreeks. De NOS heeft een reportage: “Opnieuw tienduizenden op de been tegen Franse arbeidswet”.  Daaruit: “26 mensen raakten gewond en vijftien relschoppers zijn gearresteerd.” Relschoppers. Natuurlijk. Dan dit: “Alleen al van buiten Parijs werden meer dan 3000 mensen aangevoerd.”

Update 16.43 uur

Liberation spreekt intussen van “meerdere tienduizenden” deelnemers aan de actie in P De NOSarijs. Berichtgeving aldaar bevat foto ‘s, onder meer  van het aanbrengen van graffiti, van een ingegooide winkelruit met erop gekalkt “Open de ogen” (in het Frans) en “ACAB”, van grote groepen demonstranten voorzien van vlaggen. Gangbare vakbondsvlaggen, maar ook minstens één zwart-rode anarcho-vlag is zichtbaar.

Update 16.28 uur

Le Monde heeft een liveblog. Daar is te zien dat er inmiddels een waterkanon in actie is (geweest). Er wordt inmiddels melding gemaakt van  13 aanhoudingen.

Update 16.16 uur

Kijk, kijk, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, media in Nederland lopen eens een keer niet allemaal straatlengtes achter het nieuws aan. Nu.nl kopt: “Groots vakbondsprotest in straten van Parijs”. In het bericht lezen we over stakingsactie “voor de veertiende dag op rij” bij de spoorwegen, over stakingsactie bij de Eiffeltoren, over protesten in Lyon en Marseille…

Update 16.06 uur

En daar is ook France 24. Dat meldt dat er inmiddels  “op zijn minst zes mensen” zijn gearresteerd bij het protest in Parijs. Ook zijn er volgens persbureau AFP een tweetal gewonden.

Update 15.50 uur

Het is begonnen! The Local  meldt zich: “Protesten in Parijs werden wederom gewelddadig terwijl verwacht wordt dat een miljoen mensen landelijk tegen arbeidshervormingen gaan demonstreren.” De politie, die zich met eerder geweld extra gehaat heeft gemaakt, krijgt het te verduren: “Politie zei dat “meerdere honderden’ gemaskerde demonstranten voorwerpen naar agenten gooiden”. Onder die voorwerpen: pallets die actievoerders van een voor de gelegenheid bestormde bouwplaats hadden gehaald. En “tweets van de scene lieten schade aan etelageruiten zien langs de route van de demo”.

Update 15.28 uur

De actiedag heeft vandaag Parijs tot speerpunt. Globalinfonl heeft een oproep vertaald waarvan de titel boekdelen spreekt: “Alles en iedereen naar Parijs!” Voorafgaand aan die oproep, in het overzichtsstuk  waar die in is opgenomen, ook wat feiten rond de demonstratie zelf. Zo lees je er dat er “inmiddels meer dan 350 reisbussen geteld (worden) die van buiten Parijs naar de demonstratie zullen gaan.” Daarin zitten dus de mensen die van elders komen. Maar in Parijs zelf wonen ook nog boze mensen…

Achtergrond en aanloop

Honderdduizenden mensen hebben de afgelopen maanden actie gevoerd tegen de zogeheten Loi du Travail,d e nieuwe arbeidswet. Ze wordt ook wel Loi Khomri genoemd, naar minister van arbeid Khomri, mee verantwoordelijk voor dit afbraakwetsontwerp.

Wat maakt de mensen zo boos? De BBC heeft een overzichtje.  De wet holt de wettelijke 35-urige werkweek uit. “Bedrijven kunnen met plaatselijke vakbonden over meer of minder uren van week tot week onderhandelen, tot een maximum van 46 uur”, zolang het gemiddelde maar 35 uur blijft. Zoiets kan dus tot extreme tijdelijke verlenging van de werkweek leiden. De ruimte vor bedrijven om lonsverlaging door te voeren, wordt uitgebreid, net als de mogelijkheid voor bedrijven om mensen te ontslaan. Dit wordt verkocht met het excuus dat bedrijven makkelijker mensen aannemen als ze ze ook makkelijker kwijt kunnen Ook de vrijheid van bedrijven om over vakanties en verlofregelingen te onderhandelingen, moet volgens de nieuwe wet groeien.

Het komt allemaal neer op een verruiming van de mogelijkheden vor bedrijven om lonen, arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid naar eigen hand te zetten, van afbraak van arbeidsrechten en arbeidsvoorwaarden ten gunste van ondernemers. en.hun winsten. Onder het motto van werkloosheidsbestrijding weorden arbeiders – de huidige en de toekomstige- verder de armoede en de onzekerheid ingetrapt.

De stijd tegen deze wet is al maanden bezig. Er waren actiedagen op 9 maart, 31 maart en 9 april en 28 april met een in Parijs aanvankelijk naar een piek op 31 maart stijgend, later gestaag dalend deelnemersaantal, zoals uit een overzicht in Le Monde  bleek. Maar er gebeurde ook veel buiten Parijs, en buiten de vier grote actiedagen.Vanaf 31 maart kwam een golf van pleinbijeenkomsten op: Nuit Debout, Opstaan in de Nacht. Daar werd het protest egen de wet verbonden aan een veel breder verlangen om te breken met de neoliberale logica en vor een ander sort maatschappij op te komen. In mei ontwikkelde zich vervolgens een stakingsgolf die de benzinevoorziening flink ontregelde. En op 14 juni…

Veel informatie over de strijd vindt je op Globalinfo.nl  die de ontwikkelingen al maanden op de voet volgt. Ook op de site waar je nu kijkt zelf staan stukken over het onderwerp.

Peter Storm

,

Comments are closed.